Hlavní obsah
Rodina a děti

Kolik vašich sousedů má vzdělání na hlídání dětí v sousedských skupinách?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Sousedské skupiny - to zní dobře. Proč by si sousedky nemohly vypomoci a hlídat děti i jiným? A proč by stát nemohl na to přispět, když platí ostatním dětem docházku do školky? Ta možnost mě potěšila.

Článek

Nemám už děti ve věku, kdy by takovou skupinu využily, přesto mě nová možnost nechat své dítě pohlídat sousedy, které znám a důvěřuju jim, a u nichž to ideálně dobře zná i dítě, nadchla. Samozřejmě neoficiálně si takto lidé mohou vypomoci kdykoli, ale pokud jde o soustavnější péči, tam už je to skutečně myslitelné tehdy, když pečující sousedka z toho bude mít víc než jen dobrý pocit, že pomohla a že možná někdy její dobrotu oplatím, až bude potřebovat ona.

Po bližším prozkoumání podmínek, za jakých stát na takové hlídání nebo péči přispěje, mě ale optimismus opustil. Když si představím vesnice nebo i menší města a skladbu obyvatelstva - kolik jich vyhoví požadavkům na vzdělání, které Ministerstvo práce a sociálních věcí stanovuje jako podmínku pro poskytování takové služby? Kolik z vašich sousedů nebo sousedek jsou kvalifikovaní

  • lékaři, všeobecné sestry, praktické sestry, dětské sestry nebo porodní asistentky?
  • zdravotně-sociální pracovníci, zdravotničtí záchranáři, psychologové ve zdravotnictví nebo kliničtí psychologové?
  • sociální pracovníci?
  • učitelé mateřské školy, učitelé prvního stupně základní školy nebo asistenti pedagoga?
  • profesionální chůvy pro děti do zahájení povinné školní docházky?

A pokud jsou, kolik z nich svou profesi nevykonává, a tedy se rádi vrhnou na sousedské hlídání? Možná maminky na mateřské dovolené, ale pak mají minimálně jedno dítě svoje, mohou tedy hlídat maximálně tři nebo ještě méně cizích dětí.

Já vím, že to vypadá rozumně, požadovat nějakou odbornost v příbuzném oboru, jde přece o zdraví a psychiku dětí. Jenže jakou záruku, že o vaše dítě bude po všech stránkách dobře postaráno, vám dává fakt, že ho bude hlídat třeba kardiolog nebo kardioložka? Sociální pracovník nebo pracovnice, kteří třeba pracují primárně s drogově závislými? Opravdu učitel prvního stupně základní školy nebo asistent pedagoga ovládá péči o půlroční miminko nebo batole, přestože třeba vlastní děti nemá?

Připadá mi zkrátka, že požadavek na kvalifikaci v určitých oborech podstatně sníží dostupnost této alternativy pro děti, které se buď do školky nedostanou, nebo v ní neprospívají a potřebují menší kolektiv, aniž by se tím zaručila kvalita. Při takto podmíněné způsobilosti pro tzv. sousedské skupiny už na tom nic sousedského neshledávám. Jediná věc, kterou to tedy umožní navíc oproti stávajícím institucím, je možnost hlídat děti u sebe doma.

Dokonce ani sousedka nemůže hlídat dítě, které nemá splněná všechna očkování a musí „si vést evidenci dětí, která mimo jiné musí obsahovat údaj o tom, že se dítě podrobilo stanoveným pravidelným očkováním nebo je proti nákaze imunní anebo se nemůže očkování podrobit pro kontraindikaci.“

Novela o dětských skupinách, jejíž součástí je i zavedení tohoto nového typu služby, ještě není schválena. Předpokládaná účinnost této novely je leden 2025. Vše závisí na tom, jak rychle projde jednáními v Poslanecké sněmovně.

Souhlasíte s požadavkem na výše uvedené kvalifikace pro poskytovatele „sousedské“ péče o děti?

Zdroj: https://www.mpsv.cz/web/cz/detske-skupiny-a-sousedske-detske-skupiny

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz