Hlavní obsah

21 filmů vánočních filmů. A vánoční díly seriálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marie Madeja

Photo by retroreloads on https://www.deviantart.com/retroreloads/art/Christmas-classic-films-poster-721718531

Pokud jste jako já mezi těmi co na svátky rádi s rodinou koukají na vaše zamilované filmy, můžete podpořit vánoční klídek tím, že si dopředu uděláte seznam, co byste letos chtěli vidět.

Článek

Vyhnete se hororu - všichni usazení, perfektní chvíle, jídlo voní, a dobrou hodinku se řeší co vlastně je Vánoční film 🤐

Pro trochu inspirace tady přináším vzorek našeho domácího seznamu.

Miracle on 34st street (1947)

I když český dabing neexistuje, nebo jsem ho ještě nenašla, film za to stojí, i pokud nemluvíte anglicky. Úžasný příběh plný naděje a víry a všech těch nejvánočnějších hodnot. A taky vás naučí tu nejlepší marketingovou strategii v historii.

Obdivuju, jak realisticky film zpracoval zápletku, kde právník před soudem obhajuje, že jeho klient je pravý Santa Klaus.

I když existuje remake z 90. let, kde hraje v hlavní roli úžasná dětská herečka Matildy, musím říct, že za mě se remake moc nepovedl. Alespoň z hledika uvěřitelnosti a celkové nálady. A doporučuju tento poválečný černobílý a kouzelný skvost.

Smrtonosná past 1 a 2 (1988 a 1990)

Akční krvák odehrávající se na Vánočním večírku. Bruce Willis v bílém tílku a bez bot proti teroristům pod vedením Snapea, a mrtvola s krvavým nápisem HO-HO-HO. Pro mě jednoznačně Vánoční film.

A co říkáte vy?

Anketa

Je Smrtonosná past Vánoční film?
Ano
100 %
Ne
0 %
Já se neodvažuji hádat
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

 

It happened on 5th avenue (1947)

Méně známý černobílý americký film natočený těsně po válce. Za mě je to jeden z nejkouzelnějších příběhů, kde je všechno od roztomilé a nevinné romance přes životní moudrost starší generace k velkolepému happyendu.

Rolničky kam se podíváš (1996)

Hon na Turbomena se u nás stal integrální částí Vánoc. Už více než 15 let ho sledujeme při společném zdobení stromečku.

Jak se budí princezny (1976)

Jak se budí princezny jsme doma pasovali na Vánoční film teprve před pár lety. Nicméně mě nic tak nenaladí na Vánoční bezstarostnost jako mlaďoučký Jan Hrušínský a naprostá nevinnost první velké lásky, která překoná všechny překážky. A Menšíkova touha po jitrnici.

Šíleně smutná princezna (1968)

Šíleně smutnou určitě představovat nemusím, jen řeknu, že u nás doma má místo přímo na Štědrý den, většinou někdy odpoledne. I po těch letech na filmu obdivuju, že tam snad není jediné hluché místo.

Pelíšky (1999)

Vím, že Pelíšky nemůžou chybět na žádném Vánočním seznamu, ale musím se přiznat, že osobně jsem se k nim prokousávala roky. Když doma všichni koukali, já šla jinam, nebo si dala sluchátka. Nesnášela jsem ten křik a trapnost situací, na kterou jsem v životě i na plátně citlivá.

Tím, že ale Pelíšky dávají každý rok vytrvale na Šťedrý den v 22:00, vydržela pokaždé o scénu déle. Teď už jsen pár let skalní fanoušek. Konečně jsem pochopila absolutní genialitu filmu a stále se divím, jak mohl někdo něco tak dokonalého stvořit.

Sám doma 1,2 a Bohatý (1990, 1992 a 1994)

To je bez debat. Sice bych nikdy nevymyslela scénář, kde se snažím navodit Vánoční atmosféru mučením dvou zlodějů osmiletým klukem, ale taky asi proto nejsem scénárista.

Kevin mě nikdy neomrzí a dokonce jsem měla to štěstí při svém jediném výletu do New Yorku navštívit hotel Plaza a koupit si Vánoční hrdličky, které máme s mámou na půl a každý rok je spolu věšíme na stromeček.

Letos ještě přidáme na Vánoce video z letoška, kde Macaulay Culkin přebírá svou hvězdu na chodníku slávy, spolu s filmovou mámou.

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Letos máme 50. výročí naší nejúžasnější Popelky. Věděli jste, že zámek kde se natáčela je kousek od Německých Drážďan, relativně blízko například z Prahy?

Letos jsem měla to štěstí zámek Moritzburg navšívit, a udělat si fotku ve zlatém střevíčku.. Celý zámek z pohádky i 50 let od natočení naprosto žije. U zlatého střevíčku byla konstatní fronta a v giftshopu koupíte všechno možné od třech oříšků z různých materiálů až po plyšovou Rozárku.

Pretty woman (1990)

I když mi každý rok přijde jako dospělé ženě záletka méně a méně kouzelná, stejně má u nás Pretty Woman svoje místo. Většinou kolem Silvestra.

Shop around the corner (1940)

Původní film k pozdější remaku s Tomem Hanksem Láska přes internet. Příběh se odehrává v Maďarské Budapešti a v hlavní roli hraje legendární Jimmy Stewart.

Zápletka je o dvou prodavačích v obchodě s koženými výrobky, kteří si neustále vjíždí do vlasů. Zároveň si ale vyměňují zamilované dopisy s tajemnými protějšky, kteří jsou samozřejmě oni dva. Film má krásnou energii i kadenci a roztomilý happyend.

Láska přes internet (1998)

Z původního filmu Obchod na růžku si v tomto filmu nechali název obchodu, který má hlavní postava. Narozdíl od původního remaku si hlavní postavy nepíšou dopisz ale používají pravděpodobně jedu z prvních chatovacích aplikací vůbec. Bydlí v New Yorku a zároveň si konkurují svými obchody.

Tento remake je za mně uplně stejně kouzelný, jako původní film, i když je samozřejmě dynamika společnosti téměř 60 let od původního filmu naprosto jiná.

Vánoce v Connecticutu (1945)

Příběh spisovatelky, která má jeden z nejoblíbenějších sloupků o vaření a domácnosti v Americe, ale sama se zajímá spíš o módu, kterou si za články kupuje, a vařit vůbec neumí. Když ji majitel časopisu, kam píše, chce na Vánoce navštívit v jejím době, musí si narychlo najít celou rodinu a dítě. A samozřejmě se stihne i zamilovat.

Na Vánoce budu doma (1998)

Milá a jednoduchá Vánoční komedie. Kdo z vás strávil podstatou část 90. let u televize jako já, poznáte v hlavních rolí dětské hvězdy z Kutila Tima a Sedmého nebe.

Po smrti své mámy nejezdí Jake na Vánoce rád domů. Jeho táta ho tento rok už opravdu chce vidět a tak mu navrhne, že pokud bude na večeři doma, dostane jeho úžasné auto. Jake se tedy vydá na cestu plnou překážek.

Anděl páně 1 a 2 (2005 a 2016)

Příběh o tom, jak jednoduché je myslet si, že jsme hodní, poctiví a morálně na výši, když se nám daří a o naše potřeby je postaráno. I když je samozřejmě řeč o anděli z hůry nebeské myslím, že se to čas od času týká nás všech. A tenhle film krásně uzemňuje a ukazuje, jaké hodnoty vždycky nakonec fungují.

Zatímco jsi spal (1995)

Věčně osamělá Sanra Bullock zachrání po pádu do kolejiště svého velkého idola, na kterého zatím vždycky jenom koukala. Když do nemocnice přijde jeho rodina, myslí si že je jeho snoubenka. Zatímco on je v kómatu skoro celý film, ona se sbližuje s jeho rodinou.

Roztomilý film, na který nedá dopustit hlavně moje máma.

Láska nebeská (2003)

Film složený z několika různých příběhů prolínajících se v přednánočním Londýně. Dnes už naprostá klasika planá velkých hereckých tvářích a dokonalé verze písničky Love is all around.

Dovolená (2006)

Zajímavý koncept výměny domů na Vánoční svátky mezi dvěma ženami, které se nikdy v životě neviděly. Jedna z Anglie, druhá z LA.

Jak si nevzít princeznu (2021)

Zábavná a originální zápletka, skvělé herecké výkony a úžasné kostýmy. Máma má tuhle pohádku občas prakticky zaplou na smyčku.

Pyšná princezna (1952)

Musím přiznat že Pyšná princezna se do mého repertoáru dostala teprve loni. Jako malé mi připadala nudná, ale nakonec se mi dostala pod kůži.

Marečku podejte mi pero (1976)

Naprostá klasika pro všechny generace a spolehlivé zasmání.

Vánoční díly seriálů

Když máme jen chvilku, často ještě s rodinou sáhneme po nějakém Vánočním díle našich oblíbených seriálů. Přidávám teda seznam možností :)

Simpsonovi

  • S01E01: Vánoce u Simpsonových
  • S04E09: Pan Pluhař
  • S7E11: Nemáš se čím chlubit, Marge
  • S9E10: Zázrak na Evergreen Terrace
  • S11E09: Hračka snů
  • S12E08: Skinnerova zkouška sněhem
  • S13E06: Malověrná Líza
  • S15E07: Patnácté Vánoce u Simpsonů
  • S17E09: Simpsonovské vánoční zkazky
  • S18E9: Kill Gil – první a druhý díl
  • S22E8: Předvánoční hádky
  • S23E09: Duch Vánoc příštích
  • S25E08: Vzpomínky na bílé Vánoce
  • S26E09: Vánoční vyhazov
  • S28E10: Ukradené Vánoce šáši Krustyho
  • S29E09: Zmizelý

Malinko Vánoční (nějaká reference na Vánoce)

  • S20E8: Burns a včely (Úvodní znělka je Vánoční)
  • S14E18: Cesta z maloměsta (Homer napíše koledu, v dubnu)

Zdroj: Seznam epizod byl vypracován uživatelem Redditu u/BradC, pouze jsem přeložila názvy dílů. Tady je odkaz na původní článek: https://www.reddit.com/r/TheSimpsons/comments/7jthbc/all_of_the_simpsons_christmas_episodes/

Futurama

  • S02E04 První společné V. V. ce
  • S03E03 Dva Santové tankují super
  • E06E13 Sváteční spektákl
  • E08E06 Tajemství příštích Vánoc

M*A*S*H

  • S01E12: Drahý otče
  • S07E15: Drahá sestro
  • S09E05: Smrt na prázdninách
  • S09E06: Válka pro všechny sezóny
  • S10E10: To byl den po Vánocích

Comeback

  • S01E16: Heavy Christmas

🎅 Bonus tip:

A pokud máte na vašem seznamu věci, které se spíš na program nevejdou nebo u rodiny neprojdou, koukněte na ně už teď a klidně sami. Získáte Vánoční náladu s předstihem a nebudete mít pocit, že se na vás nedostalo.

Shodnete se se mnou na nějakém filmu? Něco mi tam chybí?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz