Hlavní obsah
Cestování

El Castillo je jedním z nejstarších chrámů na světě: Vytváří iluzi obřího opeřeného hada a kalendáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

El Castillo je starobylý mayský chrám na poloostrově Yucatán. Říká se mu také Kulkulcanova pyramida. Je jedním ze sedmi novodobých divů světa. Fascinující stupňovitý pyramidový chrám El Castillo je velmi populární a ročně přitahuje miliony turistů.

Článek

El Castillo je vysoký 25 metrů

Kolosální měřítko chrámu El Castillo je ohromující a je jedním z hlavních důvodů, proč se tolik turistů vydává do městečka Chichén Itzá, aby obdivovali jeho monumentální působivost. Přestože El Castillo není nejvyšší pyramidou postavenou starými Mayi, je jednou z nejzachovalejších staveb vůbec, a to díky své poloze uprostřed rovného travnatého náměstí vyčnívá ze svého okolí.

El Castillo je jedním z nejstarších chrámů na světě. Byl postaven kmenem Mayů v letech 700-1300 n. l. v průběhu klasického a poklasického období. Někteří badatelé dokonce předpokládali, že rané části chrámu mohly být postaveny již v roce 550 n. l. Historici se navíc domnívali, že Mayové chrám postavili na počest hadího božstva Kulkulkana (jsou v něm vyřezávané hadí hlavy), proto je také známý jako Kulkulkanův chrám. Byli to však španělští conquistadoři, kteří pyramidu pojmenovali El Castillo, což v překladu může znamenat i hrad. Toto pojmenování učinili poté, co objevili opuštěné starověké město.

Foto: Wikimedia Comonns/Public domain

El Castillo vytváří iluzi hada a obrovského kalendáře

Stavba El Castillo je překvapivě navržena tak, aby při každé jarní a podzimní rovnodennosti vytvářela iluzi obřího opeřeného hada. Na severní straně pyramidy se u základny nacházejí dvě hadí hlavy z kamene, zatímco schody vedoucí k nim jsou umístěny v linii se sluncem, takže jejich stíny vytvářejí iluzi vlnícího se, klouzavého hadího těla, vedoucího po schodech dolů. Tisíce lidí sem každoročně putují, aby se staly svědky této vzácné a velkolepé události, která dokládá, jak moc byl život Mayů spjat se světem samotné přírody.

Mayové se proto rozhodli pečlivě vypracovat a následně navrhnout výstavbu chrámu El Castillo tak, aby připomínal obrovský kalendář v nadživotní velikosti, který zároveň nabízí fascinující pohled na mayské chápání světa. Pyramida má čtyři strany, z nichž každá má celkem 91 schodů. Ty se po sečtení s nejvyšším stupněm pyramidy rovnají celkovému počtu 365, což znamená, že na každý den v roce připadá jeden schod. Mezitím je v pyramidě 9 stupňů, při rozdělení podle schodů činí 18, což je počet měsíců v roce podle mayského kalendáře. Každou stranu pyramidy zdobí 52 ozdobných panelů, které označují počet let v mayském kalendářním cyklu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

El Castillo je plný skrytých překvapení

El Castillo navíc pod svým vytesaným kamenným zevnějškem ukrývá několik pozoruhodných překvapení. V roce 2016 objevili archeologové pod jeho vnějším povrchem další menší pyramidu. Odborníci se domnívali, že Mayové postavili větší pyramidu nad menší, aby vytvořili tento zvláštní vrstvený architektonický efekt. Ještě překvapivější je, že mnozí předpokládají, že pod těmito vrstvami se může nacházet ještě více pyramid. Uvnitř menší centrální pyramidy byla nalezena řada vzácných pokladů, včetně vytesané kamenné sochy. Při bližším zkoumání této památky byly navíc objeveny také Mayské postavy na červeném jaguářím trůnu, který byl zdobený očima z nefritového kamene.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz