Hlavní obsah
Jídlo a pití

Dary přírody můžeme mít na jídlo i imunitu. Dokonce i plevel můžete využít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Pietruszka, Getty Images Pro, Canva

Nejen bylinky, ale i různé rostliny využijete v kuchyni

Příroda je kouzelná, nabízí nám tolik možností, škoda že je neumíme s respektem využít. Co nám roste kolikrát na zahradě jako plevel je chutnou rostlinou, která je plná vitamínů.

Článek

Začala jsem se zajímat o svět léčivých rostlin. Fascinuje mě, kolik rostlin je prospěšných a my je považujeme za otravný plevel. Utrácíme nemalé finance za produkty ze supermarketů, které nemají chuť ani vůni. Přitom v blízkosti nás rostou rostliny zadarmo, které jsou daleko zdravější než zelenina bez chuti. Nebo si je můžete jednoduše vypěstovat třeba i na balkoně. Teda ono i to pěstování na balkoně není taky tak jednoduché, třeba jako letos, kde i na balkoně jsem měla plno mšic, molic a kdo ví jakých potvor, které mi chtěly moji úrodu sníst.

Žijeme v zrychlené době a na nic nechceme čekat, ani s léčbou nechceme čekat. Proto často sáhneme po chemických lécích, které uleví hnedka. Většina rostlinek nepřinese sice úlevu okamžitou, ale nezatěžují tolik organismus, léčí i danou příčinu a neutlumí jenom příznaky. V poslední době vypadávají zásoby léků v lékárnách, tak je dobré mít i alternativní možnosti. Například vrbová kůra obsahuje stejné látky jako acylpyrin a tinktura z kůry se může používat proti horečce. Pokud cítíte, že se o vás pokouší nějaká nemoc můžete ihned sáhnout po tinktuře buď z echinacei nebo lichořeřišnice. Je vhodné vyzkoušet, jaká bylinka na vás působí, protože někomu může pomoct jiná rostlina než druhému. Rostliny jsou vhodné jako prevence nebo v prvních začátcích příznaků. Lékům z lékárny se nevyhýbám, a i je taky někdy užívám, protože někdy jsou potřeba.

Echinacea je na posílení imunity, předchází infekcím, posiluje horní cesty dýchací. Lichořeřišnice je přírodní antibiotikum. Pomáhá také na nemoci močového ústrojí, zvyšuje imunitu celého těla. Lichořeřišnici si můžete pěstovat i doma v truhlíku, využijete celou rostlinku, listy i květy můžete přidávat do salátů. Chuť květů připomíná ředkvičky. Další rostlinku, kterou si můžete doma pěstovat je měsíček. Měsíček pomáhá při nepravidelné menstruaci, tlumí gynekologické záněty, pomáhá při jaterních problémech, detoxikuje, pomáhá při nemoci žaludku, na kožní problém. Můžete narazit i na žlutou variantu, avšak doporučuji vám oranžovou, neboť ta je daleko účinnější a má více prospěšných látek.

Z rostlin, které rostou na zahradě jako plevel je ptačinec – žabinec. Tato nenápadná rostlinka je bohatá na slizy, tanin, hořčiny, saponiny, vitamíny C, E, karotin. Ptačinec lze využívat jako obklady, do koupele a pomáhá při léčbě ekzémů, lupenky. Rostlinu můžete přidávat do salátů, kde svojí chutí lépe nahradí listový salát.

Kopřivy jsou také úžasné rostliny, kdy kopřivu můžete uvařit jako špenát, udělat z ní polévku, nasušit listy na čaj. Semena z kopřiv jsou výbornými životabudiči. Pokud budete užívat kopřivu, nezapomeňte na pitný režim.

Foto: Markéta Rohovská, Dulezirat, getty images pro, Canva

Kopřivy jsou plné vitamínů C, pomáhají při detoxikaci

Některé rostliny máme na svých zahradách jen na okrasu, a přitom je lze využít dalekosáhleji, a to je například taková růže. Tuto příjemně vonnou květinu lze využít také v kuchyni, a to jako koření, lze z ní připravit čaj, plátky růží v letních měsících ve vodě nás příjemně ochladí. Růže pomáhá při nespavosti, depresi, při ženských problémech, regeneruje kůži.

Všechny rostliny je potřeba sbírat na čistých místech a bez chemického ošetření. Sbírejte jen ty, které s určitostí poznáte.

Rostlin, které můžeme využívat je opravdu velmi mnoho. Pokud se Vám v životě začíná objevovat nějaká rostlina, často si ji všímáte v přírodě nebo začala růst ve vašem okolí, zjistěte si, o jakou rostlinu se jedná a k čemu slouží. Rostliny jsou nám seslány a snaží se nám pomoci v životě, ať už jde o naši psychickou nebo duševní stránku. Ale jak to tak u všeho bývá, hodně je to o hlavě, takže i rostlinkám musíte věřit a nezapomeňte jim i poděkovat.

Zdroj: Neugebauerová J., Žďárská V., Léčivé rostliny pěstujeme - sbíráme – využíváme, Miloš Uhlíř, 2021

Zdroj: kurz Léčivé rostliny pro začátečníky, Institut celoživotního vzdělávání Mendelova univerzita v Brně, 2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz