Hlavní obsah
Lidé a společnost

Během nejstrašnějšího útoku žraloků skončily v jejich čelistech stovky námořníků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Naval History & Heritage Command, Public domain, via Wikimedia Commons

Díky maximálnímu utajení nikdo o námořnících v moři nevěděl. Bohužel kromě žraloků

Po potopení lodi USS Indianapolis se na širém moři bez pomoci vyskytlo téměř 900 námořníků, aniž by o nich kdokoli věděl. Po čtyřech dnech jich zbylo asi 300, zbytek se utopil, nebo zemřel v čelistech žraloků.

Článek

USS Indianapolis byl těžký bitevní křižník americké armády, který po celou dobu druhé světové války operoval v oblasti Pacifiku. Osudnou se mu stala až tajná mise z června roku 1945. Při této cestě námořníci dostali za úkol co nejrychleji, nejtišeji a nepozorovaně dopravit mimořádně cenný náklad na ostrov Tinian. Na palubě se tehdy nacházela zhruba polovina obohaceného uranu, kterým Spojené Státy Americké disponovaly. Šlo o dvě atomové pumy, Little Boy a Fat Man, které byly určeny ke shození na Hirošimu a Nagasaki. O tom ale samozřejmě drtivá většina posádky neměla nejmenší tušení.

Obrovská smůla

Cesta na ostrov Tinian se obešla bez komplikací a posádka úkol splnila. Do konce války zbývalo několik málo dnů a USS Indianapolis narazila při cestě nazpět na japonskou ponorku I-58, která americký křižník nekompromisně poslala ke dnu. Asi 12 minut po zásahu se bitevní loď potopila společně s asi třemi stovkami mužů z celkových 1196 členů posádky. Na hladině tedy začalo bojovat o holý život přibližně 900 námořníků. Protože mise byla tak tajná, že o ní věděl málokdo, tak také nikdo neměl tušení, že USS Indianapolis byla potopena, a na hladině zůstala spousta zoufalých Američanů.

Žraločí hostina

Křižník šel ke dnu velmi rychle a v moři se tak ocitlo napospas oceánu asi 900 členů posádky. Někteří se utopili, jiní se v nesnesitelném vedru uchýlili k pití mořské vody, což je také stálo život. Tato situace vyžadovala opravdu pevné nervy a sebeovládání, aby člověk měl alespoň malou naději na záchranu. To nejhorší ale posádku USS Indianapolis teprve čekalo. Zanedlouho se objevili žraloci. Ve většině se jednalo o žraloky dlouhoploutvé. Tento vrcholový predátor může dosahovat délky až 4 metry a jedná se o velmi agresivního lovce, který zpravidla nevynechá příležitost na kořist zaútočit. Zprvu začali žraloci požírat mrtvé, ale netrvalo dlouho a vrhli se i na živé, o záchranu bojující, námořníky. Kroužili mezi lidmi, kteří okolo sebe zoufale kopali a plácali vším, co zrovna bylo po ruce, a snažili se hladové predátory odehnat. Ale marně.

Foto: Alexander Vasenin, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

Žralok dlouhoploutvý je považován za jednoho z nejnebezpečnějších pro člověka. Je velmi agresivní a pohotový lovec

U žraloka dlouhoploutvého je jako u jednoho z mála žraloků popsán jev, kdy se při výskytu většího množství potenciální potravy tito dravci shlukují do velkých skupin. A nejsou to váhaví střelci. Jsou to takzvaní oportunní dravci, což znamená, že útočí raději hned a přes možné riziko, než aby čekali na snazší kořist. Toto se stalo osudným mnoha trosečníkům z USS Indianapolis.

Mrazivé vyjádření

Poslední přeživší námořník z USS Indianapolis, který zemřel v roce 2021, byl desátník Edgar Harrell, který k děsivé události řekl: „Uslyšíte výkřik, při kterém stydne krev v žilách, a podíváte se tam. A vidíte ploutve a zase ploutve, a vidíte, jak to tělo mizí pod vodou. Díváte se na ta těla a zjistíte třeba, že chybí spodní část nebo vnitřnosti nebo má utrženou nohu nebo ruku“.

Foto: National Archives at College Park - Still Pictures, Public domain, via Wikimedia Commons

Když se objevilo průzkumné letadlo, byl to pro námořníky zázrak

Muselo být obrovsky mučivé jen sledovat, jak vaši přátelé mizí v tlamách několikametrových monster. Jediné co člověk mohl dělat, bylo se modlit, aby se nejbližší žralok zakousnul do těla vašeho kamaráda místo do toho vašeho.

Dlouhé dny o trosečnících nikdo nevěděl

Celé to peklo museli námořníci na otevřeném moři prožívat dlouhé čtyři dny. Ve vodě, bez jídla, bez pitné vody a s obrovským hejnem hladových žraloků všude okolo. Díky sérii administrativních chyb a maximálnímu utajení akce, kdy ani samotní námořníci nevěděli, co vlastně vezou, je vlastně celé čtyři dny nikdo nepostrádal. A oni bojovali o své životy v těch nejnehostinnějších podmínkách, jaké si lze představit. Teprve po čtyřech dlouhých dnech byli trosečníci náhodou objeveni průzkumným letounem.

Z celkového počtu 1196 mužů tuto tragédii přežilo pouhých 317. Tito muži měli neuvěřitelnou smůlu. Když uvážíme, že v době potopení USS Indianapolis zbývaly do japonské kapitulace prakticky pouhé dny, dostává celá tragédie další rozměr. Jenomže to posádky ani jedné z lodí nemohly tušit.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz