Hlavní obsah
Názory a úvahy

Survivor je jako dovolená v rezortu. Pohoda na pláži, animace a občas výlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Milujete dovolené v hotelových resortech? Český Survivor vypadá úplně stejně. Ten, kdo musí přežít, je divák u televize.

Článek

Nejdrsnější reality show na světě. 24 soutěžících bojuje o přežití. Tohle si o soutěži přečtete v promo materiálech. Realita je však těmhle líbivým sloganům na míle vzdálená. Aktuálně můžeme sledovat tuzemskou (československou) třetí řadu reality show, jejíž formát je převzatý ze zahraničí.

Nutno dodat, že v našich končinách nejde o ryze první pořad tohoto formátu. Na konkurenční TV Prima jsme v minulosti mohli sledovat reality show Trosečník. Také jste mohli na TV Nova zachytit dvě série show Robinsonův ostrov. A potom dvě řady show Survivor Česko & Slovensko. Aktuálně běží řada třetí.

Očekávání versus realita

Už jen podle názvu, nebo podle popisu by člověk čekal, že půjde opravdu o přežití. Že boudou jednotliví soutěžící odvezeni na ostrov, zcela odříznuti od všech výdobytků moderní civilizace a budou se snažit přežít. A svá každodenní muka budou prokládat povinnými soutěžemi a kmenovou radou, kde se rozhodne, kdo ostrov opustí.

Realita je však od představ vzdálená. A to hodně. Už na první pohled je celkem vidět, že lidé až tak moc netrpí. Pokud jste čekali, že uvidíte zubožená těla, na kterých se podepsaly týdny mimo civilizaci, jste na omylu. Všichni soutěžící vypadají tak nějak dobře. Až moc dokonale, stále upraveně, spokojeně. Jak by také ne, když soutěžící tvoří lidé z řad více či méně celebrit, pro které je základem obživy vypadat dobře.

Jako v resortu

Kdo se těšil na to, jak jednotliví soutěžící budou doslova trpět, ten se šeredně spletl. Stačí se podívat na pár dílů a chvíli to vypadá, jako by se jednalo o přenos z hotelového resortu. Po něm chodí vesměs krásní, upravení, dobře vypadající lidé, kteří se jeden druhému svěřují se svými zcela malichernými problémy. Jediné, co jim chybí, jsou hotelová lehátka, slunečníky a koktejly v rukou. Jinak vše vypadá skoro jako v dovolenkové destinaci, mimo sezonu.

A stejně, jako jednou za čas přijdou hotelové hosty otravovat animátoři, dostanou soutěžící nějaký ten úkol od produkce. Jako nucenou zábavu a jakési zpestření jinak nudného stereotypu. Jednotlivé týmy a jednotlivci v nich si zasoutěží, a tím jejich řízený animační program končí. Mohou se znovu věnovat tomu svému, ničemu.

Čas od času je také čeká nějaký ten výlet. Třeba za konkrétním animačním programem (pardon, za soutěží), nebo do bezpečí, když se na ostrov žene bouře. Ano, bouře, možné zpestření a skutečný boj o přežití – jak slibují propagační materiály. Ale kdeže, u moře na ostrově je hnusně, tak se všichni sebereme a pojedeme někam na výlet. Ehm, do bezpečí, abychom náhodou o přežití nemuseli bojovat až moc.

Přežít musí divák

Stačí se podívat na několik dílů a člověk začne přemýšlet, že boj o přežití to vlastně opravdu je. Jenom v roli těch obětí, přežívajících a mučených lidí, nejsou soutěžící na ostrově. Přežít musí divák, který se při sledování každého dílu musí neskutečně trápit. Že soutěžící přežijí soutěž, o tom nepochybuji. Zda to zvládne i divák, to si nejsem jistá.

Anketa

Sledujete Survivor Česko & Slovensko?
Ano, pravidelně
33,7 %
Jenom výjimečně
11,9 %
Ne, vůbec
54,4 %
Celkem hlasovalo 478 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz