Hlavní obsah
Jídlo a pití

Staročeské zázvorky

Foto: Marie Konupková

Dnes nabízím recept na pečení zázvorek, který mám od své maminky. V rodině se traduje dlouho, Vánoce bez zázvorek si u nás nelze představit.

Článek

Peču z trojnásobné dávky (je vidět na fotografiích) , základní recept a postup je tento :

V páře nebo na mírném ohni vaříme 2 žloutky a 2 celá vejce, 1,4 kg krystalového cukru a kůru z citronu.

Mícháme 10 minut až těsto zhoustne, pak přidáme trochu zažívací sody (na špičku nože) a zázvor (¼ - až 1/3 balíčku).

Foto: Marie Konupková

vaření na mírném ohni

Do vlažného těsta přidáme 30 dkg hladké mouky a dáme vychladnout. Množství mouky se může podle typu lišit, nakonec musí vzniknout dobře zpracovatelné těsto.

Foto: Marie Konupková

vmíchání mouky

Těsto rozválíme, vykrájíme formičkou a necháme „odpočinout“ přes noc na plechu.

Foto: Marie Konupková

těsto

Foto: Marie Konupková

vykrajování formičkou

Plech buď vytřeme papírem od tuku nebo použijeme pečící papír. Pečeme při 170 stupních v horkovzdušné troubě, nebo podle svých zkušeností….

Foto: Marie Konupková

zázvorky „odpočívají“ na plechu přes noc

Tyto zázvorky se nemusí nechat „změknout“, pokud nepoužijete příliš hutné těsto.

Foto: Marie Konupková

po upečení

Užijte si vánoce s tímto starým českým receptem!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz