Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Péče o koně, rádci a poradci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Připlete-li se člověk poprvé ke koním, stane se zákonitě terčem všech okolo, kteří začnou radit.

Článek

Na jedné straně je to dobře, ve chvíli, kdy člověk neví vůbec nic. Na druhé straně je třeba být opatrný a informace si ověřovat, protože ne každý ví a umí i když se okolo stájí motá dlouho. Radím ovšem informace neodmítat, časem si je přeberete.

Celkem brzy se naučíte rozlišovat ty, co plácají, razí ideologie a radí, přestože sami toho moc nevědí. Některé rady mohou být i nebezpečné, obzvlášť ty, týkající se veterinární problematiky. Když nevím, nebo si jen nejsem jistá, raději volám veterináře.

Někdy se ovšem stane, že se stanete doslova terčem a cílem otravných rádců, kteří si ne a ne všimnout, že už toho víte a umíte víc než oni. Neustále odrážíte útoky vlezlých lidiček, zdvořile vysvětlujete, že tohle není nic pro vás a pro vašeho koně. Jejich nejoblíbenější činností je stát vám za zadkem a radit.

Ti, kteří mají co poradit, mají obvykle i cit pro to, kdy a s jakou radou přijít. To je naopak skvělé, když se člověk od nich může naučit různé fungující triky a fígle. To přijde vhod, když kůň nefunguje, nebo nepracuje tak, jak má. Na vině totiž můžete být i vy.

Komfort neboli welfare koně je celkem složitá záležitost. Musí mít dost prostoru, klidné místo na spaní, dostatek pohybu, kvalitní krmivo, kamarády koně, neměla by mu být dlouhodobě zima, neměl by se přehřívat, některé koně je třeba pečlivě chránit před hmyzem. Samozřejmě čistou vodu k pití a dostatek sena, nebo kvalitní pastvy. Také potřebuje mít dobře ošetřená kopyta a veterinární péči.

Dnes je na trhu mnoho komerčních krmiv a mnoho skvělých pomůcek, usnadňujících péčí o koně. Vy si mezi nimi musíte umět vybrat. Tady se, především zpočátku, dobrá rada hodí.

Měla jsem vážně štěstí na lidi, kteří věděli a uměli a posouvali mě dál. Jestli něco nedoporučuji, tak si bez praktických znalostí pořídit koně někam „na dvorek“. Bohužel, až příliš často vídám osamocené koně někde na plácku před domem, teď po zimě notně vyhublé, až tak, že jim i přes zimní srst vylézají žebra. Pokud někdo takto chová osamělého koně, riskuje střet se zákonem, koně musí být minimálně dva.

Teorie opravdu nestačí, potřebujete praktické znalostí, které se dají získat jen od zkušených koňáků. Samozřejmě můžete a měli byste studovat, ale samo o sobě to nestačí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz