Článek
Sám o sobě je chvályhodný počin snažit se změnit způsob stravování ve školních jídelnách. Obvyklé množství omáček, knedlíků, nebo těstovin skutečně nikomu na zdraví nepřidá.
Jedna věc je ovšem zařazení zdravých potravin do jídelníčku, druhá věc je jejich příprava a úprava. V některých školních jídelnách zkrátka neumí slušně a poživatelně vařit a je tak úplně jedno, co takové jídelně přihrají nové předpisy k přípravě pokrmů.
Více luštěnin? Jistě, jsou zdravé a za určitých okolností i chutné. Když je kuchař, či kuchařka neumí připravit, je to odporný, někdy dokonce nepoživatelný a nebezpečný blaf. Z bezpečnostních důvodů nejím žádné luštěniny, připravené někým jiným.
Vice zeleniny? Takový špenát, zahuštěný nedbale rozšlehaným vejcem je opravdu mňamka, hodná letu do odpadkového koše.
Rybička? Výborná a zdravá záležitost, pokud se kuchaři nepodaří stvořit matlavý hnus bez chuti, zato se zápachem.
Rýže? Ano, ale je s podivem, že se až příliš často podaří stvořit mazlavé rýžové koule, nerozpustitelné v jakkoliv zdravé omáčce.
Co teprve takové polévky, které sice už dávno vyšly z módy jako jídlo před hlavním chodem, ale školní kuchyně se jich drží, jako veš košile. To potom máme vývar, ve kterém smutně pluje osamělý kousek flaksy a nějaká ta nudlička. Někdy smutný žáček najde dokonce ohavný játrový knedlíček a v zeleninovém vývaru loví tři hrášky a dvě mrkvičky.
Kupodivu tam, kde nejhůř vaří, nejvíc trvají na tom, aby děti dojídaly. Tam, kde se vždy vařilo dobře, nikdo nikoho dojídat nutit nemusel. Dokonce ani před změnou předpisů školního stravování.
Obavám se, že místo nových vyhlášek a předpisů by bylo mnohem jednodušší naučit kuchaře vařit. Výuční list zjevně ještě neznamená, že kdo ho má, také umí vařit.
Je to totiž úplně jednoduché, tam, kde vařit umí, si už dávno a bez vyhlášky poradili a ze školní jídelny vytvořili civilizované stravovací místo se zdravější, a přitom chutnou kuchyní, která láká strávníky ze širokého okolí.
Ba, dokonce dokázali prostory a výdeje jídel zorganizovat tak, aby nikdo nikoho nezdržoval a ničím neobtěžoval.
Problém tedy nebyl v chybějících příkazech a vyhláškách, dokonce ani ve financích, ale, jak se často ukazuje, v lidech. V neschopných a neochotných lidech, kteří odmítají opouštět své stereotypy ve vytváření blafů za každou cenu a za každé vyhlášky.
Že školní kuchařky jsou tak mizerně placené, že nemohou pracovat lépe? V tom zakopán pes nebude a lajdácky odvedená práce ještě nikdy k vyššímu platu nevedla. Smutné je, že v platech kuchařů a kuchařek se odráží víc politika než jejich schopnosti.
Stát od nich dává ruce pryč, přitom je v jeho zájmu, aby ve školních jídelnách vyrůstaly zdravé děti, budoucí daňoví poplatníci.
Než se stát a politici uráčí dohodnout a rozhodnout, pošlete ty mizerné kuchaře a kuchařky na kurs vaření, mají totiž v rukách zdraví našich dětí a házet jídlo do odpadu také není řešení, to je zametání problému pod koberec.
Kdo chce mít pod kobercem rozpatlané rybí filé, nedovařené fazole a zdrclou rajskou?
https://www.mametonataliri.cz/