Hlavní obsah
Lidé a společnost

Táto, máme lístky do divadla. Vyperu ti tepláky, připrav si sváteční mikinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Divadlo jako kulturní zážitek? Zvláště, když se rozhlédnete kolem, na ostatní návštěvníky.

Článek

Zastávám názor, že šaty dělají člověka. Je to právě oblečení, které výrazně ovlivní první dojem. Ovlivní to, co si o konkrétním člověku myslí. Ne, nehledím na to, zda je oblečení značkové. Hledím na to, zda je čisté, neošoupané a také, zda se hodí na danou situaci a dané místo. A jelikož s manželem pravidelně navštěvujeme divadelní představení, mám za ty roky celkem zajímavý přehled o tom, v čem lidé dokážou přijít. A stydím se za ně.

Jsme za exoty

Dokážu pochopit a tolerovat, když na nějaké vesnické ochotníky, kteří odehrají své představení v sále místní hospody, někdo přijde v riflích a tričku s límečkem. Na tom bych neviděla nic špatného. S ohledem na prostředí je to celkem slušné oblečení a jsem si jistá, že většina obecenstva v něm chodí opravdu jenom ve svátečních nebo výjimečných příležitostech. Ale když někoho podobného potkáte v divadlech krajského města, řeknete si, zda je to normální?

A s každým rokem, s každou další návštěvou si začínám říkat, že to asi normální je. Zda to nakonec nejsme my dva, já a manžel, kdo je za skutečné exoty. Lidé, kteří chodí oblékaní jako my dva, začínají být v menšině. To je opravdu tak zvláštní vzít si na návštěvu divadla oblek – v případě muže, a společenské šaty – v případě ženy? Dodneška vzpomínám na svou již zesnulou učitelku ze základní školy, která nám vštěpovala do hlavy, že návštěva divadla je událost společenská, a to vyžaduje náležitý úbor. Myslím, že by se divila, v čem dnes lidé chodí. Možná dobře, že se toho nedožila.

Co vše vídáme?

Ne, titulek mého článku nebyla žádná nadsázka, ale krutá realita dnešní doby. Myslela jsem si, že rifle a tričko s límečkem nic nepřebije. Ale mýlila jsem se. Skutečně jsme narazili i na návštěvníky v teplácích a mikině. Výjimkou nebyla ani mládež s kšiltovkou na hlavě. Džíny a barevná trička s potiskem také nejsou ničím výjimečným. V létě se objevují dokonce i kraťasy.

Je to normální? Ne, není

Vy, kterým to přijde normální, klidně se tu ohánějte svobodou, pohodlím a tolerancí. Já to za normální nepovažuji. Proč? Protože znám jiná slova. Jsou to slušnost, etika, etiketa. Já považuji návštěvu divadla v něčem jiném než v obleku a šatech za maloměšťáctví a buranství.

Anketa

Oblékáte se úměrně společenské události?
Ano, vždy na to beru ohled
92,1 %
Ano, ale s ohledem na svůj komfort
6,3 %
Ne, vždy upřednostňuji své pohodlí
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 756 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz