Hlavní obsah
Finance

„Zálohy nám klidně snižte, ale já budu posílat více,“ odbyla jsem operátora

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Prý si máme snížit zálohy, vzkazuje dodavatel energií. Zapomeňte, nechám si je pořád stejné.

Článek

Přišlo nám vyúčtování energií. Pro mnohé je to špatná zpráva, protože musí doplácet. Nás se to ale netýká. Stačí párkrát do roka omrknout spotřebu a zkontrolovat, zda měsíční zálohy odpovídají tomu, kolik ročně spotřebujeme a kolik to bude stát. To není žádná raketová věda. Stačí k tomu trocha selského rozumu a matematika základní školy.

Hurá, budou nám vracet

Otevírám vyúčtování a očima hledám to nejdůležitější – cifru, která nám řekne, zda nám peníze vrátí, nebo jestli budeme muset doplácet. Stejně jako v předchozích letech došlo k přeplatku. Takže budeme o pár tisícovek, které jsme poslali dodavateli navíc, bohatší. Vrátí nám je na účet. A pochopitelně nám v souvislosti s naší spotřebou poslal i návrh nových záloh. Jak jinak než snížených. Na to jsme ale nijak nereagovali.

Posílejte nám méně

Když jsme začali posílat stále stejnou sumu, nezůstalo to bez odezvy. Jednoho dne nám volali z call centra operátora. Prý posíláme více, než je nutné, a doporučují nám zálohy upravit. Dodavatel nám je interně už snížil a my si máme změnu provést v internetovém bankovnictví. Ale my to neuděláme, já jsem to radikálně odmítla.

Zálohy nám klidně snižte, stejně budu posílat pořád stejně

Po několikaminutovém rozhovoru jsem operátorce nekompromisně řekla, ať nám nastaví zálohy, jaké chce. Je mi to jedno. Klidně je snižte na několik stovek. Ale já si stejně budu posílat víc, budu posílat stejnou částku, jakou jsme platili předchozí roky.

Budete mít peníze

Argumenty operátorky byly logické. Spotřeba nám každý rok mírně klesá, ceny energií jdou dolů, a je tedy jasné, že ročně zaplatíme méně než dříve. Je pravda, že je zbytečné posílat o pětistovku více. Mohla by nám zůstat na účtu a během roku bychom měli k dispozici 6 000 korun.
To je sice pravda, ale co z toho? Kolik by nám na účtu asi tak vydělaly? Pár desítek korun. Já chci mít radši klid a jistotu, že ať se na poli energií stane cokoliv, nebudeme doplácet enormní částky. Kdyby vzrostly ceny nebo naše spotřeba, pořád máme zálohy takové, že to pokryjí.

Ty peníze nezmizí

Když dodavateli energií pošleme více, než kolik nám předepsal, není žádný problém. Ty peníze nikam nezmizí. Nebude nám je obratem vracet, ani nám je neukradne. Normálně nám je započte a zohlední v dalším vyúčtování. Kdo chce mít klid, ten to dělá. Kdo to nedomyslí a nechá se ukecat na snížení záloh, ten se za rok diví, kolik ještě musí doplácet. No, jak by také ne, když každý měsíc posílal částku, která nepokryla jeho spotřebu.

Anketa

Jak vypadalo vaše poslední vyúčtování energií?
Měli jsme přeplatek
84,6 %
Měli jsme nedoplatek
15,4 %
Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz