Hlavní obsah

Staří lidé jen zabírají místa mladým perspektivním zaměstnancům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Pro firmu je vždy lepší mladý zaměstnanec, který má zápal, energii a nápady. Jemu bohužel zabírají místo ti starší.

Článek

Nic proti těm, kteří i v pokročilejším věku skutečně naplno makají. Nic proti těm, kteří stále mají nápady a díky svým znalostem a zkušenostem se stali pro firmu nepostradatelní. Takových je ale málo. Mnoho starších zaměstnanců jsou pravým opakem. Doslova jsou pro firmy koulí na noze, než že by pro ně byly nějakým větším přínosem. A zabírají místa těm mladším.

Doklepat to do důchodu

Motivace starších zaměstnanců je jediná. Chtějí to v práci nějak přežít. Nějak to doklepat do důchodu. Do dne, kdy budou konečně moci na vysněný odpočinek. Je celkem jasné, že s takovým přístupem se moc nepředřou. Nejsou to žádní extra tahouni, těžko přistupují na jakoukoliv změnu a žádné velké inovace od nich nelze čekat. Prostě tam chodí, protože musí. Aby splnili důchodové požadavky a následně si mohli užívat své renty.

Jsou problémem

Jsem přesvědčena, že v diskusi budu mít mnoho nesouhlasných názorů. Ráda bych už předem podotkla, že moje názory jsou opřené o data. Konkrétně o situaci na trhu práce, kdy se lidé s věkem nad 50 let mnohdy nedostanou ani k pohovoru. Tato data celkem jasně potvrzují, že firmy o starší generaci prostě nemají zájem. Proč? Protože s takovými zaměstnanci by firma prostě neprosperovala. Z logiky věci si firma zaměstná toho, v kom vidí perspektivu. Když ignoruje lidi 50+, ví proč. Zní to krutě, ale je to tak. Každý, kdo někdy podnikal ví, že to není o soucitu, ale o potřebě fungovat, vydělávat a růst.

Zabírají místa

Problém se zaměstnaností lidí nad 50 let, není problém současné doby. Už v minulosti byla tahle situace běžná. Firmy mají pochopitelně právo zaměstnat si, koho chtějí. Neměli by diskriminovat podle věku, ale zároveň je plně v jejích kompetenci vybrat si toho, v kom vidí vyšší potenciál.

A logicky, to bude člověk mladý. Má všeobecný současný přehled, rozumí současnému světu, technice a technologiím. Je ochotný se vzdělávat, být loajální. Má energii, tah na branku, cíl. Úplný opak člověka, který chce už jenom doklepat potřebnou dobu do důchodu. Starší prostě těm mladým v mnoha firmám zabírají místa. A doplatí na to celá firma, protože vyhodit někoho není tak snadné.

Také budeme staří

Ano, i my budeme staří. Abychom se nemuseli bát o místo, je třeba udělat jediné. Stát se pro firmu nepostradatelnými. Zkušenosti, znalosti, přístup v práci, to jsou věci, díky kterým si zajistíme, že firma nebude mít potřebu udělat na naší pozici generační veletoč.

Anketa

Setkali jste se v zaměstnání s diskriminací kvůli věku?
Ano
53,3 %
Ne
42,2 %
Nevím
4,5 %
Celkem hlasovalo 45 čtenářů.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-co-se-chysta-a-co-uz-plati-kompletni-prehled-zmen-v-duchodove-reforme-246999, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-starsi-se-ani-nedostanou-k-pohovoru-panuje-tu-vekova-segregace-rika-vedkyne-229765, https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-lidi-nad-padesat-let-bez-prace-opet-pribylo-40370577, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/diskriminace-na-pracovisti-kvuli-veku-je-u-nas-nejcastejsi-tretine-nezamestnanych-je-nad-50-let-38348

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz