Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsem otravná, pesimistická a okno do světlých zítřků mám zabouchnuté

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Já vám nevím. Byli jsme nuceni chodit nadšeně s mávátkem a jásat nad slibnými zítřky. Už tehdy jsem mívala své výhrady. Dovoluji si je mít i dnes.

Článek

Nenosilo se to tehdy, nenosí se to zjevně ani dnes. Tehdy jsem se tomu nedivila, soudruzi měli jasný koncept ve všem a snažili se diktovat i osobní pocity. Máte blažený socialismus, tak jakýpak pesimismus nebo pochybnosti o tom, že by to s vámi strana (komunistická) a vláda nemyslela dobře. Vždy a za všech okolností.

Nějak tuhle „politiku“ začínám pociťovat i dnes. Udělali politici malér? Tak vyšleme pisálky, kteří to vysvětlí, nazvou jinak smýšlející minimálně hlupáky, protože tomu nerozumí, vytrhnou z kontextu několik opravdu hloupých názorů, a z tohoto vývaru uvaří poněkud hnusnou polévku. Redakce je vystrčí do první linie a naopak upozadí kritiku. Výsledek je sice předem dán, autor se smrtelně urazí, protože mu na to cílová skupina neskočila, nedůvěra v politiky ještě vzroste a důvěra ve vládu klesne. Říká se tomu medvědí služba.

Lidé se možná vznešeně neumí vyjádřit v diskusích, ale nejsou hloupí. Bohužel nejsou dost hloupí na to, aby tuhle taktiku neprohlédli a nezařídili se podle sebe. Což znamená, že když to tak vrchnost chce, budou mlčet. Do prvních voleb. Pak přijde studená sprcha a probuzení ze sna.

Vlastně ne, stále se sní o tom, že za mizerný výsledkem voleb je hloupost a omezenost voličů, nikoliv chyby politiků. Potěšilo mě (pustá ironie), několik sebeúlevných citových výkřiků o „agentu Burešovi“ po volbách do EU. Celkem nic proti tomu, pokud se tyto výlevy neobjevují rovnou na hlavních stránkách médií, která sama sebe označují za seriózní. Seriózní je totiž kritizovat, či odhalovat nepříjemné pravdy, nikoliv urážet a dehonestovat.

Pro pořádek, mou srdeční politickou záležitostí jsou Piráti. Z čehož plyne, že za a) mohu dostat řádnou sodu od ortodoxních příznivců pana Babiše, za b) od příznivců Spolu a za c) stejně to někdo pochopí jako obhajobu toho, jehož jméno se zřejmě nesmí ve veřejném prostoru bez urážky vyslovit. Nicméně, za Piráty si stojím a přiznávám to.

Proto mám to okno zabouchnuté. Stále nám velí zasmrádlé, staré politické strany, které odmítají přijímat cokoliv nového, pokud jim to někdo nenařídí, stejně, jako se odmítají oprostit od toho, co zjevně nefunguje ani jako politika, ani jako ekonomika. Například neutěšeně pitomá reforma - nereforma důchodů, lpění na trestání malopěstitelů konopí, z něhož si vyrábějí mastičky na bolavá kolena, které si za předražený peníz můžeme koupit legálně a bez předpisu v lékárně. Někteří jsou si rovnější. Nejde o mastičku, ale o politiku. Konopí sype. Středověký hon na čarodějnice na jedné straně, umělá inteligence na druhé straně moderní doby. Danění, jak za krále Klacka, já král vyhlásí, a vy plaťte a neremcejte.

Doufám, že parlamentní volby je poučily. Piráti možná ještě nejsou úplně připravení na samostatné vládnutí, ale pro ně platí totéž, vyhnout se nejen rádoby strašidelnému Babišovi, ale všem zasmrádlým, různě překabátěným stranám a jít svou cestou. Kompromisy jsou v demokratické politice nutné, co ale nutné není, je zatroubit frontální ústup. Pamatuje se ještě někdo na politickou stranu Víta Bárty a jeho Věci veřejné? Excelentní propadliště politických dějin. Několik chyb a trapasů, které jiným hladce projdou a následné rozprášení starými politickými stranami.

Pokud si někdo někde dovolí kritiku, nemusí to hned znamenat, že je příznivcem vámi nenáviděné politické strany, ale právě naopak. Zkuste si to přečíst celé, bez ohýnku u zadku po první větě.

Vážně mi vadí zastrašování „babišováním“, chce to politiku, vážení politici. Politiku, přijatelnou pro potřebnou většinu voličů. Urážky oponentů už dávno nikoho nezajímají. Pro případ, že by někdo měl zájem vylepšit své výsledky u příštích voleb.

Pokud budou upozaděny názory těch, které „někdo nemá rád“, nic to na volebních výsledcích nezmění. Voliči si to tam hodí potichoučku. Stávající koalici to nepomůže, protože nebude mít šanci napravit své chyby, stále se může tvářit, že do jejich bubliny nic neproniklo.

Kdybych se těšila na pana Babiše premiérem, budu takticky zticha, to mi věřte.

https://www.aktualne.cz/wiki/politika/politicke-strany/veci-verejne/r~i:wiki:631/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz