Hlavní obsah
Knihy a literatura

Knihy, které změní váš život v roce 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mária Hanúsková

Rok 2024 nemusí být jen dalším hřbitovem nesplněných předsevzetí. S těmito knihami změníte nejen sebe, ale i svůj život k nepoznání.

Článek

S příchodem nového roku přicházejí i nová předsevzetí. Málokdo je však dodrží déle než jeden měsíc. S pocitem nadšení, že tentokrát bude vše jinak, kupujeme permanentku do posilovny, držíme striktní diety a snažíme se být lepším člověkem – alespoň na chvíli. Proč nám to nevydrží? Jak je možné, že se vrátíme do starých kolejí a k předchozímu způsobu života?

Díky následujícím knihám pochopíte, proč nejste schopni dodržovat svá předsevzetí a návyky, proč stagnujete a nejste skutečně šťastní a proč je démonizace živočišných tuků chybná a ničím nepodložená. Změní vám pohled na život, sebe sama, například i výživu, a pomůže k šťastnějšímu životu.

Nicole LePera – Uzdrav sám sebe

Podvědomě neustále vyhledáváme situace, v nichž nanovo prožíváme svou minulost, protože jsme pohodlné bytosti, které mají rády, když umí předvídat budoucnost bez ohledu na to, zda bude bolestivá, mizerná nebo dokonce děsivá. Je to bezpečnější než něco, co neznáme.“

Celostní psycholožka Nicole LePera má na sociálních sítích solidní základnu sledovatelů, takzvaných selfhealers (samoléčitelé), a to právem. Není tedy překvapivé, že její kniha How to do the work, jež v lednu vyjde i v českém překladu pod názvem Uzdrav sám sebe, se stala celosvětovým bestsellerem. Nicole nejen prostřednictvím sociálních sítí, ale i svých knih učí, jak porozumět sami sobě, nahlédnout za oponu svých automatických myšlenek a návyků, stát se lepší verzí sebe sama a šťastnějším člověkem. S pomocí této knihy pochopíte, proč jste ve vztahu se stejným typem člověka, proč vás mohou vyvést z míry zdánlivé banality a proč se utěšujete jídlem, nákupy, alkoholem či jiným návykovým chováním.

Foto: Mária Hanúsková

Nicole LePera

John Bradshaw – Návrat domů

„…vyrůstat ve špatně fungující rodině je něco podobného jako začít se dívat na film uprostřed a nikdy nepochopit, o co vlastně jde.“

Otevřete-li tuto knihu na jakékoli straně, zaručuji vám, že vám vyrazí dech. John Bradshaw, autor s psychologickým, filozofickým a teologickým vzděláním, byl sám dítětem alkoholika, jenž se o něj nezajímal. Jeho celoživotní práce, včetně knihy Návrat domů, se věnuje vývoji dítěte z dysfunkční rodiny, a především procesem uzdravení – abychom nepřenášeli svá traumata na ty, kteří nám neublížili čili děti a nejbližší. Kniha obsahuje vysvětlení dětství v dysfunkční rodině a také techniky, jak uzdravit naše vnitřní dítě, které se v tomto toxickém prostředí přestalo rozvíjet. Díky Návratu domůdokážete identifikovat své jizvy na duši a vyléčit je díky praktickým a srozumitelným typům. Svému opuštěnému vnitřnímu dítěti dopřejete lásku a objetí, které potřebovalo dostat od rodičů. Konečně budete moci nechat minulost za sebou a posunout se ke svému lepšímu já i životu.

Foto: Mária Hanúsková

John Bradshaw

Nina Teicholz – Tuk: Velké překvapení

„Nízkotučnou, téměř vegetariánskou stravu posledních padesáti let lze označit za nekontrolovatelný experiment … jedna z nejpodivnějších věcí, kterou jsem se v průběhu svého průzkumu dozvěděla, je, že za celých třicet let od chvíle, kdy byla nízkotučná strava poprvé doporučena a my jsme její předpokládané výhody považovali za jisté, nebyla podrobena rozsáhlé, striktně vědecké zkoušce.“

S duševním zdravím je nesporně spjaté i zdraví těla. Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. Kniha investigativní novinářky Niny Teicholz zcela změní váš pohled na stravování, protože odhaluje největší podvod na lidském zdraví – že živočišný tuk škodí. Odhaluje chybné studie, kvůli kterým pořád věříte, že tuk z živočišné stravy způsobuje choroby srdce a obezitu. Zároveň popisuje výzkumy, které byly zameteny pod koberec, protože nepodpořily populární narativ, tedy benefity nízkotučné stravy. Jako příklad poslouží desetiletá studie Iniciativy za zdraví žen (WHI), která zkoumala přínosy rostlinné stravy s minimem masa a živočišného tuku na vzorku 49 000 žen. Dámy nejenže nezhubly, ale nedočkaly se ani snížení rizika srdečních nemocí a rakoviny. Výsledky největšího a nejdelšího výzkumu nízkotučné stravy na světe prokázaly, že tento způsob stravování nefunguje. Díky Nině Teicholz se začnete na oblast výživy dívat jinak než doteď. Pocítíte sytost, zdraví i štíhlost – ovšem jen za předpokladu, že dáte šanci stravování, ve kterém má živočišný tuk své čestné (ba přímo výsostné) místo.

Foto: Mária Hanúsková

Nina Teicholz

Gábor Maté – Mýtus normálnosti

„Historie prohřešků korporací, včetně přímých útoků na zdraví lidí, je sbírkou dobře zdokumentovaných plánů, jejichž cílem bylo oklamat veřejnost za účelem zisku. Každý z nich je tajemstvím, dokud jej někdo nezveřejní. Přitom se nejedná o žádné anomálie, výstřelky, individuální selhání. Lidskému životu nepřátelské, ale velmi lukrativní podvody byly opakovaně odhaleny prakticky ve všech průmyslových odvětvích a v těch nejprestižnějších firmách, od farmaceutického průmyslu přes těžbu surovin, letecké dopravy, výrobu automobilů až po potravinářství.“

Gábor Maté patří mezi nejvýznamnější a nejznámější lékaře na světe. Jeho videa na YouTube mají miliony zhlédnutí, každá z jeho knih je bestsellerem a přednáší po celém světe včetně Prahy. Jeho dlouholeté zkušenosti se závislostmi, poruchami pozornosti a traumaty vám dá trochu jiný pohled, než na jaký jste byli doposud zvyklí. Jeho knihy mnohdy působí jako probuzení ze zimního spánku, protože si uvědomíte, že mnohé věci, o kterých jste byli přesvědčeni, jsou nepravdivé. Jak hamižné jsou korporace a farmaceutický i potravinářský průmysl, proč je současný pohled na závislost, poruchy pozornosti a genetiku chybný, to vše se dozvíte právě v jeho dílech. To poslední, Mýtus normálnosti, napsal doktor Maté se svým synem Danielem. Díky nim odhalíte zákoutí nejen své duše, ale i systému, který vás pomalu, ale jistě zabíjí.

Foto: Mária Hanúsková

Gábor Maté

James Clear - Atomové návyky

„Vzorce chování jsou přitažlivé, když nám pomáhají zapadnout do kolektivu. Všichni imitujeme návyky zejména tří hlavních skupin: svých blízkých, početného davu a mocných.“

Proč nedokážete dodržet svá předsevzetí? Proč krátce po novém roce přestáváte cvičit a vracíte se ke svému starému způsobu stravování, které jste toužili změnit? Proč se vám nedaří zhubnout a změnit se?

Jistě jste na pultech knihkupectví zaregistrovali knihu Atomové návyky od spisovatele Jamese Cleara. Pokud jste se jí doteď vyhýbali (jako já), nedivím se vám. Určitě jste byli přesvědčeni, že jde o další z motivačních knih, které jsou plné prázdných slov a nepřinesou vám nic jiného kromě lehčí peněženky. Také jsem si to myslela a musím přiznat, jak moc jsem se mýlila. Kniha má nejen skvělý základ v psychologii a neurovědě, ale je také plná příběhů ze života a zejména praktických rad, jak skutečně dosáhnout změnu svých návyků a být člověkem, jakým chcete být. Avšak nedělejte si iluze, že tato nebo jakákoli jiná kniha vám sama od sebe změní život od základu. Tu nejtěžší část musíte udělat vy sami – začít a vytrvat.

Foto: Mária Hanúsková

James Clear

Zdroje:

Dr. Nicole LePera: Odpracuj si svoje ja

John Bradshaw: Návrat domů

Nina Teicholz: Tuk; Velké překvapení

Dr. Gábor Maté, Daniel Maté: Mýtus normálnosti

James Clear: Atomové návyky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz