Hlavní obsah
Seberozvoj

Žárlivost není důkazem lásky, ale vaší nejistoty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://www.bing.com/images/create

Kdo nežárlí, nemiluje? Skutečnost je však jiná – kdo žárlí, nedůvěřuje a má nízké sebevědomí.

Článek

Žárlivost je emoce nespokojenosti vyvolaná touhou po něčem, co chceme a nemáme. Profesor psychologie Noam Shpancer ji definuje jako vícerozměrný prožitek, který zahrnuje emoce, myšlenky a chování. Většina lidí si ji spojuje především se vztahy. Domníváme se, že žárlivost je znakem lásky, a kdo nežárlí, nemiluje. Ve skutečnosti je ale žárlivost výsledkem něčeho jiného než lásky a zájmu.

Nejsem dost dobrá

Existují dva hlavní důvody, proč žárlíme. Prvním je pocit nedostatečnosti. V hloubi duše víte, že jste nedokonalá bytost, nemáte skvělou postavu, velká prsa, dokonalý zadek a tak dále. A děsí vás, že si vašich nedostatků všimne partner. Kvůli tomu se cítíte ohroženy každou ženou, na kterou se podívá, usměje nebo se kterou promluví. Dokonce i pouhá představa, že by se zapletl s jinou, hezčí ženou, ve vás vyvolá osten žárlivosti. Každou ženu vnímáte jako hrozbu, což podporuje i psycholog David Buss. Podle něj je žárlivost adaptivní reakcí na potenciální nebezpečí ze strany okolí. Manželská a rodinná terapeutka April Eldemire věří, že žárlivost ve vztahu je spíše o vaší vlastní nejistotě než o jednání partnera. Je důsledkem nízkého sebevědomí, bolestných zkušeností z minulosti nebo nízké sebeúcty. Někteří odborníci tvrdí, že je důkazem slabé osobnosti. Studie Marka Attridge také prokázala, že žárlivci nejsou ve skutečnosti spokojeni se svým životem a se sebou samými.

Souhrnně řečeno, pokud se necítíte přitažlivá, může být náročné uvěřit, že vás tak vnímá partner. Věříte-li v hloubi duše, že nejste hodna lásky, těžko uvěříte, že vás partner může skutečně milovat.

Nevěřím partnerovi

Druhým důvodem, proč žárlíte, je nedůvěra. I když si žárlivé scény můžete odůvodnit jako normální součást vztahu, podívejme se na ně logicky. Pokud věříte, že vás partner podvede, jakmile vyjde ze dveří, je ve vašem vztahu něco špatně. Proč byste chtěla zůstat a založit rodinu s mužem, o kterém jste přesvědčena, že vás při první možné příležitosti podvede? Takový vztah není normální a svědčí o nedostatku důvěry. Chcete v něčem takovém zůstat po zbytek života?

Partner je můj majetek

Třetí důvod je kombinací obou předchozích. Je důsledkem chatrného ega, kvůli kterému nevěříte ve své kvality a nedůvěřujete partnerovi. Váš muž je vaším majetkem, zacházíte s ním jako s trofejí, která vás má reprezentovat. Z tohoto důvodu musí váš vztah vypadat na veřejnosti dokonale. Jakákoli trhlina v auře dokonalosti ve vás vyvolá hněv a nelibost. Kdyby vás partner podvedl nebo opustil, ve skutečnosti byste necítila lítost nad ztrátou, ale hněv. Vzala byste si osobně, že si vás dovolil opustit nebo podvést. Bylo by to ego, které by bolo zraněno, nikoli srdce. Ačkoli tento druh vztahu mylně považujete za vášnivý, protože je v něm přítomna žárlivost a kontrola, ve skutečnosti se jedná pouze o narcistický postoj k partnerovi – je majetkem, nikoli rovnocenným partnerem. Má dotvářet dokonalý obrázek, který ukazujete světu. Cokoli, co je v rozporu s vašimi představami, mu vyčítáte. Důležitější než samotný vztah je obrázek, jaký ukazujete světu.

Navzdory tomu, co se říká, žárlivost není důkazem lásky. Je důkazem, že svému partnerovi nedůvěřujete. Je důsledkem vašeho nízkého sebevědomí. Pokud žárlíte, věříte, že nestojíte za to, aby s vámi partner zůstal. Pokud žárlíte, věříte, že jakmile se objeví dokonalejší žena, partner vás opustí. Za žárlivostí stojí nejistota a obrovský strach z opuštění. Za strachem z opuštění stojí přesvědčení, že nejste dost dobrá na to, abyste byla milována.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz