Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vraťme mladým zpět jejich bezstarostné životy. Potřebují je

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

U dětí a mladých jsou časté psychické problémy. Kromě psychoterapie odborníci dávají i antidepresiva.

Článek

Vzpomínáte na své mládí? Neříkám, že bylo vždy vše růžové, ale rozhodně nedocházelo k tomu, že bychom se hromadně hroutili. Dnes je tomu jinak. Psychické problémy u dětí a mladých lidí nejsou nic výjimečného. Hlavní slovo pochopitelně mají odborníci, psychologové, psychiatři, psychoterapeuti. Ale zapadnout by neměl ani laický názor na tuto situaci. Najdeme ho každý v sobě. V našem mládí.

Bezstarostné životy

Žili jsme v době, která rozhodně nebyla dokonalá. Revolta musela být vždy v určitých mezích, jinak hrozily věci, které nás poznamenaly na celý život. Dnes, pokud nepácháme trestný čin, můžeme dělat a říkat v podstatě úplně cokoliv, kdykoliv a kdekoliv.

Problémy společnosti byly, ale my jsme byli mladí lidé. Neřešili jsme je. Naším největším nepřítelem nebyl ani stát, ani soudruh. Byli to naši rodičové. Proti nim jsme vedli válku. A zároveň to byli vždy ti lidé, kteří nás vytáhli z problémů a na které jsme spoléhali, že naše největší průsery vyžehlí.

Žili jsme pro daný okamžik, pro danou chvíli. Chtěli jsme zábavu, adrenalin, napětí. Nechtěli jsme dospět, nechtěli jsme být jako ti nenávidění rodiče. Chtěli jsme mít čistou hlavu, bavit se, chodit ven, porušovat zákazy. Ano, měli jsme trochu povinností, které ser týkaly školy, ale nikdo se v ni nijak nepředřel.

A dnes?

Dnešní mladí, jako by zapomněli, kolik je jim let. Řeší všechno a řeší to až moc. Řeší svou budoucnost, svou současnost. Jestli jsou na kluky, na holky, jak se cítí. Řeší naši planetu, ekologii, budoucnost země. Ale proč? Na tohle mají celý život. Kdykoliv v budoucnu se mohou angažovat ve společenských otázkách. Budou na to mít čas i peníze. Proč si kazit mládí něčím, co stejně kromě pár protestů, nevyřeší.

Proč si dělat z něčeho těžkou hlavu, to k mládí nepatří. K mladým životům patří zábava, zážitky, užívání-si života. Ne neustálé řešení čehokoliv, problémů společnosti nebo lidstva. Kam se vytratila ta spontánnost, na snaha se bavit, revoltovat proti všem dospělým a mít svůj dokonalý, mladý, zábavný svět?

Uvolněte se

Milí mladí, uvolněte se. Chovejte se úměrně svému věku. Problémy světa na vás počkají do dospělosti. Bavte se, užívejte si života. Nikdy potom už na to nebudete mít tolik času. Uvidíte, že vaše hlava bude plná zážitků, ne problémů. A ty psychické problémy jako zázrakem odezní. A zůstanou jenom u těch klasických celospolečenských problémů, jako je šikana či neschopnost zapadnout do kolektivu. To je zatím věc, se kterou si ještě úplně poradit neumíme.

Anketa

Máte psychické problémy?
Ano, trápí mě dlouhodobě
33,3 %
Občas se objevují
8,3 %
Ne, nemám je
58,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz