Hlavní obsah
Lidé a společnost

Venkovský pohřeb aneb nebojme se loučit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marie Konupková

V tichém srdci bydlí láska opravdivá…

Článek

Paní Anička. Rozloučení s ní bylo radostné, plné víry a naděje, bez velkých emocí. Vždyť Anička prožila dlouhý život, ve kterém bylo vždy místo pro druhého člověka, pro jeho potřeby, pro jeho bezpodmínečné přijetí.

Odejde-li někdo známý, nějaká celebrita, zaplní novináři weby fotografiemi VIP hostů, popisují jejich oblečení, projevy smutku… Když odejde vesnická žena, z tohoto pohledu bezvýznamná, fotografové chybí. Jistěže, koho to zajímá? Rodinu, přátele, spoluobčany.

Mám ráda venkovské pohřby, nejsou patetické, jsou upřímné a je v nich ukryta prastará zkušenost, která pomáhá překonat zármutek a současně „přijmout“ do srdce pokoj, který obdrží ti, kdo jsou ochotni otevřít se duchovnímu světu. Učinili vše, co učinit měli. Loučení dnes již nezačíná v soukromém domě, ale v kostele.

Především mladí lidé se dnes ptají na smysl konání těchto obřadů. A proč se vlastně vůbec ještě loučit ? Stojí někdo o projev upřímné soustrasti ? Stává se módním prvkem se neloučit vůbec.

Foto: Marie Konupková

Paní Anička měla klasický venkovský pohřeb v malém kostelíku na Hané. Při zádušní mši přítomní poděkovali za její život.

Foto: Marie Konupková

Průvodem za doprovodu dechové hudby jsme doprovodili Aničku na hřbitov.

Foto: Marie Konupková

Do země uložili tělo rodinní příslušníci.

Foto: Marie Konupková

Přátelé vhozením zelené snítky, která nahradila zeminu, rakev symbolicky zakryly. Tímto gestem odevzdali tělo zemi.

Anička při každé návštěvě kostela mohla zahlédnout obraz „Zmrtvýchvstalého Ježíše“. Teď již je jí vše jasné, teď už ví to, co my jen tušíme…

Aničko, děkuji ti jménem všech přátel za povzbuzení a přijetí, které jsme při každém setkání s tebou zakoušeli! Nic na tomto světě se po tvém odchodu nezmění, život půjde dál, a tak to jde od nepaměti. Kéž se naplní všechna Boží zaslíbení, kterým jsi věřila a ve které celý život doufala!

Foto: Marie Konupková

Obraz Vítěze nad smrtí

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz