Hlavní obsah
Finance

Žena v domácnosti: ekonomická sebevražda a sen všech mužů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Také by se mi líbilo být doma. I mému muži. Ale potom se koukneme na stav konta.

Článek

Být ženou v domácnosti je sen každé z nás. Jak by také ne, buďme upřímné. Která z nás by chtěla dobrovolně denně vstávat na osmihodinové směny do práce. Mnohem lepší by bylo vstát si dle svého uvážení. A potom udělat pár základních věcí, jako je úklid a vaření. Činnosti, které zaberou maximálně nižší jednotky hodin. A potom? Volno, celé dopoledne, celé odpoledne, až do večera, než přijde manžel. Nandat mu večeři, narovnat nádobí do myčky a potom se věnovat manželským povinnostem. Úplná idyla.

Sen mužů

Je sen každého muže říct, že je jeho partnerka takzvanou ženou v domácnosti. V tu chvíli totiž o sobě říká, že dokáže vydělat tolik peněz, že bez problémů uživí rodinu bez toho, aby jeho partnerka pracovala. Také nepřímo říká, že si ji takto hýčká, má denně navařeno a uklizeno. Prostě že se doma cítí dobře a jeho manželka je vždy odpočatá, s dobrou náladou.

Není se čemu divit, že je to sen všech mužů. Reálně je ale opravdu jenom málo těch, kteří si tento sen dokážou splnit. A když už, jsou v práci od rána do večera a onen benefit spokojené partnerky není kdy využít.

Nevděčná role?

Z mého ženského pohledu i já sním o tom, být ženou v domácnosti. Myslím, že je to sen každé ženy. Vyměnit klasickou šichtu za domácí pohodičku. Ale může to být i nevděčná role, pokud manžel není spokojený. Pokud mu přijde, že doma makáte málo a spíše odpočíváte. V tu chvíli benefit ženy v domácnosti zcela postrádá smysl. A je lepší jít do té práce.

Ekonomická sebevražda

A teď zpátky na zem. Každému muži by se líbilo mít manželku v domácnosti, každé ženě by se líbilo mít domácí pohodu. Ale jaká je realita? Ve většině případů ekonomická sebevražda. Málokterý muž opravdu dokáže vydělat tolik, aby dokázal uživit celou domácnost sám. A i kdyby, pořád je tu místo pro logické uvažování. I když lidé mají peníze, chtějí víc. Pracovat i žena, je to rázem o půl milionu víc na účtu za rok. Tedy, pokud bereme v potaz průměrnou mzdu 43 341 Kč za měsíc. A být o půl milion bohatší, to už je celkem slušná motivace jít radši do práce než být domácí puťkou, která má sice pohodu, ale méně peněz.

Anketa

Měla by žena zůstávat doma, v domácnosti?
Ano, za všech okolností
6,7 %
Když manžel dokáže vydělat, tak ano
43,3 %
Ne, měla by také chodit do práce
43,3 %
Nevím
6,7 %
Celkem hlasovalo 30 čtenářů.

Zdroj: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumerne-mzdy-4-ctvrtleti-2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz