Hlavní obsah
Lidé a společnost

Manipulativní videa s roztomilými zvířátky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Na rozdíl od různých dezinformací, které míří na přirozený lidský strach, tato videa mají opačný obsah. Sází na roztomilost, velkorysost, zkrátka útočí na to pozitivní v nás.

Článek

Typicky se v těchto videích objevují nečekané kombinace zvířátek, údajně například z farmy, kdy rozkošné štěňátko žije s kuřátkem, sladce s ním spinká, chrání ho, hraje si s ním. Nebo zobrazují „matku“ kočku, vzorně pečující o kuřátka.

Také se objevují videa s různým morálním poselstvím, často zde vystupují údajní bezdomovci, kterým se dobrý skutek bohatě vrátí, či smutné matky s dětmi v nouzi, kterým někdo tajně podstrkává větší částky peněz do nestřežených tašek atp.

Někdy jsou scénky sehrané lépe, jindy hůře, ale přesto je vždy vidět, že se nejedná o autentická videa. Nejde tu o nic jiného, než o sledovanost, která má v budoucnu přinést zisk. Tato videa, často šířená na Tik Toku, se objevují často na Facebooku i na You Tube. Takže bohužel, žádné morální poselství se nekoná.

Dobře, videa s lidmi v nouzi, rádoby, mě až tak nepohoršují i když vím, že je to jen hra na city. Aktéři to dělají dobrovolně a dobrovolně se této hry účastní. Morální dosah těchto videí je nulový. Nikdo nezhlédne podobné video, aby vzápětí šel a obdaroval bezdomovce alespoň padesátikorunou. Ti bezdomovci z videí jsou obvykle takoví nějací „hezčí“, mnohem estetičtěji roztrhaní a umazaní, je vidět, že s napodobením vzhledu skutečného bezdomovce si někdo nedal moc práce.

Někdy ve videích možná vystupují i ti praví bezdomovci, ale jsem si jistá, že částky peněz, které tu hrají roli a které by jim mohly změnit, nebo alespoň zpříjemnit život, jim nezůstanou. Doufám, že si alespoň něco přivydělají, to by alespoň jakýsi smysl dávalo.

Videa se zvířaty mi vadí mnohem víc. Nedá se vyloučit mezidruhové přátelství mezi zvířaty, taková přátelství jsou i dobře zdokumentovaná a dokonce se jimi zabývají vědci. Vždy je to zajímavé a hodně sledované, jako všechno nezvyklé. My lidé jsme zkrátka velice zvědaví. Jenomže autentická videa působí poněkud jinak. Většinou dost neuspořádaně, zvířátka si totiž tak úplně nenechají diktovat pózy k vyvolání emocí, na které naopak videa s roztomilými stěňátky s kuřátkem, slepičkou a podobně, cíleně míří.

Zvířata jsou tu doslova naaranžovaná do různých póz. Nejsem si sama jistá, jak toho autoři videí docilují. Mám bohužel pocit, že zvířata jsou lehce „přispaná“ a poté doslova naaranžovaná. Sama mám zvířata a vím, jak je složité něco smysluplného vyfotografovat, dost často mám na fotografiích jen rozmazaného „ducha“, koně se tváří tak, že vypadají jako nejposlednější herky z kauzy o týrání koní, často zachytím jen ocas, protože mi jednoduše utečou ze zaběru. Křehké kuřátko by zřejmě v zápalu štěněčí hry rozplácli na kaši.

Většina zvířat si musí na blízkost ostatních druhů zvykat, musí se učit jim neubližovat. Dokonce i koně, pasoucí se s jinymi druhy zvířat, si musí na jejich přítomnost zvyknout. Rozhodně bych nevypustila své koně do ohrady s ovečkami bez náležité přípravy.

Pochopitelně jsem videa, plná zvířecí dokonalosti a roztomilosti viděla a viděla jsem jich dost. Ano, chvíli mi, zahlcené tou roztomilostí trvalo, než jsem si uvědomila, že tam něco „nesedí“. Že zvířata se nechovají autenticky. Že i dobře a dlouhodobě připravovaná zvířata občas udělají „chybu“, netváří se tak, jak mají. Tato zvířátka jsou dokonalá. Podezřele dokonalá.

Zjevně nejsou na své role připravována výcvikem, ale umělou cestou za pomoci léků. Další otázkou tedy je, co se s těmito sladkými mazlíčky stane, až vyrostou a prestanou být roztomilá. Obávám se, že jejich osud bude nehezký.

Když takové video vidíte, je jasné, že jeho autor je připraven nám v blízké budoucnosti prodat cokoliv, co se objeví jako reklama, takové video doprovázející.

Jistě, finty a fígle influencerů jsou různé. Prakticky je nesleduji, takže je mi to upřímně jedno. Bohužel videa s touto roztomilostí, útočící na naše nejněžnější city, hraničí, nebo jsou dávno za hranicí týrání zvířat.

Tipuji, že budou asijské provenience a tam se stále se zvířaty moc nemazlí. Jediný způsob, jak tomu zabránit, je tato videa nesledovat. Moc se o této problematice nepíše, ale dnes jsem narazila na jeden článek, který se touto problematikou, byť jen okrajově, zabývá.

Možná je na čase se na tuto problematiku ohlupování lidí více zaměřit. Ne kvůli tomu, aby si někdo snad nekoupil nějakou hloupost, ale s ohledem na pravděpodobně týraná zvířata.

https://zpravy.aktualne.cz/spotlight/temne-pozadi-za-roztomilymi-zviratky-z-tiktoku-casto-muze-ji/r~40f9d714864911efbb77ac1f6b220ee8/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz