Hlavní obsah
Cestování

Socha Svobody dnes představuje symbol Ameriky: Postavena byla s cílem znázornit svobodu a rovnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Socha Svobody je uznávána jako univerzální symbol svobody, volnosti a pokroku. Tato socha znázorňuje Lady Liberty se zdviženou paží nesoucí třpytivou zlatou pochodeň se širokou sedmiramennou korunou a statnými nohami kráčejícími vstříc budoucnosti.

Článek

Socha Svobody byla darem od Francouzů

Tento veřejný monument, který byl původně koncipován jako dar francouzského lidu Spojeným státům na počest Deklarace nezávislosti, získal od svého dokončení v roce 1886 nový společenský význam. S myšlenkou Sochy svobody přišel Edouard René Lefebvre de Laboulaye, který navrhl, aby Francie darovala Americe památník jako symbol pevných vazeb navázaných během americké občanské války. Doufal, že socha by mohla představovat sté výročí od vyhlášení americké nezávislosti v roce 1776 spolu se zrušením otroctví ve stejném roce a zároveň by posílila vztahy mezi oběma národy. Laboulaye pověřil renomovaného francouzského sochaře a architekta Frederica Augusta Bartholdiho, aby navrhl kolosální sochu hlubokého významu, nabitou symbolikou související s americkou historií. Na desce v její levé ruce je napsáno datum Deklarace nezávislosti Spojených států, zatímco přetržené okovy a řetězy u jejích nohou představují svobodu, která přetrhává okovy neboli otroctví ve Spojených státech.

Symbol multikulturního dědictví USA

Georgina Shuylerová byla jednou z mnoha lidí, kteří na počátku 20. století upozorňovali na to, že socha se nachází v blízkosti ostrova Ellis Island. Je viditelná z větší dálky nejen pro lodě a čluny, které připlouvající ke břehu, ale také pro turisty přijíždějící do města. Tento fakt z ní činí silný a vítaný symbol pro přistěhovalce, kteří se rozhodli začít pobývat ve Spojených státech. V reakci na tuto novou interpretaci byla v roce 1903 na desku u paty sochy slavně vyryta slova Dej mi své unavené, své chudé, své schoulené masy toužící po svobodě, ubohý odpad svého hemžícího se pobřeží. Socha se stala uznávaným symbolem historie Ameriky, kterou založili lidé z celého světa. Tento pohled je však pro mnohé hluboce kontroverzní a komplikovaný, zejména proto, že Spojené státy od dokončení sochy v roce 1886 zaujímaly k imigraci stále přísnější a radikálnější přístup.

Socha Svobody symbolem svobody a volnosti

Navzdory trochu složité historii Spojených států se socha stala všeobecně uznávaným symbolem svobody a volnosti po celém světě. Bartholdi navrhl Lady Liberty tak, aby připomínala Libertas, římskou bohyni svobody. Mnoho odborníků se navíc domnívá, že do sochy zahrnul řadu důležitých, nejen politicky významných symbolů, které na toto téma navazují. Například koruna, jejíž paprsky se rozprostírají směrem ven jako světlo slunce, má představovat otevřené, přívětivé světlo. Původně měla být koruna majákem, nyní je však vyhledávanou vyhlídkovou plošinou, na kterou mohou návštěvníci vstoupit a podívat se na celou krásu přístavu. Někteří historici dokonce tvrdí, že sedm paprsků koruny představuje sedm moří a sedm kontinentů, což naznačuje globální význam svobody pro všechny ostatní národnosti. Jiní se domnívají, že sedm paprsků její koruny představuje řadu sedmi životně důležitých svobod, mezi něž patří svoboda občanská, morální, národní, přirozená, osobní, politická a náboženská. Třpytivá pochodeň, která je pokryta vrstvou zlatého plátku, aby po celý den zachycovala sluneční paprsky, je všeobecně uznávaným symbolem osvícení a cesty ke svobodě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz