Hlavní obsah
Názory a úvahy

Obětaví hráči, famózní brankář, podporující fanoušci - jsme my Češi takoví?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pxhere.com

Existují události, při kterých vždy znovu ožívá moje naděje, že Češi v sobě mají mnohem větší potenciál a vznešenější povahu, než se jim běžně připisuje. Letošní hokejové mistrovství je jednou z nich.

Článek

Nevidím samozřejmě všechno, co je s mistrovstvím spojené, ale kam dohlédnu, tam vidím samé zářné příklady, a nesmírně mě to těší.

1. Hráči našeho národního týmu jsou pracovití, ochotní vybruslit každou šanci do poslední kličky, navzájem spolupracují, nikdo se nesnaží vyniknout nad ostatní na úkor celku, jsou trpěliví a houževnatí, nevzdávají se ani při tak skličujícím skóre, jako bylo 3:1 s Norskem, jež dokázali obrátit na neuvěřitelných 6:3, a při zatím posledním zápase s USA prokázali i nesmírnou obětavost a vytrvalost, s jakými úspěšně vzdorovali vražedně sílícímu tlaku Američanů ke konci zápasu.

2. Z brankáře Lukáše Dostála, spoluhráči familiérně nazývaného „Dosty“, vyzařuje soustředěnost, klid, rozvaha, a přes úspornost pohybů - nebo možná právě díky ní - jsou jeho zákroky neotřesitelně přesné a účinné. V rozhovorech působí inteligentně a neváhá pochválit konkrétní vydařenou akci soupeře způsobem, který působí upřímně. I  o své vlastní chybě mluví s nadhledem, evidentně nemá ve zvyku plakat nad rozlitým mlékem.

3. Trenér Radim Rulík dovedl tým zatím až do čtvrtfinále, a to přes některé škarohlídské reakce na jeho volbu hráčů, kteří nyní svou sehraností prokazují, že tato volba byla správná. Radim Rulík prý už před začátkem mistrovství vypnul internet a k témuž má své mužstvo, aby se mohli plně soustředit na hru. Vede je k takovému nastavení mysli, aby se sami chtěli zápas od zápasu zlepšovat, přeje si u svých svěřenců vidět bojovnost a odhodlání, chce, aby do hry vložili celé srdce. A zdá se, že přesně to dělají. Novinářům trenér řekl: „Pokud někoho budete kritizovat, tak ne hráče, ale mě.“

4. Fanoušci

Kapitán mužstva Roman Červinka si po čtvrtfinálovém klání s USA pochvaluje: „Byl to krásný zápas. I s tím výsledkem, a lidi zase skvělí.“ Také útočník Ondřej Kaše vzdává fanouškům hold: „Trochu jsme se dostávali pod tlak ve třetí třetině, ale udrželi jsme to. Byla neskutečná atmosféra. Moc díky fanouškům za to, jak nás hnali. Myslím si, že to byl hráč navíc a pocítili jsme to. Je to něco neuvěřitelného.“ Myslím, že v takových chvílích, jako jsou zápasy na mistrovství světa, se mezi hráči národního týmu a národem vytváří jakési téměř až hmatatelné pouto, které funguje oběma směry. Když si hokejisté vedou dobře, celý národ se cítí spokojeně, probouzí se v něm hrdost na schopnosti a dovednosti, které se u našich lidí vyskytují. A hokejisté zase cítí tu obrovskou podporu, která jim pak na bruslích dává křídla.

Odvrácená strana mince se pak ukáže, když národní reprezentace prohrává a třeba i musí mistrovství předčasně opustit. Potom je národ otrávený, protože se mu nedostalo onoho sebevědomí zvyšujícího elixíru. Není to škoda, že mnoho lidí tráví svůj každodenní život sebepodceňováním, podceňováním druhých, a celkově má o Češích nízké mínění? Vždyť je vidět, že máme spoustu šikovných, charakterních a všemožně jinak skvělých lidí, a úplně nejlepší na tom je, že tu báječnost může objevit každý sám v sobě - nemusíme přece čekat, až to za nás udělají naši hokejisté…

Ale stejně jim budeme držet palce!

Zdroje:

https://isport.blesk.cz/clanek/hokej-reprezentace-ms-v-hokeji-2024/447493/pedant-na-detaily-co-umi-michigan-dostal-je-budoucnost-ducks-i-narodaku.html

https://isport.blesk.cz/clanek/hokej-reprezentace-ms-v-hokeji-2024/447280/ukazuje-se-ceska-cesta-na-ms-vsichni-pro-vsechno-a-goly-hlavne-po-praci.html

https://www.sport.cz/clanek/hokej-ms-byla-to-moje-chyba-rekl-o-prvnim-golu-dostal-ale-muzeme-byt-na-sebe-pysni-5028250

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/hokejiste-nastoupi-ve-ctvrtfinale-ms-proti-usa-v-brance-s-dostalem-chybi-flek/2522120

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz