Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vážím si jí, nahá performerka Kača ukázala městským dětem něco nového

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Umělkyně a pedagožka Kateřina Olivová se svlékla. Za zvuku hudby rozhazovala před zraky dětí hlínu. Pro městské děti nový, zajímavý zážitek. Tleskám.

Článek

Kateřina Olivová je absolventkou Fakulty výtvarných umění VUT v Brně. Tvorba Olivové se věnuje tématu ženskosti, feminismu, tělesnosti, sexuality, mateřství, mezilidských vztahů a citů. Skrze své performance, které často balancují na hranici kýče a záměrné trapnosti, otevírá otázky zažitých společenských tabu. Primárním médiem její tvorby je tělo.

Nechutnosti v Praze

Těžko říct, jak správně uchopit současné umění. Co se dá skutečně ještě považovat za reálné umělecké vyjádření a co už je nechutný nesmyslný kýč, který s uměleckým projevem nemá cokoliv společného. Kača Olivová na sebe před pár dny upozornila v Praze. Zcela nahá, jak je jejím zvykem, předváděla pochybné taneční, pohybové kreace a házela při tom hlínu. Na tom by v souvislosti s její osobou nebylo až tak nic divného, kdyby to udělala v uzavřeném prostoru, který je přístupný jenom dospělým.

Tahle nechutnost se ale stala ve veřejném prostoru. Tedy, abych byla objektivní, konala se na zahradě AVU, která je ale od běžné veřejné ulice oddělena pouze plotem, skrz nějž je normálně vidět. Performance tak ze soukromé zahrady prostoupila až do veřejného prostoru. Kde byl také pořízen záznam.

A vzhledem k tomuto se věcí pochopitelně zabývá i policie. Dodat je třeba i to, že performance neprobíhala výhradně jenom před zraky dospělých, ale i před zraky dětí. Přítomnost dětí v publiku prý nebyla možná bez dohledu jejich zákonných zástupců, ale to na situaci přece nic nemění. Když svému malému synovi pustím porno, výsledný zážitek pro něj bude stejný, ať vedle něj sedím, nebo ne. Přítomnost rodičů není omluva a nijak to nesnižuje dopad na dané děti.

Ta z banky

Pokud jste o Kateřině Olivové neslyšeli v souvislosti s její „uměleckou tvorbou“, možná se vám vybaví happening starý již 5 let, kdy šly matky demonstrativně nakojit své děti do poboček Raiffeisenbank. Úspěch to byl vskutku velkolepý, sešly se čtyři maminky a jejich počet převýšili i přítomní novináři. A proč to píšu? Jelikož organizátorka této veleúspěšné akce byla právě Kateřina Olivová. No, buďme rádi, že alespoň tam zůstala z větší části oblečená.

Tleskám

Zpět ale k performanci na zahradě. Po všech těch negativních slovech musím říct, že Kače Olivové tleskám. Ukázala dětem zase něco nového, zajímavého. No, ruku na srdce, jak jinak bychom mohli dát dětem jasný příklad toho, co je považováno za výtržnictví a co je zcela proti slušnému vychování, etice a etiketě, než že jim podobný čin předvedeme naživo? Nemusíme jim to složitě vysvětlovat, jen jim ukážeme madam Olivovou a budou vědět, co se nedělá.

Anketa

Líbila se vám performance na zahradě AVU?
Ano, líbila
12 %
Ne, nelíbila
85,5 %
Nevím, ještě to vstřebávám
2,5 %
Celkem hlasovalo 1668 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz