Článek
Páteční obědová směna je za mnou. Stejně jako mnoho jiných restaurací u nás ve městě, i v celé České republice, jsme připravili svatomartinské menu. Tradiční, klasická a jednoduchá jídla, jako je polévka kaldoun či pečená husa. Šlágry, které kolem 11. 11. prostě táhnou. Nabídli jsme je už k obědu, a ukázalo se, že to byl dobrý tah – ke stolům jsem nesla nespočet porcí husy.
Pivo, nebo víno?
A co k té pečené huse? Já bych si dala pivo, co jiného. K takovému jídlu to považuji za úplně nejlepší volbu. Máme ho skvěle ošetřené, opečovávané a precizně načepované. S pivem to prostě umíme. Jenže když je svatomartinské menu, je to jiné. Lidé ovlivnění marketingem ohledně Svatomartinských vín chtějí právě tento nápoj z hroznů.
Ano, toto mladé víno, které se může vyrábět z různých odrůd a které zraje vlastně jen pár týdnů. Na svatomartinský víkend se i zapřisáhlý pivař změní na vinaře, protože marketing vinařů to tak prostě velí. V televizi, na billboardech a dokonce i na letácích na našich stolech je psáno, že k pečené huse patří jen Svatomartinské víno.
Vy už máte Svatomartinské víno?
Nejenže to do lidí tlačí reklama, ale na pokyn našeho provozního to musím nabízet i já. Jako nápoj k huse mám především nabízet sklenku Svatomartinského vína. Jde přece o tu známou tradici, nebo ne? Kdo by tomuto doporučení odolal, když všude slyší, že místo piva jedině Svatomartinské.
Čemu se ale hosté diví, je datum, od kdy toto víno nabízíme. Všichni máme tak nějak zafixováno, že se Svatomartinské víno může nabízet od 11. 11. od 11:11. Jenže ono je to trochu jinak. My měli Svatomartinské už k pátečnímu obědu a lít ho do sklenic budeme celý víkend, přestože to „tradiční“ datum je až v pondělí. Ve skutečnosti jde totiž spíš o obchod než o tradici. A kšefty se musí hýbat – nejen v hospodách, ale i u vinařů.
Tenhle kšeft si nikdo nemůže nechat ujít
Jak to s tím termínem prodeje Svatomartinského vína vlastně je? Pokud jste měli zafixováno, že magické datum je 11. 11. v 11:11, zapomeňte na to. Jde hlavně o kšeft a o to, aby se o svatomartinském víkendu prodalo co nejvíc. A tak vinaři lehce pozměnili původně hezkou symbolickou tradici.
Když 11. 11. připadá na sobotu, neděli, pondělí nebo úterý, je možné Svatomartinská vína prodávat už od pátku předcházejícího tomuto datu. Takže abych to shrnula – je úplně jedno, zda bude nějaká tradice. Důležité je, aby se víno co nejvíce prodávalo o víkendu, který je nejblíže datu svatého Martina. Tehdy se ho totiž vypije nejvíc, a o to přece jde, ne? Každý ví, že když by se o víkendu husa zapila pivem, v pondělí by se při slavnostním otevírání moc lahví neprodalo. Svatomartinské víno zkrátka není Beaujolais nouveau, že?
Anketa
Zdroj: https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs/aktuality/TpIHbo0bRZ6-LEol8BRLgw-svatomartinske-pristi-rok-od-8-listopadu