Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jurečkova „Superdávka“ je bič na příživníky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Pokud máte ze sociálních dávek výnosný byznys, připravte se na krach. Nově navržené sjednocení automaticky diskvalifikuje každého, kdo systém jen ždímá.

Článek

V loňském roce vláda hospodařila s deficitem 288,5 miliardy korun. Nejvýraznější zatížení pro státní rozpočet přitom představuje sociální sféra. Podle Národní rozpočtové rady jsou největší výdajovou položkou sociální dávky. Sociální výdaje dle oficiální zprávy ministerstva financí meziročně vzrostly o 34,4 miliardy korun oproti rozpočtu roku 2023 na celkových 892,5 miliardy korun.

Celkem tedy tvoří sociální dávky více než 40 % veškerých výdajů státního rozpočtu pro rok 2024 a to je skutečně do budoucna neakceptovatelné. Minimálně v současné podobě, kdy je dávek hojně zneužíváno. Reforma celého segmentu je tedy naprosto nezbytná a přichází, jak se říká, za minutu dvanáct.A proto celou věc vzal do rukou ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Co je to „Superdávka“

Takzvaná superdávka znamená sloučení čtyř sociálních dávek do jedné a jsou to tyto konkrétní dávky. Příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě. Zdá se tak, že stávající ministr konečně našel odvahu k tomu kousnout do pomyslného kyselého jablka a reformovat sféru, která je dlouhodobě černou dírou našich veřejných financí.

Inovovaná dávka sociální pomoci se má nově rozčlenit na čtyři části v podobě pracovního bonusu, příspěvku na dítě, bydlení a živobytí. Zmíněný pracovní bonus navíc na rozdíl od ostatních tří částí nebude moci stát samostatně.

Superdávka jen pro ty, co chtějí pracovat

Žádat o nově zavedenou dávku by měli moci pouze lidé, kteří pracují, nebo skutečně pracovat chtějí. Výjimku samozřejmě tvoří osoby zdravotně postižené a senioři. Například rodina, kde ani jeden člen nepracuje a mohl by, na dávku nárok nemá. A to je naprosto správně. Dalším kritériem má být výše vlastních úspor. Opravdu není možné, aby někteří z nás pobírali všechny možné i nemožné dávky a střádali z nich jmění. Sociální dávky by měly být i podle ministra skutečně cílenou pomocí, nikoli vítaným přilepšením do rodinného rozpočtu. Řada domácností v současnosti pobírá nejen dávku jednu, ale dokonce jejich kombinaci, a to se musí změnit.

Foto: Czeva, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Úřad práce

Vláda si tedy nyní klade za cíl nastolit především zdravé vzorce pro fungování rodin. A to nejen z hlediska patřičně motivovaných dospělých, kteří jako normu vnímají nutnost chodit do práce a začlenit se do fungování společnosti. Vzor tohoto aktivního činitele je přínosný také pro děti, jejichž pravidelná školní docházka je nutností pro schválení dávky. Tím vláda chce zajistit dětem z problematických rodin lepší přístup ke vzdělání a předejít tak situaci, kdy by se o několik málo let později i tyto děti samy staly pouze dalšími příjemci dávek.

Novou dávku kvitují i odborníci, například sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Prokop. Ten vítá především kombinaci sociálních dávek a nezbytného zaměstnání. Mnohým lidem se zkrátka v současné době legálně pracovat nevyplatí. Na sociálních dávkách mohou získat mnohem vyšší částky.

Zneužívání sociálních dávek je potřeba zastavit

Zneužívání sociálních dávek je v České republice velmi rozšířený fenomén a co víc, také široce akceptovaný. Brát sociální dávky je dnes bohužel vnímáno jako společensky přijatelné řešení, které už s sebou nepřináší žádné stigma. Na sociální dávky má nárok podle současných odhadů dokonce 19 až 24 % domácností, a to je prostě příliš mnoho.

Štědrý sociální systém zformoval početnou společenskou vrstvu, která si ze své situace udělala poměrně atraktivní byznys. Ani tlak okolí už chronické pobírače dávek nemotivuje k tomu, aby se snažili svou situaci změnit a místo pobírání dávek usilovali o získání práce. Proto je třeba, aby je ke změně přinutil systém.

V současné době tak sociální dávky dostává už zhruba milion Čechů. Jednoznačně tak je nezbytné zavést příslušné kontrolní mechanismy, které ověří, kam peníze daňových poplatníků skutečně putují a případně pro takové peníze najít smysluplnější využití. Návrh Mariana Jurečky je v tuto chvíli pod ostrou palbou kritiky jeho vládních kolegů, kteří mají spoustu připomínek. Uvidíme, jestli se panu ministrovi podaří své kolegy přesvědčit, a v jaké podobě, a jestli vůbec jeho návrh nakonec projde.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz