Hlavní obsah
Rodina a děti

Rodiče nemohou za chování svých dětí, tak jim to nedávejme najevo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Je správné vinit za chování člověka jeho rodiče? Jak velký může být vliv rodičů na to, jak se jejich potomek chová? Zcela minimální!

Článek

Mravnostní trestný čin, vyšetřování policií a rozbitá výloha. Člověk by řekl, že celkem logická reakce někoho, kdo chtěl dát najevo svou nespokojenost. Sice nijak nepodporuji ničení cizího majetku či neuvážené soudy, ale tady bych snad měla nějaké pochopení. Tedy za předpokladu, že ten vandal by byl rodič potomka, na kterém byl spáchán mravnostní trestný čin. A že by výloha patřila právě podezřelému. Ale takhle to nebylo.

Případ, o kterém mluvím, se odehrál v březnu v Mimoni na Českolipsku. Oběťmi mají být dvě nezletilé děti. Známi mají být i dva podezřelí. Jeden z podezřelých má rodiče a ti mají obchod na místní hlavní třídě. A k čemu došlo? Někdo jim už dvakrát rozbil výlohu, jak o všem informovaly Novinky.

Je to správné?

Samozřejmě, že to není správné. Snad s nějakým velkým sebezapřením bych pochopila, kdyby někdo rozbil výlohu tomu podezřelému – i když o jeho vině má být jasno, až rozhodne soud. Nějak bych snad dokázala pochopit, tolerovat, kdyby mu někdo poškodil auto. Nebo něco napsal na vrata jeho garáže. Či na plot jeho domu. Nějak bych pochopila, že by mu v hospodě chtěli rozbít ústa či by na něho někdo vystartoval na ulici.

Předčasné soudy sice nejsou správné, má se ctít presumpce nevinny, ale dokázala bych pochopit a možná i trochu tolerovat, jak se musí cítit například rodič oněch nezletilých dětí, které mají být oběťmi.

Co ale správné není, jsou jakékoliv pomsty na rodičích daného podezřelého. Čím se právě oni provinili? Jejich jediným proviněním bylo to, že se jim v minulosti narodil potomek, syn, který nyní tento čin spáchal. To, že má člověk dítě, které spáchá jakýkoliv odporný čin, jim přece nemůžeme dávat za vinu.

Rodiče nemohou za chování svých dětí

Chování svých dětí samozřejmě rodiče částečně ovlivnit mohou. Z někoho může vyrůst skutečně slušný gentleman, z někoho zase vyložený grázl. Ano, vliv na to má určitě styl výchovy, ale také trocha těch genetických předpokladů nebo sociální poměry, ve kterých člověk žije. Nikdo to ale nebude platit univerzálně.

I grázl se může v dospělosti proměnit v pomyslného Mirka Dušína – vrchol ctnosti a slušnosti, z knih Jaroslava Foglara. A i ten největší slušňák se může stát vyvrhelem, když se mu to v hlavě zničehonic pomotá.

Těžko mohou mít rodiče jakýkoliv vliv na to, co udělá jejich dospělé dítě. Které si už žije svůj život, se kterým se vídají dost možná jenom sporadicky, tak jako to je v dnešním uspěchaném a moderním světě běžné. Žádný dospělý se o svém činu nechodí poradit ke svým rodičům a ani o něm často nikde nemluví. I ta sebelepší výchova může selhat.

A nejde jenom o vymlácenou výlohu v Mimoni. Případů, kdy si někteří lidé za oběť vybírají zcela nevinné lidi, jsou i jinde. Třeba matka a sestra střelce z Filozofické fakulty UK žádají omluvu po středočeském krajském zastupiteli hnutí ANO Martinu Hermanovi, protože je měl dehonestovat v médiích, jak uvedla CNN Prima News.

Anketa

Je správné mstít se rodičům?
Ano, je
3,7 %
Ne, není
50 %
Záleží na situaci
46,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 54 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz