Hlavní obsah
Lidé a společnost

Váš sex opravdu mě nezajímá. Ztište se, nebo se odstěhujte někam na samotu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Já vím, že se to odehrává za vašimi zdmi. Ale i přes ně je to bohužel slyšet až k nám.

Článek

Sex je běžná věc, patří k životu a každý si ho užívá jinak. Někdo více, někdo méně, jeden tišeji, druhý hlasitěji. Proti gustu žádný dišputát. Ale zároveň bychom měli myslet na to, že žijeme v civilizované společnosti, která má nějaká nepsaná i psaná pravidla týkající se slušnosti a ohleduplnosti.

U vás je to vaše věc

Milá sousedko, respektuji to, že co se děje za zdmi vašeho bytu, je čistě vaše soukromá věc. Nikomu do toho absolutně nic není a můžete si tam dělat kdykoliv, cokoliv. U vás je to vaše věc. Problém ale nastává, pokud se dané věci dostávají mimo váš byt. V tu chvíli už to není jen vaše věc, ale je to i věc vašich sousedů. Ano, mám na mysli hluk, vaše prožitky a sténání, které už nezůstávají za zdmi vaší ložnice, ale jsou součástí bytů a ložnic i nás, jiných obyvatel.

Už je to i naše věc

Každý občan této země má svá práva, ale někdy trochu zapomíná na své povinnosti. Stanovy našeho SVJ, stejně jako domovní řád jsou prvními dokumenty, které bych vám doporučovala si přečíst. Pokračovat můžete publikacemi na téma etika, nebo etiketa. Vaše svoboda totiž začíná tam, kde končí svoboda nás jiných, obyvatel bytu. Pravidla jsou psaná i nepsaná, slušný člověk by o nich měl mít povědomí a v rámci možností je respektovat.

Nejsme na to zvědaví

Je fajn, že máte sex často a že si ho dokážete naplno užít. Ale opravdu o tom my, vaši sousedé, nemusíme vědět několikrát za noc. Opravdu nám vadí, že vaše hlasité prožitky budí nás, stejně jako že budí i naše děti. Žijeme v paneláku a jsme de facto velká komunita, která by měla brát ohled i na ostatní. Pojmy, jako rušení nočního klidu nejsou nic neznámého, jistě i pro vás.

Nemám nic proti tomu, jak si užíváme. Ale nejsme na to zvědaví. Stejně jako vy jistě nejste zvědavá na naše různé kratochvíle a zábavy. Vlastně, vy o nich vůbec nevíte, jelikož my jsme ti, kdo dbá na zásady ohleduplnosti.

Také to umíme

Ano, také umíme udělat ve dvě ráno pořádný hluk. Ano, klidně i při sexu. Stejně tak si můžeme zapnout „na plné kule“ muziku, stejně jako si manžel může přitáhnout ze zkušebny svou bicí soupravu a začít cvičit. A také vám můžeme tvrdit, že co se děje za zdmi našeho bytu, je naše věc. Ale velmi brzy zjistíte, že jakmile hluk skrz zdi prochází i k vám do bytu, už je to i vaše věc. A pochybuji, že ji budete vnímat nějak extrémně tolerantně.

Ne, nejsem žádná frigidní stará panna, jenom jsem vychována asi trochu jinak než vy. Znám pojmy je ohleduplnost a vím, že na světě nejsem jen já, ale že tu žijí i ostatní. Že můj byt není umístěn na samotě, ale uprostřed paneláku. Tak, jako ten váš. Pokud nejste schopna se přizpůsobit, odstěhujte se na samotu. Tam ohledy na nikoho jiného brát nemusíte. Pokud ale žijete v paneláku, tak ano. Chápete to?

Anketa

Ruší vás sousedé svým sexem?
Ano, pravidelně
6,3 %
Občas je zaslechneme
18,8 %
Ne, vůbec
74,9 %
Celkem hlasovalo 112 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz