Hlavní obsah
Lidé a společnost

Radši umřít žízní, než podporovat ty, co kvůli daním neberou platební karty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Nikdo nemá povinnost brát platební karty. Já zase nemám povinnost takové „podnikatele“ podporovat.

Článek

Platební karty, ale třeba samolepky, prsteny, hodinky nebo náramky. Moderní technologie, které nám umožní snadné a rychlé placení. Přiložíme, terminál pípne a máme zaplaceno. Žádné složité počítání, hledání peněz, vracení. Píp… a je hotovo. Ale potom člověk narazí na místa, kde platební karty neberou. A ne, opravdu to nemusí být nějaký zapadlý venkovský hostinec (kde bych to byla schopná tolerovat). Taková místa byla k nalezení třeba i v Karlových Varech během festivalu.

Ano, karty něco stojí

Chápu, že provoz terminálu a poplatky z něho něco stojí. Ale zároveň nikdo žádnému podnikateli nezakazuje, aby si to přímo zohlednil ve svých maržích. Pravda, nesmí platbu kartou celkově znevýhodňovat, ale pokud to jedno procento z platby přidá ke své celkové marži, a k ní připočte i nějakou tu korunu zohledňující pronájem terminálu, nikdo ani nepípne. Vlastně, nikdo to ani nepozná. Nebo snad chcete tvrdit, že při ceně 100, nebo 102 začnete uvažovat, že změníte lokál, prodejnu nebo službu? Asi ne, že? Přitom podnikatel má svůj terminál zohledněn a my, zastánci bezhotovostních plateb, budeme konečně moci zaplatit jako v 21. století.

Takže proč ji neberou?

Nemusíme být žádní extra myslitelé, abychom na to přišli. Platba v hotovosti, pokud ji neprojede pokladna a není vydaný účet, vlastně neexistuje. Žádné zboží ani služba se vlastně v danou chvíli neprodala. A aby to šlo dělat dlouhodobě, stačí do účetnictví nedávat přijaté faktury od dodavatelů. To zajistí, že se účetně nebude hromadit ani zboží na skladě, když se vlastně účetně neprodává.

Ale jak je to v případě karty? Taková platba je do posledního halíře evidována. V terminálu, na výpisu poskytovatele terminálu, na účtu a pochopitelně také v kase. A když je evidována, je tu nutná povinnost. Odvést z dané platby daně. Minimálně potom DPH a daň z příjmu.

To se nám to podniká

Taky by se mi líbilo neodvádět daně. Ale nikdy bych se nesnížila k podobným pokoutným praktikám. Radši budu mít míň peněz a čisté svědomí než se snažit o podivnou šmelinu. A hlavně, ještě žádný podnikatel neberoucí karty nikdy neprokázal, zda by se mu obrat s terminálem nezvednul natolik, že by se mu v konečném součtu vyplatilo ty daně, poplatky a pronájmy terminálu akceptovat.

Jsou totiž mezi námi lidé. Jsem to minimálně já a mé okolí, které si vybíráme, kde utratíme naše peníze. A je to v principu tam, kde máme jistotu, že se nesnaží šmelit. Kde nemají problém mít terminál a umožnit platbu kartou, která bude všude evidována. Tam já přijdu utratit své peníze vždy ráda. A je to pro mě i pohodlné.

Anketa

Jaké platby upřednostňujete?
Hotovostní platby
27,5 %
Bezhotovostní platby
72,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 708 čtenářů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-mff-kv-i-kdyz-je-festival-mezinarodni-nekde-platebni-karty-neberou-40478906, https://www.coi.cz/faq/c-muze-podnikatel-uctovat-poplatek-za-platbu-kartou/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz