Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tak nám voliči vytrestali Fialu! Kterýho, paní Müllerová?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jak najít správnou cestu?

Krajské volby nedopadly pro demokratické strany nejlíp. Komentátoři se předhánějí v důvodech, proč volič vytrestal současnou vládu u voleb. Je tomu skutečně tak?

Článek

Tak nám vytrestali Fialovu vládu. Na krajích vznikají koalice populistů s extrémisty. V našem kraji Vysočina je koalice ANO s ČSSD a SPD opravdu bolestným výsledkem pro demokratické voliče. Už několik týdnů čtu komentáře, jak voliči vytrestali současnou vládu. Je to však výhra?

Nízká účast u voleb

Krajské volby jsou obecně známy svojí nízkou volební účastí. Starší generace s vysokou volební disciplínou nechápe, k čemu vlastně kraje slouží, vznikly relativně nedávno. Střední generace volí spíše dle stran nebo známých jmen, mladší generace ani netuší, že nějaké volby proběhly.

Při volební účasti kolem 32 % se velmi obtížně určuje, proč volič nedal hlas vládní straně nebo proč vůbec nepřišel. I podle témat na volebních plakátech je zřejmé, že ne každému je jasné, jakou kompetenci mají kraje. Populisté nejen z řad ANO vyhráli tématy, která se krajů vůbec netýkají. Vyhrálo strašení obyvatelstva.

Radujme se, volič vytrestal Fialu

Mediální prostor byl po volbách plný analýz, co všechno dělá současná vláda špatně, a volič ji tedy vytrestal. Buď jinou volbou, anebo volební neúčastí. Existují však spolehlivá data, nakolik je volební neúčast způsobena nespokojeností a nakolik prostým neporozuměním významu krajských voleb?

O hejtmanech, krajské radě a zastupitelstvu se v médiích dozvíme častěji v případě nějakých skandálů. O běžné práci v oblasti školství, zdravotnictví, dopravy se víceméně v průběhu mandátu nedozvíme, pokud nejsme aktivním občanem a fanouškem na sociálních sítích. Buď tyhle oblasti fungují, nebo ne. Jaký podíl na tom mají zástupci jednotlivých politických uskupení se řadový občan prakticky nedozví.

Proto volební kampaně buďto cílí na emoce voličů, nebo strany doufají v oblíbenost místních politiků. Málokdo uchopí skutečně krajská témata. Lze tedy s jistotou tvrdit, že volič vytrestal vládní koalici?

Máme lepší alternativu?

Dost s údivem jsem sledovala povolební analýzy. Glosy vlivných a respektovaných influencerů. Volič vytrestal vládu. To má Fiala za to, že je moc pravicový, že je moc levicový, že je takový, že je makový. Do toho přišla rezignace vedení Pirátů a posléze odchod z vládní koalice. Opět radostná sdělení komentátorů o potrestání koalice.

Skutečně je z čeho se radovat? Člověk by skoro nabyl dojmu, že tady všichni moudří fandí nějaké lepší demokratické straně, kterou mají v záloze. Jenže demokratické strany jiné nemáme. Respektive ty, které mají aspoň hypotetickou naději být zvoleny.

Opravdu nerozumím té radosti. Je to jako smát se, že jsem přišla o nohu, vždyť mě stejně tlačil puchýř na patě, tak co. To, že Piráti odešli z koalice, malé strany se dostaly pod volitelnou hranici a někteří prospěcháři z ODS otevřeně hovoří o nezbytnosti spolupráce s ANO není žádná výhra, ale průšvih.

Za to jsme klíči necinkali

U inteligentních voličů existuje veliké riziko, že jsou tak moc chytří, až nejsou schopni jednoduché volby. Tahle strana je málo pravicová, tahle je příliš konzervativní, tady je mi nesympatické předsednictvo a tamti mě tenkrát zklamali. To raději nepůjdu demonstrativně volit.

Moje babička, dej jí Pán Bůh věčné nebe, by řekla, jak jsme chytří, tak jsme blbí, konec citace. Myslíme tak komplikovaně, máme tak vysoké nároky, že i když jsme demokraticky zaměřeni, nakonec demokraty nevolíme. Nezvládáme být pragmatičtí a nevidíme, že populističtí voliči jsou nekritičtí, disciplinovaní a jdou volit v jednom šiku. Stačí jednoduché heslo a naštvanost.

Jako by se opakovala situace z minula, kdy musel přijít po mnoha letech Milion chvilek pro demokracii a aktivizovat občanskou společnost. Iniciovat spojení rozdrobených demokratických stran. Stal se skoro zázrak, když se ješitní představitelé jednotlivých demokratických stran zvládli domluvit na společných kandidátkách ve volbách.

Vážně se můžeme radovat?

Můžeme mít tisíce výhrad k současné vládní koalici. Přesto je zcela zřejmé: nemáme jinou demokratickou alternativu. Jiná alternativa jsou populisté, proruští patolízalové a extremisté. Na Slovensku Fico přišel taky k moci tím, že se demokratická část obyvatelstva naštvala na nejednotné politiky.

Pokud nás baví stále nadávat na současné demokratické strany, podívejme se na své východní sousedy. Ať vidíme, co nás v nejbližších letech čeká.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Pragmatismus

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz