Hlavní obsah
Finance

Fialova drahota je ve skutečnosti jen finanční negramotnost Čechů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor/ka fotografie: Karolina Kaboompics: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/tuzka-drzeni-kalkulacka-finance-7680742/

Kdyby se lidé lépe vyznali ve svých vlastních financích, nemuseli by tolik nadávat na to, že jim vláda komplikuje život

Češi se rádi vymlouvají, a svádějí vlastní omyly na „ty druhé“. Místo, aby se pokusili změnit sami sebe, stále jen nadávají, jak za jejich problémy může vláda. Sami ale nehodlají dělat vůbec nic.

Článek

V českých obchodech skutečně poslední dobou zboží o něco podražilo. Typický Čech ale nikdy za nic nemůže, a všechno by dělal lépe než ten druhý. A přesně proto je tam, kde je. U piva, a nadává na to, jak jsou „drahý jabka a mlíko“. Vždy označuje za viníka kohokoliv kromě sebe. Snaží se z hospody od půllitru piva měnit svět, a vůbec takovému člověku nedochází, že pohnout světem je velmi těžké, kdežto pohnout sám sebou je to nejjednodušší. Ale je to bohužel mimo obzory tohoto notoricky nespokojeného štamgasta.

Babišova nebo Fialova drahota?

Česká republika a vlastně celá Evropa nyní zažívá velmi obtížné a turbulentní období. Vláda Andreje Babiše řešila covidovou krizi. Kabinet Petra Fialy řeší zase válku na Ukrajině a nesmyslné emisní povolenky. Všechny tyto situace staví vládu do opravdu nezáviděníhodné situace. Měl Babiš nechat prolétnout Českem covid bez povšimnutí? Nebo má Petr Fiala nečinně přihlížet vyhlazení Ukrajinců Rusy? Ne, ani jedno by jistě nebylo správné. Ale tato rozhodnutí s sebou nesou zátěž pro českou ekonomiku. Každá vláda dělá chyby, a každá je vždycky dělat bude. Jen lidé by mohli více spoléhat na sebe, než na vládu. Vláda nemůže sama o sobě všem zajistit blahobyt, aniž by se lidé sami přičinili. Než aby Češi začali používat svoje hlavy, raději budou hlasitě vykřikovat, že za drahotu může Babiš a o chvíli později Fiala.

Nadávat a vše nechat při starém

Češi nejraději vysedávají v hospodách a nadávají, jak vrchnost špatně vládne, a jak se jim pod těmi vydřiduchy špatně žije. Málokomu ale dochází, že úplně stačí otevřít oči. Místo nadávání by úplně stačilo udělat si pořádek ve vlastních financích. Mít základní přehled o tom, kolik peněz vlastně jsme schopni za rok vydělat, a kolik, a hlavně za co utrácíme.

Foto: CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

Přehled o vlastních financích by lidem ušetřil obrovskou spousty zbytečně utracených prostředků

Když lidé například dvakrát za rok dostanou vyšší odměnu, neberou to vůbec jako součást mzdy. Berou to jako něco navíc, přilepšení, které mohou hned cestou domů z práce utratit za nejnovější smartphone. Přitom toto zařízení používají výhradně k tomu, aby mohli mrhat svým časem na sociálních sítích.

Fialova drahota skutečně není jen Fialovou drahotou. Spousta dodavatelů a řetězců se na vlně zdražování svezla až nemorálním způsobem. Jenomže lidé jsou líní měnit své návyky a neustále kupují ty samé produkty, i když jsou teď dražší. Přitom většina zboží má daleko levnější alternativu. Stačí regály v obchodě pořádně prohlédnout.

Finanční plánování

Finanční plánování je pro většinu Čechů sprosté slovo. Lidé prostě chodí do práce, a až přijde výplata, jsou králové. Ale jen nakrátko. Rozvrhnout si peníze na celý měsíc, nebo ideálně na celý rok, je něco, co udělá málokdo. Z výplaty se prostě utrácí, dokud je. Ke konci měsíce jenom přibrzdíme, a když to nevyjde, vezmeme půjčku nebo založíme kreditku. Ale kdyby si lidé dokázali sepsat, za co utrácí své těžce vydělané peníze, s odstupem času by se nestačili divit. Divili by se, kolik peněz a za jaké nicotnosti poslední rok vyházeli.

A kdyby následně tyto prostředky dokázali další rok ušetřit, rázem by jejich rozpočet působil daleko vyrovnaněji. A vlastně by přišli jen o věci, o kterých si mysleli, že je nutně potřebují pouze ve chvíli, kdy je kupovali. Místo toho ale lidé budou dále jako o závod nakupovat naprosté nesmysly, a nadávat, že nemají dostatek peněz na základní věci. A viníkem nebude nikdo jiný než Petr Fiala, samozřejmě.

Změnit sebe je nejjednodušší, přesto pro někoho nemožné

Bohužel lidé většinou ze svých problémů viní všechny okolo, jen ne sami sebe. A to zadělává na další, mnohem rozsáhlejší problém. Abychom ve svém životě něco změnili, nemůžeme čekat, že to přijde samo, nebo že to za nás udělá někdo jiný. Musíme změnit sami sebe. Ale pokud někdo vidí chybu neustále někde jinde, nemá důvod sám se sebou cokoliv dělat. Jenomže pak zůstane věčným „pivním nadávačem“ na všechno a všechny. Zůstane ve svých očích jediným bezchybným rytířem, který si ale za všechny své problémy může jen a jen sám. Jen si to nikdy nepřizná. Změnit sebe je vždycky daleko jednodušší, než změnit někoho jiného.

Foto: Autor/ka fotografie: Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/toast-lide-tyc-bar-5858069/

Vlastně i v hospodě u piva se lze rozhodnout, že něco budeme dělat jinak než dosud. Jen nám odhodlání musí vydržet i ráno

Politik, ať už je jakýkoliv, za drtivou většinu problémů lidí nemůže. Je to jen člověk, na kterého je velmi jednoduché svalovat vlastní neschopnost cokoliv ve svém životě změnit. Úplně stačí vynechat ze svého finančního chování kroky, které nedávají smysl, a jsou jen výsledkem aktuálního chtíče. Určitě by to mělo větší efekt, než nadávání na Fialu nebo Babiše večer v hospodě u piva.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz