Hlavní obsah
Rodina a děti

Rodičům chybí peníze, práce i respekt. Ze všech dovolených je mateřská tou nejnáročnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marie Jílková

„Jen počkej, až se to narodí. Pak na všechny problémy zapomeneš.“ Taky vám to říkali? A taky vypadá vaše osobní zkušenost úplně jinak? S nedostatkem spánku budoucí rodiče počítají. Jsou ale připraveni na to, že je bude přehlížet společnost i stát?

Článek

Proč se musí každá procházka s kočárkem změnit v překážkovou dráhu, proč je takový problém sehnat částečný úvazek a proč musí spousta rodičů každou korunu otáčet třikrát? Rodičovství je fyzickým i psychickým zápřahem, který stát neusnadňuje ani neoceňuje. A to je na čase změnit.

Na novopečené rodiče je vytvářen nesmírný společenský tlak. Nekonečná záplava štěstí, kterou nám filmy často barvitě vykreslují, mívá ale k realitě daleko. Sociální izolace, nedostatek práce a napjaté rodinné finance mění nejkrásnější životní období v boj s větrnými mlýny, s nimiž rodiče malých dětí jako nenápadní hrdinové dennodenně zápasí. A o jakých mlýnech konkrétně mluvím? Ukažme si to na několika číslech.

Aktuálně je 74 tisíc osob na mateřské dovolené a 283 tisíc lidí na dovolené rodičovské. Z 98 % jde o ženy. V České republice chybí kolem 70–120 tisíc míst pro předškoláky. Využívání zkrácených úvazků je pak u nás rozšířeno naprosto minimálně – podíl zkrácených úvazků vůči celkové zaměstnanosti byl loni jen 6,2 %. V Německu je to přitom až 28 %. Během mateřské a rodičovské dovolené pracuje jen 45 % z těch žen, které mají o práci zájem. Vyplývá to z průzkumu platformy Mumdoo a společnosti Deloitte. Podle průzkumu upřednostňuje během rodičovské dovolené zkrácené úvazky celkem 49 % žen. Konec matematického okénka.

O co tedy v praxi vlastně jde? Rodiny jsou často nuceny volit pouze mezi dvěma extrémy – buď bude matka 100% pracovat, nebo bude 100% zavřená doma. Jakou pak mají rodiče možnost volby? Každá rodina je jiná, každá má svůj rytmus a své potřeby. Společnost musí přestat klást rodičům zbytečné překážky. Stát je tu od toho, aby vytvořil prostor a podmínky pro život dle vlastní volby. V KDU-ČSL si to dobře uvědomujeme.

Jasně, že primárně máme hledat podporu v širší rodině. Spousta z nás ale nežije v ideálním světě a rodinu nablízku nemá. V tu chvíli musíme mít šanci obrátit se na obec. Právě proto velmi rádi podporujeme sousedské aktivity, rodinná centra i volnočasové činnosti pro děti. Jednoduše všechno, co vychází „zespoda“. Obec má garantovat, že pro děti bude zajištěna dostupná a kvalitní výchovná a vzdělávací péče. Protože je prostě nejblíž.

No a pak je tu stát – ten nám nemá říkat, kolik máme mít dětí a jak dlouho s nimi máme zůstat doma. Lidovci usilují o to, aby se rodiny s malými dětmi mohly svobodně rozhodnout, jak chtějí doma fungovat. Proto zajistíme dostatek míst pro předškoláky, a to v různých formách – od chův přes sousedské hlídání až po mateřské školky. Taková péče pak musí být hlavně finančně a místně dostupná, jinak je k ničemu. Postaráme se také o flexibilitu pracovních úvazků, aby rodiče mohli pracovat přesně tak, jak chtějí.

Rodiny tu nejsou pro stát, stát je tu pro rodiny. V KDU-ČSL si to uvědomujeme, jsme připraveni udělat vše pro to, aby se na něj mohl každý rodič spolehnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám