Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Slepice v klecích, ano, nebo ne?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Bohudiky za zákaz klecového chovu. To je opravdu strašlivé týrání, které nedává příliš smysl a cena vajíček na tom nic nemění.

Článek

Slepice není „jenom slepice“, je to živý tvor, není to stroj na výrobu vajíček. Jako každý živý tvor má své potřeby, tedy žít v hejnu, hrabat, vstávat brzy a jít spát se sluncem.

Věřte tomu, že na kvalitě vajíček se špatný život tohoto opeřeného tvorečka velmi projeví. Proto je taková poptávka po „domácích vajíčkách“. Továrny na vajíčka produkují podřadné zboží s cílem dodat na trh co nejvíce vajec za co nejnižší cenu. Nízká cena za vajíčko je však vykoupena drastickým týráním zvířat.

Neobohacené klece byly zakázány v EU v r. 2012. Byl to ovšem jen malý počin. Slepice byly natěsnány v extrémně malých klecích, bez jakékoliv možnosti přiměřeného odpočinku, v řadách vedle sebe a v několika patrech nad sebou. Kupodivu to nijak drasticky cenu vajec nezvýšilo.

V obohacených klecích mají slepice jen o málo více místa, malinký prostor pro popelení, hnízdo a hřad. Stále jsou tedy slepice stísněné na malém prostoru v obrovských halách. Tyto klece mají omezený časový limit do r. 2027.

Slepicím se také uměle přisvěcuje až 17 hodin denně, aby produkce vajec byla co nejvyšší. To je další způsob týrání pro pár vajec navíc.

Zastánci klecového chovu argumentují tím, že klecový chov je vhodnější pro udržení kontroly nad zdravotním stavem zvířat. To nepochybně, vyžaduje to totiž mnohem méně práce, ve stylu kouknu a vidím. Vyžaduje to menší náročnost na pracovní sílu, je to tedy levnější. Tento argument je opět veden snahou ušetřit. Je to pochopitelné, jedná se o výrobu. Jen se zapomíná, že k tomu využíváme živé tvory.

Dalším argumentem bývá, že podestýlkové chovy v halách také slepicím příliš nesvědčí. Mají málo místa a napadají se navzájem. Snadná pomoc, snížit počet slepic na m2.

Údajná bezpečnější zdravotní varianta spočívá v tom, že onemocnění v uzavřeném chovu se šíří jako požár a zlikvidovat takový chov je mnohem snazší.

Nebezpečí z vajec spočívá spíše v tom, jak se s vejci zachází následně, bez ohledu na způsob chovu. Vejce, ponechaná při vykládce několik hodin na rampě, či přepravovaná „levněji“ při snížení výkonu klimatizace v kamionu mohou být nebezpečná, ať pocházejí z jakéhokoliv způsobu chovu, není to důvod držet slepice v těsných klecích.

Dalším argumentem bývá, že nemáme polidšťovat hospodářská zvířata. To bychom neměli, ale nemusíme zacházet do extrémů ani na jedné straně. Nehodlám mít slepice v obýváku, ale také se nemusí po celý svůj krátký život tísnit v zoufale malé kleci.

Údajně humánnější způsob chovu zvýší cenu vajec. Možná ano, možná ne, trh umí svá kouzla, jak všichni víme. Nevím, jak vám, ale mně „levné“ vejce hořkne v ústech, když si uvědomím, za jakou cenu bylo získáno. Ostatně, poptávka na trhu může udělat své, některé obchodní řetězce už klecová vejce neprodávají a postupně jich přibývá.

Obliba malochovu slepic v poslední době stoupá. Není divu, kvalita vajíček je nesrovnatelně lepší než těch z velkochovu a kvalita života slepic většinou také, což majitelé vědí. Ne každý má samozřejmě podmínky k tomu, aby choval několik slepic pro svou spotřebu vajíček. Každý se však může zamyslet nad tím, z jakých podmínek chovu vejce pochází a tomu přizpůsobit poptávku.

Pokud můžete, volte alespoň vejce podestýlková, a ještě lépe ta z volného chovu. Nejvyšší kvalitu pak mají bio vejce.

https://www.slepicevnouzi.cz/velkochovy

http://www.ceske-drubezi.cz/clanek-1549285862-klecove-chovy-pro-a-proti-cs/

https://www.cpzp.cz/clanek/2794-0-Jist-ci-nejist-vejce.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz