Hlavní obsah
Lidé a společnost

Na rande? Ne dřív, než uslyším, jak zní tvůj hlas!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

V dnešní době digitálních robotů a jiných forem AI někdy nevíte, jestli si píšete se skutečným člověkem, nebo automatem. Ale po telefonu už se to pozná lépe. Proč? Protože skutečný hlas je oduševnělý.

Článek

Je pravda, že například i Český rozhlas už AI použil na imitaci hlasu Karla Gotta po jeho smrti a Karlovi dřívější spolupracovníci po premiéře prohlašovali, že by nahrávku s četbou jeho pamětí vytvořenou umělou inteligencí nerozeznali od skutečného zpěváka, ale já jsem přesvědčená, že kdyby měli možnost slyšet totéž namluvené skutečným dvaačtyřicetinásobným slavíkem, určitě by poznali, která nahrávka je ta pravá.

Na různých internetových seznamkách si většinou nejprve s někým píšete (a jak jsem se od různých lidí dočetla, tak to klidně může být robot nebo placený moderátor na zapřenou), a když to dobře dopadne, posléze se domluvíte na schůzce. Pokud se domluvíte telefonicky, tak alespoň slyšíte hlas, ze kterého se dá hodně vyčíst, ale pokud zatím nechcete sdílet své telefonní číslo, zvažte možnost první schůzky online - abyste slyšeli skutečný hlasový projev dřív, než se (možná zbytečně) vydáte společně někam do terénu. Věda totiž potvrzuje, že právě hlas hraje při hledání životního protějšku docela podstatnou úlohu.

Skupina českých vědkyň a vědců – ve spolupráci s dalšími vědci ze zahraničí - se před pěti lety rozhodla prozkoumat, jak řeč a zpěv ovlivňují atraktivitu daného člověka pro opačné pohlaví. Otestovala 81 mužů a 86 žen z Brazílie a České republiky – to proto, že Brazilci se od Čechů v oblasti navazování vztahů výrazně liší, tak aby získala rozmanitá data. Nakonec se ale ukázalo, že výsledky obou národů v této studii nakonec vyšly velice podobně. A co tedy výzkumníci zjistili? Především to, že muže na ženách přitahuje, když mluví vyšším hlasem, zatímco ženy jsou okouzleny spíše hlubšími tóny mužského hlasu. Zde si můžeme s Cimrmany říci: „No to ani nemuseli psát, to každej ví…,“ ne?

Ale počkejte, tohle je zajímavé: z výsledků prý vyplývá, že ženy nejspíš dokážou z pouhého hlasu – aniž by muže vůbec viděly – nějakým způsobem rozpoznat i jeho přibližnou tělesnou hmotnost, a nejen to, také jestli je ta vyšší hmotnost tvořena spíše tukem, nebo svaly. V jiném výzkumu v Kalifornii potvrdili, že naši společenskou komunikaci s druhými nevyhnutelně podbarvují projevy našich emocí (výzkum jich zmapoval 24). A to nám právě umožňuje skrze hlas rozpoznat mnohé, co při pouhém písemném styku zůstává utajeno, nebo je z nějakých důvodů zfalšováno. Naše niterné pocity se projevují impulzivně a je velmi obtížné je předstírat nebo naopak neprojevit.

Některé seznamky jdou s dobou a hlasový záznam je součástí profilu uživatele. Například aplikace Whispar umožňuje nahrát krátký medailonek o sobě, na který se pak reaguje hlasovou zprávou, což je fér, když se obě strany mohou zaposlouchat do neznámého hlasu a zjistit tak spoustu věcí, které se z fotografie nepoznají. Jinde o sobě uživatelé publikují i krátká videa.

Inu, svět se změnil od dob, kdy jediná možnost „řízeného“ seznámení byla podat si tištěný inzerát v časopise nebo novinách pod značkou a pak čekat na odpovědi ve formě dopisu. V 19. století to sice často nepůsobilo úplně romanticky…

Foto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Inzer%C3%A1t (autor neznámý, volné užití)

Seznamovací inzerát z roku 1869

... ale v dobách mého raného mládí už se to v inzerátech hemžilo společnými východy slunce, vzájemným porozuměním a láskou na celý život. Papír ovšem snese všechno, takže při setkání naživo nebylo oboustranné zklamání žádnou výjimkou. To dnes, kdy máme možnost kromě psaného projevu získat předem i „vzorek“ hlasu našeho protějšku, snadno provedeme předvýběr. Platí to samozřejmě oboustranně - hlas prozradí o druhém i o nás mnohé - i to, co nechceme. A protože mám ráda upřímnost, tak miluju i tuto vlastnost lidského hlasu. Když budeme druhým naslouchat pozorněji, můžeme se dozvědět mnohem víc, než jen to, co vyjadřují slovy. Je to úplné dobrodružství…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz