Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zvířátka na rančích a okolo nich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marie Anna Zrzavá

Daněk zapletený do ohradníku- zachráněn

Na rančích se nevyskytují jen koně, ale mnoho dalších zvířat, domácích i divokých. Někdy je soužití idylické, jindy problematické.

Článek

Na rančích žijí samozřejmě zvířátka domácí. Obvykle to jsou psi a kočky. Někteří majitelé přidají i ovečky, kozy a slepice. Dobrý ranč poznáte i podle toho, jak je o tato zvířata postaráno. Dobře živená, spokojená a klidná zvířata svědčí o dobře vedeném ranči.

Kočka je pro každé hospodářství požehnáním, jsou to hýčkané myšilovky. Musí být ovšem dobře živené a jejich množení by mělo být kontrolované. Také je nesmí ohrožovat psi. Vybíráte-li ranč pro ustájení svého koně, zkontrolujte „stav koček“. Dobrý majitel pečuje dobře o všechna zvířata na ranči.

Psi bývají domácí i hosté, hosté jsou obvykle psi majitelů ustájených koní. Psi by spolu měli vycházet, nebojovat spolu o pozice, ti větší by neměli ohrožovat ty menší. Samozřejmě by neměli, jakkoliv ohrožovat koně. Ani kočky.

Ostatní domácí zvířátka si obvykle žijí svým životem, často se procházejí volně po ranči, jsou zvyklá na ruch a provoz ranče. Pokud jsou dobře živená a klidná, je vše v pořádku.

Vidíme spoustu malých ptáčků, střízlíky, konipase, stehlíky, pěnkavy a další, které ani neznám. Přímo ve stájích hnízdí vlaštovky a jiřičky (a znečišťují nám koně). Napsala bych to jinak, ale to se nemá. Odpouštíme jim a bez reptání pucujeme, protože pilně zbavují koně utrpení, způsobené hmyzem.

Nad rančem majestátně krouží dravci, krahujci, káňata, jestřábi, dokonce i orli, luňáci, poštolky.

Srnky, daňci a divočáci jsou naopak otravní společníci, často ničí ohrady, divočáci navíc zryjí pastvinu do podoby granátové střelnice. Přesto uvízlé nešťastníky obětavě vysvobozujeme. Dobrý koňák má totiž rád všechna zvířata. Pokud nemá, dejte si na něj pozor.

Zajíci a bažanti jsou fajn na pozorování. Obzvlášť zajíci, přebíhající jízdárnu. Říkáme jim parkuroví zajíci.

Také lišky se občas nechají vidět. Je to vlastně takové středoevropské safari. Balzám na nervy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám