Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Průměrná doba dožití nebo učitelský plat - statistika ve vládních službách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Statistika je asi k něčemu dobrá, ale obávám se, že všechny ty průměry průměrů odvádějí pozornost od podstaty a jsou používány jako záštita místo smysluplného řešení, ať už jde o důchody, nebo platy.

Článek

Ve svém minulém článku jsem se tázala, jak může MPSV tvrdit, že lidé průměrně stráví 21,5 let v důchodu, když průměrná doba dožití je mnohem nižší. Díky některým komentářům jsem pochopila, že se pro výpočet berou v potaz již jen ti, kteří se dožili 50 let, takže vyloučením již zemřelých pak číslo vyjde vyšší. Mimochodem ony uváděné údaje ohledně doby dožití platí jen zprůměrované na celou ČR; když porovnáme průměrnou dobu dožití v Praze a na severozápadě Čech, vidíme rozdíl více než tři roky (ve prospěch Prahy).

Poté jsem v diskuzi znovu poukázala na zdravotní stav, v jakém se mnozí lidé v tomto statisticky vysokém věku nacházejí - že se sice možná prodlužuje doba, kdy lidé na lécích a v sociálních a zdravotnických zařízeních dožívají, ale nemá to mnoho společného s užíváním zaslouženého odpočinku po létech práce od rána do večera. Na to mi autor vysvětlujícího komentáře odpověděl, že „Celá ta záležitost okolo věku odchodu do důchodu není o tom, aby si lidé co nejvíc užívali, ale aby se ten systém za 30 let nesesypal a dokázal se postarat i o ty, kteří do něj dnes platí.“ Ano, tak to nejspíš je – systém se sesypat nesmí…

Jen tak na okraj - všimněte si, jak ministerstvo vyobrazuje člověka od 65 let - nachýleného s holí; zároveň nám ale sděluje, že i v 66 a více letech jsme tak čiperní, že můžeme naplno pracovat. Co si z toho máme vybrat?

Foto: https://www.mpsv.cz/duchodova-reforma

Dnes bych se ale ráda pozastavila nad vládním čarováním s průměrnými platy, konkrétně platy učitelů, protože do toho jednak více vidím, jednak tzv. zvyšování platů učitelům je v médiích věčně vděčné téma, bohužel někdy předkládané dosti zkreslujícím způsobem.

Jak se získá údaj o výši průměrného platu? To Český statistický úřad sečte hrubé mzdy všech zaměstnanců v České republice, i se všemi odměnami, příplatky, doplatky, náhradami mzdy a jejími dalšími složkami, a vydělí to počtem všech zaměstnanců. Když si dáme pro lepší představu příklad výpočtu průměrného platu ve fiktivní malé firmě, sečteme platy ředitele (třeba 100000 Kč), zástupce ředitele (80000 Kč), šesti pracovníků s platem 50000 Kč a jedné uklízečky s platem 20000 Kč. Výsledek 500000 Kč vydělíme devíti a dostáváme krásných průměrných 55555 Kč měsíčně, což uklízečku i oněch šest pracovníků jistě potěší. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. (Navíc z hrubé mzdy zaměstnavatel za zaměstnance ještě odvede příslušné částky na zdravotní pojištění, sociální zabezpečení a zálohy na daně z příjmu, takže ve skutečnosti mu na účtu přistane mnohem méně, ale to je zase jiný příběh.) Jak na uvedeném příkladu vidíme, pojem průměrný plat je dobrý možná pro nějaké úřednické počítání, případně pro vytváření žádoucích dojmů, ale praktickou vypovídací hodnotu a využitelnost pro nás nemá.

Jak to souvisí s učitelskými platy? Ministerstvo školství k průměrné hrubé mzdě nově vztahuje výši platů pro učitele, a to tak, že letos mají učitelé podle loni schválené novely dostávat 130 procent průměrné hrubé mzdy v Česku. Ministerstvo v minulosti informovalo, že rozpočet regionálního školství, který školám poslalo začátkem února, učitelům takový průměrný plat zajišťuje. Tak to proběhlo médii, a tak si lidé myslí (stejně jako už nesčetněkrát dříve), že to skutečně učitelé dostanou.

Loni učitelé včetně vedoucích pracovníků (ředitelé škol mohou mít až 75000 Kč měsíčně) dostávali v průměru hrubý měsíční plat ve výši 49 867 korun. Meziročně jim prý stoupl o 3,45 procenta, brali tak asi 115 procent loňské průměrné mzdy v Česku. Když se podíváte na platovou tabulku učitelů, uvidíte, že takový plat dostávají až v době před důchodem, a to ještě ne všichni, podle toho, do jaké platové třídy jsou zařazeni. Vzhledem k tomu, že nejsilnější zastoupení mezi učiteli má věková skupina 51 - 60 let, je jasné, že průměr platů je díky tomu nyní vyšší. O to méně dostávají mladší učitelé.

Foto: https://www.csicr.cz//html/Vyrocni_zprava_CSI_2016_2017/resources/_pdfs_/VZ_CSI_2017_web_new_109.pdf

A jak to tedy s těmi avizovanými 130% bude ve skutečnosti? V rozhovoru pro Radiožurnál ministr školství Mikuláš Bek pronesl: „Otevřeně říkám, že učitelé nebudou brát 130 procent aktuální průměrné mzdy v příštím roce. Bude to podle našich odhadů nějakých 113 procent.“ Jak je to možné? Vždyť to měl zajistit zákon? „Je potřeba říct, že zákon neříká, že budou učitelé brát 130 procent průměrného platu. Zákon říká, že se kapitola ministerstva školství bude rozpočtovat tak, aby umožňovala v průměru 130 procent průměrného platu v ekonomice pro učitele, a neříká, kde je základna.“ Rozumíte tomu? Zákon prý neříká, ze kterého roku se má vzít ten průměrný plat, ke kterému se vztáhne oněch 130%. Podle ministra Beka si vláda může teoreticky vybrat kterýkoli rok z minulosti, jak se jim bude hodit, aby se s rozpočtem vešli a zároveň „dodrželi zákon“. Letos si vybrali rok 2022; asi bychom měli být vděční, že nešli ještě víc do historie.

Když se redaktor Radiožurnálu zeptal, jestli by nebylo férovější prostě přiznat, že zákon nedokážou dodržet, ministr odpověděl: „My to férově děláme. Zákon říká, že to musíme takto rozpočtovat, že vypočítáme nějakých 130 procent průměru.“

Ach tak…

Použité zdroje:

https://www.denik.cz/ekonomika/prumerna-mzda-v-cesku-2024.html

https://www.kupnisila.cz/platy-ucitelu/

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2409319

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/plat-ucitelu-loni-vzrostl-mezirocne-o-3-45-procenta-na-49867/r~188be230e2cb11eeb689ac1f6b220ee8/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz