Hlavní obsah
Zdraví

Sůl nad zlato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marcela Zlatohlávková

V malém množství může být sůl lékem, ve velkém pak může naopak přitížit

Co o soli víme v běžném životě? Solit, nesolit, nebo si dokonce mezi solemi vybírat?

Článek

Pohádku Sůl nad zlato známe snad všichni, kdo by si také nepamatoval krásnou Marušku, která v pohádce dokázala, že bez soli to prostě na světě nejde, a přesvědčila tak i svého tatínka a pana krále. Co ale o soli víme v běžném životě my? Solit, nesolit nebo si dokonce mezi solemi vybírat?

Mořská sůl má svoje kořeny už v pravěku. V Číně a Indii byla mořská sůl jediným zdrojem soli. Kolem roku 110 př. n. l. prohlásil tehdejší vládce Číny Wu-ti monopol v obchodu s mořskou solí. Nelegální obchod s ní byl potrestán trestem smrti. Mořská sůl se většinou ochucuje různými bylinkami, což jí dodává lepší a výraznější chuť. K výrobě mořské soli je potřeba slunečních paprsků, bez kterých by se sůl nevytvořila, a také přirozený proud vzduchu. Vzniká zcela přírodním procesem, který začíná napuštěním kanálů s mořskou vodou. Po odpaření vznikne silný roztok, při kterém se mechanické nečistoty usadí na dně. Sůl začne poté krystalizovat, čímž si zachová všechny přírodní látky.

Mořská sůl je vhodná při inhalaci dýchacích cest, hydratuje pokožku a zjemňuje vrásky. Detoxikuje také organismus a eliminuje akné. Jako se vším, i se solí se musí opatrně. V malém množství může být lékem, ve velkém pak může naopak přitížit. Choroby ledvin se například projevují otokem, což je důsledek nadměrného množství soli v organismu. Chlorid sodný také brání vylučování močoviny, čímž zhoršuje příznaky revmatismu a ekzémy. Sůl také zvyšuje krevní tlak a povzbuzuje činnost nadledvinek. V malém množství se jí bát nemusíme, vždyť sůl považovali za posvátnou už staří Římané. Užívejme ji ale s rozumem – posvátné věci nejsou určené k tomu, abychom s nimi plýtvali, nýbrž k tomu, abychom s nimi šetřili a užívali je k prospěchu svého zdraví.

Přírodní peeling: Mořská sůl uklidňuje citlivou pokožku a zmírňuje její podráždění. Smícháním oleje a soli se vytvoří hustá pasta, která se používá jako výborný přírodní peeling.

Recept na migrénu: Vezměte přibližně 3 dcl skleničku s čistou vodou a nasypte do ní 1 čajovou lžičku himalájské soli. Do toho vymačkejte šťávu s půlky až celého jednoho citronu. Dobře promíchejte, aby se všechna sůl ve vodě rozpustila a následně obsah vypijte. Zabírá velmi rychle a účinně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz