Článek
Co je to koutek hanby? Přece místo, kam obchody pravidelně umísťují potraviny, kterým končí trvanlivost. Někdy je to ten samý den, jindy máme ještě jeden až dva dny k dobru. Důležité je, že tahle položka je zlevněná, někdy až o desítky procent.
Na jednu stranu, kdo by nechtěl nakoupit se zajímavou slevou, když ví, že danou potravinu dnes nebo zítra sní. A tedy, že s ní ze zdravotního a kvalitativního hlediska nic nebude. Na druhou stranu, málokdo chce, aby ho někdo ze známých viděl, jak kupuje takto zlevněné, skoro prošlé potraviny. Proto pro dané sekce používám právě dané označení – koutek hanby. A jsem jeho pravidelnou návštěvnicí.
Ty nejlepší sýry
V koutku hanby můžeme pravidelně nalézt třeba uzeniny, masa, mléčné výrovky, hotová jídla, cukrovinky, pochutiny. A také sýry. Nejlépe potom ty aromatické, plísňové, kde je často lepší si počkat až do dne spotřeby. Do posledního dne, kdy výrobce ještě u daného sýru garantuje jeho kvalitu.
Když si takový sýr koupím normálně v regálu, kdy mu do vypršení trvanlivosti zbývají ještě týdny, málokdy mi tak dlouho vydrží v lednici. Sice vím, že jeho chuť nebude dokonalá, ale nedokážu mu odolat. A tenhle koloběh se mi ještě nepodařilo vyřešit. Je to stejné, jako když doma děláte nakládané sýry, nebo utopence. Také to sníte dřív, než nastane ten správný čas.
Proto miluji koutky hanby se sýry. Vždy tam jsou ty, kterým končí trvanlivost a chuťově jsou tím nejlepším zážitkem. Nemusím je doma schovávat v lednici, odolávat svým chutím, protože je mohu hned vybalit a sníst. Provonět jimi celý byt a poškádlit své chuťové pohárky.
A ještě se slevou
Nejenom, že mi v koutku hanby nachystají ty nejlepší sýry, kterým končí trvanlivost a které jsou chuťově úplně někde jinde než ty nejčerstvější, právě zabalené do obalu. Nejlepší na tom je, že oni mi ty nejlepší kousky dají ještě se slevou.
A tak vzniká zajímavý paradox. Zatímco v restauracích by tyhle uleželé kousky naúčtovali s pořádnou přirážkou, protože jde chuťově o ty nejlepší skvosty, v obchodě je to naopak. Tam je dostanu klidně za polovinu. A proto tyhle sýrové koutky hanby miluji.