Hlavní obsah

Nebezpeční žáci ve škole

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Zelinka/Leonardo.ai

Žák může být za napadení jak verbální, tak fyzické vyloučen ze školy. Jsou dvě varianty, podmíněné a nepodmíněné. Platí to ale jen pro SŠ, na ZŠ ne… A je to špatně!

Článek

Školský zákon jasně stanovuje, za jakých podmínek je možná vyloučit žáka/studenta. V zákoně je i jasně uvedeno, že vyloučení nelze aplikovat na žáky plnící si povinnou školní docházku. Proboha proč?

Je neuvěřitelné, že na SŠ může ředitel vyloučit agresivního žáka, který verbálně napadá pracovníky školy a jiné žáky, ale na ZŠ tuto možnost nemá.

V rámci našich zákonů je přece možné zařídit pro dítě „domácí vzdělávání“. Chápu, že každý člověk má právo získat základní vzdělání a nikdo mu to nemůže upřít, ale vyloučení žáka na týden až měsíc přece toto jeho právo nenarušuje. Pokud rodiče nedokáží zařídit, aby se jejich dítě v klasické vzdělávací instituci zdrželo patologického chování, měli by ho vzdělávat sami, než stát zajistí vhodnou instituci k umístění dítěte.

Příklad k vizualizaci problému

Představte si, že vaše dcera chodí do třídy s dítětem, které se nezajímá o svou budoucnost a konsekvence jeho chování ho nezajímají. Už od šesté třídy říká, že skončí ve vězení. Teď v osmé třídě pravidelně sprostě nadává svým spolužákům i učitelům.

Dítě najde zalíbení ve vaší dceři. Když ona nejeví zájem, začne ji častovat různými slovy. Učitel to uvidí, poznámka. Znova poznámka. Napomenutí, důtka, dvojka z chování, trojka z chování. Řeší to OSPOD, který je silně přetížený. Stát totiž šetří zmenšováním úřednického aparátu a na ministerstvu rušit místa nebude…

Během této doby chodí vaše dcera do třídy s dítětem, které ji uráží a třeba jí i vyhrožuje. Ona to musí strpět. Obrana o stejné síle by totiž vedla k jejímu potrestání. Proč se má ale dívka spoléhat na systém, který ji nedokáže pružně ochránit? Jediná ochrana je její přemístění do jiné třídy nebo na jinou školu. To je strašné. O umístění agresora do diagnostického ústavu totiž rozhoduje soud a nestane se tak ze dne na den…

Proti zneužití

V praxi by školy tento nástroj využívaly jen v krajních případech. O dočasném vyloučení by musela hlasovat pedagogická rada a její rozhodnutí by muselo být jednomyslné.

Anketa

Měla by mít ZŠ právo dočasně vyloučit žáka do domácího vzdělávání kvůli ochraně jiných žáků?
Ano
100 %
Ne
0 %
Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Zdroje: https://www.pravoprovsechny.cz/clanky/vylouceni-nebo-podminene-vylouceni-ze-skoly/

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-561?text=Vyloučen

https://poradenstvi.npi.cz/diagnosticke-ustavy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz