Hlavní obsah

Čínští důchodci půjdou později do důchodu, budeme jim závidět?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Trochu jsem se vyděsila při čtení nadpisu, neb komunistická Čína se s lidským materialem příliš nemazlí, predstavila jsem si staříky a stařenky, belhající se o berlích od svých strojů.

Článek

Byla jsem překvapená, když jsem se do textu začetla a zjistila, jak to opravdu je.

Čínské ženy dělnických profesí půjdou do důchodu v 55ti letech, ženy z kanceláří v 58mi letech, muži pak ve věku 63 let. Doposud to bylo 50 let u žen, 60 let u mužů.

Zdá se, že Čina opět selhala v oblasti lidských práv. Ženy mají právo jít do důchodu později, když toto právo mají muži. Nebo snad ne? V některých ohledech, zvláště v těch nejméně vítaných, jsme rovnostářští, až hanba. Zato v jiných ohledech rovnostářství notně pokulhává. Aniž by se podařilo vyléčit kulhající herku, která stále odstrkuje ženy na okraj profesních a kariérních možností, rovnost v odchodu do důchodu klapla na první dobrou.

Ne, rozhodně nezávidím Číňanům a nehodlám se stěhovat do Číny. Nicméně, zrovna tohle srovnání je mimořádně zajímavé.

Upřímně, zase tak moc chlap být nechci, abych musela rovnostářsky s ním odcházet do důchodu. Vsadím poslední červené lodičky na to, že žádný chlap neporodil tři děti a nekojil je. To máme 27 měsíců těhotenství, porod také žádná zábavná šou a 18 měsíců kojení. To si vážně nikdo nevšiml, že tohle dost omezuje? Výhradně ženy. Kde byly všechny ty feministky a gender poradkyně v kritické chvíli?

Vážně mě těší, že jako žena mohu kácet stromy motorovou pilou, nebo řídit kamion a že muž může být zdravotní sestra a vlastně, všimli jste si, že muž mohl být zdravotní sestrou mnohem dříve, než se ženy mohly stát například policistkami?

Profese, které vykonavají převážně ženy, jsou stále finančně podhodnocené, ale vyrovnat tuto nevýhodu se nedaří. Zato vyrovnat jedinou výhodu, tedy dřívější odchod do důchodu se podařilo hned.

Stejně tak je s podivem, že odsouváme věk odchodu do důchodu, my skvělí Češi, aniž by naši skvělí politici přemýšleli, kde ti staří lidé budou pracovat. Možná se oni necítí staří, ale zaměstnavatelé je za staré považují a zatím se nezdá, že by hodlali své personální zvyklosti měnit.

„Staří“ jsou první na řadě při propouštění a starších žen je nezaměstnatelných nejvíc. Svou předdůchodovou kariéru končí na Úřadech práce a chodí se doprošovat o sociální dávky. Možná je to účetní operace, přesunout důchodové dávky do jiných výloh za jiné sociální dávky, pak si půjde mnout spokojeně ruce, jak jsme ušetřili na důchodech.

Zřejmě v Číně vědí víc o realitě života. Včetně toho, že muži získávají charisma, kdežto ženy stárnou.

Takže díky, milí politici, že si mou výkonnost teoreticky ceníte skoro stejně, nebo dokonce více, než čínského pracovitého muže, ale mohli byste o tom přesvědčit mé potenciální zaměstnavatele? Nu, starší muži by to možná uvítali také. Víte, oni ti zaměstnavatelé pořád nějak zaostávají za vašimi ideály.

Sice mě občas bolí nohy, nebo taky všechno, ale slibuji, že když mě někdo zaměstná, budu jako blesk, nebudu protivná na mladé, krásné, perspektivní kolegyně a budu se pilně účastnit team buildingů. Anglicky a německy umím asi jako většina mladých, totiž mizerně, ale naučim se předstírat, že skvěle. Taky umím rusky, ale fuj, už mlčím.

Tak to vidíte, ta staroba se vždycky někde a nějak provalí. Zaměstnavatelé se politiky nedají opít rohlíkem. Vědí, co chtějí a proč to chtějí. Vlastně jen politický akt žádá lidi 50+ sepisovat životopisy a chodit se ponižovat do výběrových řízení.

Případně ti zdraví můžou vzít těžkou fyzickou práci, aby se stihli ještě před dosažením důchodového věku řádně oddělat.

Jak se zdá, tak to čeští politici, tedy stávající vláda, hodlá dotáhnout k nekonečnu, podle pozměňovacích navrhů v odchodu do důchodu žádná stopka nebude, věk odchodu do důchodu se bude posouvat vlastně donekonečna. Také výchovné bude řádně okrouháno. To už je až trapné, jak stavající politici jednoduše a sprostě „zametli“ znevyhodnění žen při výchově dětí pod koberec.

Už se nedivím ani tomu, že dnes mladí lidé nechtějí děti. Většinu pracovního života stráví nejen prací, ale také s obrovskou finanční zátěží, kterou obnáší děti řádně vychovat a ani důchodu si neužijí, protože se do něj doplazí zdevastovaní fyzicky i psychicky. Navíc vědí, že ani jejich děti se nebudou mít lépe, takže nepomohou. Bez dětí si naspoří na politickou zlovůli ohledně důchodů a odejdou s vyplazeným jazykem vůči společnosti, která bez milosti ničí poctivé a pracovité naivky.

Vědí to v Číně?

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-cina-zvysi-vek-pro-odchod-do-duchodu-260018

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vsechno-jinak-vek-pro-penzi-muze-rust-az-donekonecna-navrhli-poslanci-40488062#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz