Hlavní obsah
Názory a úvahy

Potraviny opět zdražují, co ještě zákazníci budou muset unést?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jako obvykle nic neobvyklého, obchodníci to svádějí na dodavatele, dodavatelé na obchodníky a někdo se hodlá pořádně „napakovat“.

Článek

Ministr zemědělství Marek Výborný k tomu dal své požehnání, když prohlásil, že už není prostor pro zlevňování. Ta slova sama o sobě nemají valný význam, obchod se neustále vyvíjí, ten s potravinami obzvláště. Je to však signál z vyšších politických míst, že se v tom nikdo nebude vrtat a kritizovat to.

Což v realitě obyčejného života znamená, že občan to zaplatí. Bude muset. Bez zastání může kritizovat, nadávat a polykat hořké sliny namísto předraženého másla.

Na jedné straně politici obhajují apanáž pro první dámu na reprezentativní šatičky, zvýšení platů politikům a na druhé straně se zoufale šklíbí, když mají přidat školníkům a školním kuchařkám 5 % na platu.

Signál, vysílaný z nejvyšších míst tedy dává najevo, že občan čelící hrabivým obchodníkům, nebude mít zastání. Jistě, s penězi a nakupováním se dá kouzlit, až do vyčerpání a upadnutí na čumák, když človíček den, co den přepočítává korunky na jogurt a na chleba a zbude na botičky pro školáčka?

Hlavně se, milý občane, nezapomeň radovat z maličkostí, které jsou zadarmo. Svítí sluníčko a tu luxusní větev, pokud má správný průměr, si můžeš i odnést domů a pověsit si ji nad postel. Kdyby neměla správný průměr, zaplatíš pokutičku. Tak za tyhle rady bych někoho čas od času s radostí nakopla.

No prosím, zdražuje se, zase budeme prokličkovávat šílenými cenami, ale ono to nestačí. Ještě navrch se od občana očekává, že se bude nadšeně radovat, jak má skvělou vládu, protože není populistická. Mávátko by nebylo?

Máslo o dvacku. To vážně potěší. Ne že by mě to ruinovalo, másla spotřebuji minimum, ale nerada dělám našim skvělým obchodníkům blbce.

Očekávám salámovou metodu. Nenápadně, nenápadně. Zboží se zmenšuje, cena se zvyšuje. Zajímalo by mě, proč je naše země tak snadným cílem různých zlatokopů?

Zajímavé je, naštěstí pro mě, že krmiva pro zvířata nezdražují. Pravda, máslo se do krmiv obvykle nepřidává, ale mnoho surovin, které se běžně používají pro lidskou spotřebu, ano. Tak kde je zakopaný pes.

Ceny energií klesly, ceny pohonných hmot se drží přijatelně nízko, co se tedy ve skutečnosti zase děje? Nic se neděje, jen tu někdo dělá z občanů blbce a dojné krávy.

Nejspíše to uneseme, to ano, ale nelíbí se mi to. Nelíbí se mi být obětí nenažranosti laciných obchodnických triků, nechce se mi poslouchat výmluvy. Obchody testují, co ještě uneseme a kde je strop snesitelnosti pro zákazníka. To už tu bylo a je to tu opět. V mezičase se velké, zahraniční řetězce napakují na náš úkor. Potraviny jsou jistota a zlatý důl.

Je to ale také to základní, co člověk potřebuje a není úniku. Koupi televize, či nového mobilu můžeme odložit, ale jíst musíme. Někdo tvrdě a nekompromisně používá základní lidskou potřebu k tomu, aby si nahrabal a to doslova. Zahraniční řetězce mohou jednat bez skrupulí, mají k tomu požehnání „shůry“ a zákazník je bezbrannou obětí okrádání.

Zřejmě budeme muset jen přežít a nechat si líbit jednání, které ze zákazníka dělá pokusného králíka. Kolik unese, než opravdu nekoupí, protože nemá za co.

https://www.podnikatel.cz/aktuality/retezce-opet-zdrazuji-potraviny-a-vini-z-toho-vyrobce-ti-vyhrozuji-dalsim-zdazovanim/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sbrowser#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sbrowser.box

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz