Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bác a jsme bez úspor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Není to poprvé a při aktivitách některých vlád asi ani naposledy. Dnes se nastěstí jen rozbila pračka.

Článek

Úspory nám totiž nanejvýš posloužily k překlenutí těch čtyř let, když si některé vlády začaly vypomáhat konsolidačními balíčky, což znamená vždy jediné, nutnost vytahat z občanů úspory.

Řekněme, že jsme střední třída, spiše se blížíme ke spodní hranici než k té horní, významná chudoba nám nehrozí. Snažíme se zodpovědně shromažďovat rezervu na nenadálé výdaje. Takže do rezerv musíme sáhnout vždy, když nastane nenadálý výdaj. To by měla být například oprava auta, koupě nové pračky či pokrytí běžných výdajů při výpadku části příjmů při nemoci.

Bohužel, jak vidno, budeme do toho muset zahrnout bezuzdné řádění vlád při konsolidaci, války kdekoliv ve světě a jejich důsledky v podobě hrátek s energiemi, prošustrování financí při hazardu bank s akciemi a fondy, kdy nějaký nešika nebo „malá domů“ způsobí celosvětovou krizi.

Na řádění přírodních živlů se člověk může pojistit. Proti řádění vlád, bank, energetických molochů a jiných velkých hráčů na mezinarodních trzích pojistka neexistuje. Ve finále tyhle hry zaplatí občan.

S čím si to ti velcí kluci a holky hrají, že mají v rukách materiální část životů milionů, ne-li miliard lidí na celém světě? Je to snad nějaké hráčské Las Vegas, jen s tím rozdílem, že když v Las Vegas probendí někdo miliony, jaksi neexistuje povinnost mu tu prohranou hru nahradit?

Ne, já nefňukám, jen se tak zamýšlím, že když se mi podaří pracně naspořit, zase to někdo shrábne, tedy nějaký ten velký hráč nebo stát, který okouše příjmy novými daněmi. Dost toho totiž padlo na vykrytí extrémního zvýšení cen energií, tam člověk moc neušetří, když už má všechna úsporná opatření zavedená. Při úsporných žárovkách nepomůže ani svítit svíčkami.

Potraviny jsme jakž takž utáhli a spoustu věcí si odpustili.

Teď se všude nabízejí různé produkty k malým investicím. Výdělek za to, že člověk nemá nějaký čas přístup ke svým financím je výsměch nebo co? To by dávalo, možná, smysl, kdybych měla a aktuálně nepotřebovala milion. Kdo z vás ho má, haha.

Fakt mě vytrhne pár stokorun za rok. Tak akorát na cigára na měsíc, kdybych kouřila. Nebo jedny mizerné, tuctové botičky? Inflaci to nepokryje ani náhodou a to ani v dlouhodobém horizontu. Někdo se mi asi vysmívá.

Vždyť to nevydělá ani na cestu do banky a zpátky. Tedy skoro. Zbytečný milion nemám, investice tedy zamítám. To už by byl lepší hrací automat. Zdá se, že hrací automat je ekvivalentem obchodování na burze pro chudé. Jen tady hráčská vášeň postihne výhradně hazardního hráče, ne miliony lidí okolo.

Nějak mě přestávají bavit všechny ty kecy o zodpovědnosti, úsporách, investicích. Vážně, vážení, nemám na to splácet Covid, válku na Ukrajině, nenažranost energetiků a ještě přihrávat těch pár uškudlených stovek bankám k jejich investičním hrátkám, na kterých prodělám kalhoty. To si raději ty nové boty pořídím hned. Ekonomický výnos z toho nebude žádný, ale za rok by mi ani ten výnos na ty boty nemusel stačit.

Takže koupím novou pračku, teď hned, za poslední uškudlený peníz, protože ji potřebuji a začnu hezky znova, pěkně pod polštář. Ne, to přehaním, pěkně na druhý běžný účet, kam mohu kdykoliv sáhnout.

Trochu se děsím, když čtu fiktivní příběhy lidí, kteří mají finance na dně. Nějaké dobračisko jim to přepočítá a nezapomene jim připomenout, až si tedy polepší, aby zainvestovali. Stačí prý málo. Obvykle tam bývá uveden i příklad.

Takže si to přečtu, zasměji se a jdu si koupit prasátko. Tedy to na střádání mincí. Což se prý také nesmí, ale předpokládám, že šťáru mi tu zhrzený stát kvůli tomu neudělá. Živé selátko by byla dobrá investice, ale to zase většina lidí nemá kam dát.

Teď jsem dostala vážně excelentní nabídku, stavební spoření, nebudu jmenovat banku, to nemohu. Takže za šest let, kdy těmito penězi nemohu disponovat, utržím obrovskou částku 13 400 Kč. Vzdyť to není ani minimalní mzda a kdo ví, jestli díky inflaci ještě neprodělám.

Co je tohle za hloupé hry? To tuhle hloupou hru mam hrát o život v důchodu v podobě děsivě prodělečného důchodového spoření? To tak. Spolehlivější bude koupit si pozemek a maringotku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz