Hlavní obsah
Rodina a děti

Nad maminkou nevyhraješ

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

To není jen ono typické mamánkovství, kdy partnerkou je maminka a přítelkyně, či snacha je jen vhodný sexuální objekt a inkubátor, ale je to také cosi tajemného, tedy mateřství.

Článek

Ani v jednom případě tuhle bitvu žena nevyhraje, dokonce ani tehdy, když vypudila „zlou tchyni“ fyzicky ze života „své“ rodiny.

Jistě, existují i zlé tchyně, ale pokud tuto skutečnost neakceptuje i syn zlé matky, je každý boj marný. Přizpůsobení se na přání manželky, že manželova matka bude nemilosrdně vyštvána ze života rodiny sveho syna, ještě není vítězství. Mít doma „poslušneho muže“, zvláště v tomto ohledu je život na sopce, která může kdykoliv vybouchnout.

Normální vztah mezi matkou a jejími dětmi končí až smrtí matky. Pokud se žena, partnerka, snaží toto pouto narušit, riskuje hodně. I nezdární synci vědí, kde mají matku a i když navenek upřednostní partnerku, při prvním problému začnou porovnávat. Laťku dobré matky nasazují vysoko, bez pardonu. Minimálně co se týče pochopení, o skvělém třešňovém koláči nemluvě.

Ne, netvrdím, že synek poběží hned za maminkou, dokonce si myslím, že vůbec ne. Poběží za pochopením u jiné ženy. Milenka totiž nikdy není v pozici, kdy by si mohla dovolit nemít pochopení, alespoň na začátku vztahu. Dokonce i ten koláč, jako od maminky dokáže zmatlat, aby se z milenky stala manželkou. Dokonce vím o jedné dámě, která se v honbě za cílem, stát se řádnou manželkou svého milence, spojila s jeho odvrženou matkou.

Pokud zrazená matka uzná, že milenka bude lepší snachou, je vymalováno a pokud milenka jednala s cílem založit rodinu, prijde žena nejen o manžela, ale i o děti, o které se naráz bude muset podělit s bývalou milenkou, protože ona bude strkat otce dětí do střídavé péče, ale také s bývalou tchýní. Tato nová žena nebude váhat a vytvoří si pouto nejen s vaším, dnes už bývalým mužem, ale i s vašimi, dnes už napůl, dětmi a s celou širší rodinou. Tím si zajistí pevnou pozici v rodině.

Pokud je tedy vaše budoucí, nebo stávající tchyně jen trochu normální osoba, je strategicky výhodné s ní dobře vycházet. Za normalitu je nutné považovat obecně přijatelný způsob života a chování, nikoliv váš vlastní, mnohdy úzce vyhraněný pohled na svět. Pro příklad, jste li vegetariánka, nenuťte se jíst vepřové škvarky, ale stejně tak nenuťte ostatní ve vaší přítomnosti chroupat salát.

Klidně nechte běžet svého muže za maminkou na koláč a na svíčkovou, on se rád vrátí a v případě krize se vám podpora matinky bude hodit. Stejně tak nechte maminku opečovávat vaše děti. Žádné nebezpečí jim u normalní babičky nehrozí a že děti poznají úplně jiný svět? No a co, věčně vám na sukni viset nebudou. Pak bude babička svá vnoučata bránit před cizím elementem zuby, nehty.

Nevstupujte zbytečně do vztahu mezi matkou a synem, pokud mají normální a zdravý vztah. Realita je jiná, než se píše na internetu, tak si předem nevytvářejte zbytečné předsudky o zlých tchyních.

Samozřejmě, jsou tu i ty druhé, vládnoucí matriarchy, které nikdy nepřipustí, aby snacha rozhodovala o čemkoliv, včetně vlastních dětí a synek se nedokáže odpoutat od matky, jako bezpečného ostrova jistoty. Není to muž pro život, jeho nejistota mu nikdy nedovolí úplně odejít. To je skutečné mamánkovství a tady není šance na výhru, ale ani na klidný, vyvážený vztah. Sebevětší láska to nepřebije. Jediným ťešením by snad bylo, počkat, až maminka umře. To se ovšem těžko žije, čekáním na něčí smrt.

Je dobré tyto dva vztahy s matkou umět rozlišit. To, že někdo žije u rodičů, ještě nic neznamená. Pokud přispívá na domácnost, podílí se na běhu domácnosti a maminka okolo něj neobíhá, jako planeta kolem svého slunce, není důvod se bát.

Dobré je se podívat, jak rodina funguje jako celek, jestli tu někdo vládne, nebo převažuje „prostě pohoda“ a každý si hledí svého. Ostatně, radí to i odborníci.

Vycházet dobře s tchyní, je výhra. Jako v každém vztahu je dobré se nezaobírat maličkostmi a namísto hledání rozdílů hledat styčné body. Dobrá tchyně vás nechá dýchat, ale bude požadovat totéž, abyste nechala dýchat i vy ji.

Někdy dochází ke zbytečným střetům jen kvůli rozdílnosti povah. Na řadu musí prijít vzájemný respekt. Nenuťte svou introvertní tchyni do všech zábav, které tak ráda a neustále pořádáte, není to nepřátelství, jen zvýšená potřeba klidu. Stejně tak, je li to naopak, vysvětlete tchyni, že tolik zabavy není nic pro vás, ale zároveň nenuťte muže a děti, aby s vámi seděli tiše doma, s klidným svědomím je pošlete za zábavou k rodině.

Manželova matka není nepřítel. Může být jiná, než vy, ale při troše dobré vůle a použití zdraveho selského rozumu, může být tento vztah snacha - tchyně, přínosný pro obě strany.

Rozdíl samozřejmě bude mezi městskou tchyní a venkovskou tchyní, ovšem i tady se rozdíly stírají. Záleží na způsobu života, nikoliv na místě pobytu. Tradiční malé hospodářství bude asi obsahovat jinou tchyni, s jiným způsobem života, než moderně zrekontruovaný domek na venkově. Takže to chce neodtahovat se, ale v případě úplně odlišného způsobu života se zajímat a poznat.

Je to jednoduché, poznat a respektovat. Pak teprve můžeme požadovat totéž od ostatních.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz