Hlavní obsah
Cestování

Maledivy pro začátečníky aneb jak se tam vůbec dostaneme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Petrlíková

Jestli existuje ráj, tak podle mě vypadá nějak takhle.

Maledivy pro začátečníky (to jsme my), aneb jak se tam vůbec dostaneme: řešíme výběr destinace, volbu cestovky a přípravy na cestu.

Článek

Letošní dovolená pro nás byla první po několika letech útrap a nepříjemností, ať už to byl covid, který nás postihl všechny, nebo neblahé rodinné okolnosti, prostě jsme se už několik let nikam nepodívali, tak jsme si to letos chtěli vynahradit a užít si fakt krásnou dovolenou. Přípravu jsme tedy nepodcenili! Protože nám naše pracovní vytížení nedovolí vzít si dovolenou „v sezóně“, hledali jsme vhodnou alternativu na listopad, což je jediný měsíc v roce, kdy máme trochu volnější režim a můžeme si dovolit na chvilku vypadnout z toho celoročního kolotoče.

Foto: Markéta Petrlíková

Náš sen: chatička na pláži, kterou budeme mít jen pro sebe (tu pláž, chatičku teda samozřejmě taky)

Takže termín byl jasný. Teď ještě vybrat správnou destinaci. Nabídek je bezpočet, krásných míst ve světě také. Nebyl to lehký úkol, padaly různé návrhy, které jsme postupně po počátečním nadšení zavrhovali. Nakonec volba padla nečekaně na Maledivy. Oba s manželem pracujeme v dopravě a v cestovním ruchu, takže jsme si logicky potřebovali od těchto témat odpočinout. Vyhrál tedy opuštěný ostrov, kde nejezdí žádná auta (kromě tříkolek personálu), kde je jedna prašná cesta a dva „kruháče“ (což je teda dost silné slovo pro mýtinku v pralese), a kde nejsou téměř žádní turisté. A byla to dobrá volba!

Foto: Markéta Petrlíková

Jediný dopravní prostředek na ostrově.

Protože, jak jsem řekla, pracuji v cestovním ruchu, klienti se mě často ptají, kam mají jet na dovolenou, co bych jim doporučila. To je špatná otázka. Neexistuje jedna správná odpověď pro všechny. Záleží na tom, co od dovolené čekáte, jaké máte preference, jestli se chcete jet válet k moři a užívat si plnými doušky all inclusive, jestli hledáte resort plný zábavy, pestrý noční život, nebo chcete objevovat nějaké velkoměsto, nebo naopak vyrazit někam do přírody… Prostě každý čeká od dovolené něco jiného. A je potřeba to zohlednit a podle toho vybírat destinaci, abyste pak nebyli nemile překvapeni, že vaše vysněná dovolená není to pravé ořechové právě pro vás. Tenhle aspekt fakt nepodceňte! Protože i super perfektní destinace vás ve výsledku může zklamat. A po dvou dnech válení se na pláži, nicnedělání a stále stejných dechberoucích panoramatech může aktivní jedinec chytnout depku.

Foto: Markéta Petrlíková

Milovnící dechberoucích panoramat si tady přijdou na své. Tenhle pohled se prostě neomrzí.

My jsme chtěli samotu, klid, teplé čisté moře, běloskvoucí pláže, přírodu, dechberoucí panoramata. A to se nám splnilo do puntíku! Maledivy předčily naše očekávání, ale nejsou pro každého (tím nemyslím finance, ale možnosti, které nabízejí). Na malém opuštěném ostrůvku například nečekejte žádné velké aktivity a bujarý noční život. My jsme tu našli přesně to, co jsme hledali. Odjížděli jsme nadšeni a určitě se sem zase někdy vrátíme. I když jsme procestovali kus světa, takový ráj, jako je tady, jsme nikde jinde neobjevili.

Foto: Markéta Petrlíková

Pohoda, klid, samota, skvělé drinky, úžasné moře, nádherná příroda. Co víc si přát?

Protože jsme sem vyráželi poprvé, je jasné, že jsme měli spoustu otázek a pochybností. Brouzdali jsme na webu a hledali odpovědi, které se ale různily, a stejně jsme si nebyli jistí, co a jak. Pokud se tedy chystáte na Maledivy a nevíte, co vás tam čeká, nabízím „miniprůvodce očima začátečníka“:

Hodně jsme zvažovali, jestli jet s cestovkou nebo na vlastní pěst. Vzhledem k tomu, že jsme dosud neměli s touto částí světa žádné zkušenosti a anglicky mluvíme málo (já) nebo vůbec (manžel), rozhodli jsme se pro cestovku, což se nakonec ukázalo jako zcela zbytečné, ale hezky popořádku…

Volba padla na německou CK přes českého zprostředkovatele. Němce jsme zvolili jednak proto, že nabízeli destinaci, kterou jsme si vybrali, za přijatelnějších podmínek, a hlavně jsme nechtěli do ryze „české“ destinace. Nic proti, neberte si to prosím osobně, ale prostě jsme si fakt potřebovali odpočinout, a jelikož cestovní ruch je mým denním chlebem, byla bych s českými turisty pořád jednou nohou v práci (vím o čem mluvím, přesně to se mi totiž stalo na předchozí dovolené).

Foto: Markéta Petrlíková

Než jsme se dostali na ostrov, vystřídali jsme několik dopravních prostředků. Už samotná cesta byla skvělým zážitkem.

Zprostředkovatel zařídil, co jsme po něm chtěli, ale při každé doplňující otázce (kterých jsme měli spoustu) nás vždy jen odkázal na různé weby, takže jsme si stejně museli vše potřebné dohledat sami. To není myšleno vůbec jako kritika, chápu, že nemohou znát podrobnosti každé destinace a každého zájezdu. Co slíbili, splnili do puntíku. Takže vše OK. Německá CK také splnila, co slibovala, což ale v podstatě bylo jen to, že zajistila letenky a ubytování. Nedostali jsme ani slibované telefonní číslo na delegáta, protože tam ani žádný nebyl. Abych byla spravedlivá (jak říká můj syn: „To be fair“), žádný delegát tam ani nebyl potřeba. V každé fázi naší cesty se o nás někdo vzorně staral a vždy jsme se dostali přesně tam, kde jsme měli být. Místní to mají prostě perfektně zmáknuté.

Foto: Markéta Petrlíková

Stánky cestovních kanceláří a jednotlivých resortů na letišti v Malé.

V pokynech z cestovky bylo sice telefonní číslo na pevnou linku do kanceláře, ale to by nám stejně vzhledem k časovému posunu bylo k ničemu. Kdybychom ho byli bývali potřebovali, zrovna by tam nikdo nebyl, protože by měli půlnoc. Sečteno a podtrženo: Objednali jsme si služby, které jsme dostali, vše bylo tak, jak slibovali. Jen prostě po naší první zkušenosti vidím, že tento mezičlánek není v tomhle případě vůbec potřeba. Není se čeho bát.

Samozřejmě, můžete namítnout, že na cestách se může stát cokoliv. A máte pravdu. Ale od toho jsme měli pojištění a CK by se v případě jakékoli pojistné události stejně neangažovala. To si klient vždy řeší sám přímo s pojišťovnou. A co se týče letů, kdy také mohou nastat různé neočekávané a nepříjemné okolnosti, pro tyto případy jsme si zajistili pojištění kryjící i tyto eventuality.

Foto: Markéta Petrlíková

Na malém ostrově stihnete lehce úžasný východ i západ slunce, oba klidně za jeden den (pokud se vám teda bude chtít si trochu přivstat).

V dnešní době je objednání letenek, ubytování i pojištění otázkou několika kliknutí. Pokud ale chcete poznávat, cestovat, objevovat a ne jen se kochat (válet) na pláži, tak jsou určitě služby cestovky nepostradatelné. A jistě jsou i destinace, kde je lepší i válečku na pláži absolvovat s cestovkou, ať už z bezpečnostních, finančních nebo z logistických důvodů. Nebo prostě proto, že chcete, aby vám to někdo všechno zařídil a aby se o vás staral.

Nicméně teď už vím, že pokud ještě někdy vyrazíme na Maledivy (kéž by), tak to jako „pokročilí začátečníci“ zvládneme určitě svépomocí. I když, kdo ví, třeba to přes cestovku vyjde zase levněji než na vlastní pěst. Tak uvidíme. Nikdy neříkej nikdy!

Maledivy jsou úžasná země, která se nám zaryla hluboko pod kůži. Vůbec se nám z toho pohodového tropického ráje nechtělo domů do reality. A jaké to tam bylo? To je na dlouhé vyprávění. Tak to si s dovolením nechám na příště…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz