Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Péče o trávníky, venkov proti městu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marie Anna Zrzavá

Ve velkých městech konečně nastal pokrok v péči o trávniky, venkov zase zůstává zoufale pozadu.

Článek

Včera jsem si vyběhla kousek za humna, abych si natrhala pár pampeliškových listů pro morčátka a těšila se, jak si pochutnají na prvním jarním býlí.

Nepochutnají, poletoval tam pán s křovinořezem. Jestli dostatečně nezaprší, zbude jen vyprahlá, rozpraskaná zem, voda se nevsákne a odteče do nenávratna.

Starosta koupil nějaký supermoderní sekací traktůrek. Taková investice se musí dostatečně využít, aby se zdůvodnil nemalý výdaj z obecního rozpočtu. Uřvaná příšera lomozí pod okny tak často, že zůstává poušť. Nějak se nám asi pan starosta zhlédl ve fotbalových, nebo golfových trávnících. Ty jsou ovšem zalévány a jinak opečovávány. Není divu, že nám tu roste nějaké ubohoučké bejlí, sem tam trsíček zubožené travičky a suchá zem.

Do měst se vozí ovečky, dokonce i krávy a koně, aby vypásali větší plochy. Sází se květné louky, aby měl hmyz dostatek potravy a shánějí se dobrovolníci na sekání kosou.

Na venkov spolu s „náplavami“ z měst dorazil zastaralý nešvar monokulturních trávníků a tůjí. Pryč jsou časy, kdy se pečlivě a hlavně postupně vysekávalo kosou, nebo srpem a pampeliška byla vítaná, jako zdroj kvalitních vitamínů a minerálů pro zvířata. Mimochodem, za jeden kilogram sušené pampelišky platím okolo 400,- Kč.

S touto zhůvěřilostí jsou jedinci, kteří šetří vodou při splachování záchodu poněkud směšní. Voda se neztrácí, jenom odteče tam, kam nemá, místo aby zůstala v krajině. Do suché půdy se nestihne vsáknout.

Kdy se na venkov vrátí to, čemu se říká zdravý selský rozum? Venkov v nejbližším okolí měst už vlastně přestává existovat a stává se satelitem měst. Bez osobitosti, bez vlastního charakteru, jen nocležiště s grilem na vyprahlé zahradě bez života.

Na naší zahradě je notně zarostlo. Leží tu záměrně zapomenuté hromádky větví. Žijí tu ještěrky, ježci, ropuchy a spousta hmyzu. Občas zahlédneme i vzácné druhy, které s nadšením sledujeme.

Na sousedy kašleme, ježci, lomozící tu po nocích, jsou nám přednější. Jen ropuchu, která se rozhodla pobývat v květináči pod begónií, jsem vystěhovala k jezírku, ať si najde bydlení tam.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz