Hlavní obsah

Proč zavařovat ovoce, když mám mrazák? Podivuji se nad nesmyslnou činností

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Než stát hodiny u sporáku, radši to ovoce hodím v misce nebo sáčku do mrazáku. A mám volný den.

Článek

Pochopím, že někdo zavařuje okurky nebo nakládá zeleninu. To má smysl, protože z toho vznikne chutná příloha k mnoha jídlům. Ale zavařovat ovoce? To podle mě nedává žádnou logiku a je to jen zbytečná ztráta času.

Není to dobré

Nakládané okurky, sterilované zelí nebo mrkev – to jsou druhy zeleniny, které si i ve sklenicích v nálevu dokážou zachovat svou určitou tvrdost, chuť a vlastnosti. Ale s ovocem je to jinak. Ovoce má většinou jinou konzistenci, takže myslet si, že po vyndání ze zavařovačky bude chutnat a vypadat stejně jako čerstvé, je velký omyl. Zavařené ovoce změní svou strukturu, stane se z něj něco jiného. Je to ovoce k nevyužití jinak než ve formě kompotu, nebo ho můžeme rozmixovat či použít třeba do dezertů. Jinou možnost moc nemáme.

Existuje mrazák

Proč tedy zavařovat ovoce a trávit hodiny v kuchyni touto zbytečnou činností? Ano, je zajímavé, že zavařené potraviny dokážou ve sklenici vydržet i několik let. V minulosti byl tento postup skvělý – lidé si mohli dopřát ovoce nejen po sklizni, ale kdykoliv během roku. Sláva tomu, kdo zavařování vymyslel.

Ale v dnešní době? Proč? Vždyť máme mrazák! Proč podstupovat to trápení spojené se zavařováním, když stačí dát ovoce do sáčku nebo mističky a uložit ho do mrazáku? Můžete ho tam dát čerstvé, nebo ho předtím povařit. Dá se udělat obojí. A je to – z dlouhých hodin v kuchyni se stane několik desítek minut.

Stejné využití

Když vyndáte ovoce ze zavařovačky, opravdu si do něj nekousnete, jako by bylo čerstvé. Můžete si ho dát jako kompot k obědu, použít ho do různých bublanin a dezertů, nebo ho rozmixovat do koktejlů. A úplně stejně můžete pracovat s ovocem, které jste zamrazili. Není třeba si zbytečně přidělávat práci. S mrazákem máte ovoce uskladněné rychle, jednoduše a efektivně.

Navíc vydrží také dlouho. I když vypnou proud, moderní mrazáky udrží potraviny ve zmrazeném stavu dlouhé hodiny bez elektřiny. A nemusíte se bát, že když vám u sklenic netěsní víčko, bude celý produkt znehodnocen.

Anketa

Zavařujete?
Ano, pravidelně
50 %
Jen občas, nárazově
50 %
Ne, vůbec
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz