Hlavní obsah
Umění a zábava

Táto, zítra je ples! Vytáhni maturitní sako, naděláš s ním ještě hodně parády!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Plesová sezóna vrcholí. Každoročně to znamená přehlídku toho největšího módního pekla, jaká si jenom dokážeme představit.

Článek

Hasičský, myslivecký, rybářský… Ples fotbalistů, hokejistů, basketbalistů… Městské plesy, reprezentační plesy… Ty všechny mají jedno společné. Jedná se o společenskou, kulturní událost, která má určitá pravidla slušného chování a oblékání. S těmi si ale mnozí hlavu nelámou.

Jasně, že v bundě

V čem jiné, jít na ples než v bundě. Kabát přece nepřipadá v úvahu. Nejenom, že ho nemáš, ale kvůli pár plesům je zbytečné si ho kupovat. Prostě nahoď oblek, na něho si navlékni tu pěknou pohodlnou lyžařskou bundu, co máš od Vietnamců a můžeme vyrazit do sálu. A uvidíš, jak mezi ostatní krásně zapadneš.

Vytáhni maturitní sako ze skříně

Není horšího pohledu než muže v nepadnoucím saku, při jehož výběru se netrefil o několik velikostí. Buď na něm plandá a vypadá jako strašák do zelí, nebo mu je vyloženě malé, když přes svůj pivní mozol nedopne ani jeden jediný knoflík. S největší pravděpodobností se jedná o obleky uložené desítky let ve skříni, které se vytahují jen na dvě příležitosti – ples a pohřeb.

Stejně ho máš jen na hodinu

Ono je to vlastně stejně jedno. Většina těchto „mužů“ má sako jenom proto, že si jsou vědomi nějakých společenských norem. Že je oblek na ples povinným standardem. Hned po příchodu se rychle rozhlíží po sále, zda už někdo své sako konečně odložil. V tu chvíli se spustí lavina a všechna saka zůstanou na židlích a muži už zůstávají na plese jen v košilích.

A co ta kravata?

Kravata pochopitelně nesmí chybět. Ale její životnost jako součást outfitu muže, je stejná, jako v případě saka. Už při prvních desítkách minut musí být povolena, protože uzel, který je na ní navázán patrně už od revoluce, muže škrtí. Kravatu nejprve povolí a jakmile odkládá sako, pochopitelně musí hned sundat i tu. Ale velmi opatrně, aby uvázaný uzel zůstal zachován a kravata se mohla znovu použít za rok.

Košili ven

Když už povolit kravatu, tak pochopitelně také rozepnout pár knoflíků u košile. Člověk se přece přišel na ples bavit, ne dobře vypadat. Když už se počet rozepnutých knoflíčků začíná rovnat počtu těch zapnutých, je také pravý čas vytáhnout košili z kalhot. V tu chvíli není krásnějšího pohledu než mužská zpocená záda, lívance v podpaždí a konec košile zmačkaný tak, jako by byl právě vytažen krávě z úst.

Díky, netančím

Že se na plese tančí? Možná tak po půlnoci, na hity Kabátů a dalších hospodsky-rockových skupin. Do té doby se většina plesu má odehrávat poblíž výčepu a baru s tvrdým alkoholem. A když už náhodou přijde manželka s žádostí o tanec, je nezbytné ji odmítnout. Už to, že tě donutila jít v saku, byla značná oběť. Na parket, to v žádném případě, přece netančíš. Navíc, Franta ti právě objednal velkého ruma.

Ještě to nekončí

Co na tom, že většina lidí už šla domů. Sokolovnu ještě nezavírají, budeme tu do poslední chvíle. V sudu zbývá nějaká piva a v lahvích alkohol. A někteří z kumpánů ještě nespí. Tak Máňo, běž domů sama. Já se ještě stavím o Ferdy v garáži a přijdu později, nebo ráno…

Anketa

Účastníte se plesů?
Ano, pravidelně
9,1 %
Jen občas
45,5 %
Ne, na plesy nechodím
45,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz