Hlavní obsah
Aktuální dění

Díky diplomatické imunitě nebude potrestán za alkohol za volantem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Kurgu 128, Canva

Alkohol za volantem je zakázaný, ale jak pro koho

Diplomat Luděk Moravec opakovaně řídil pod vlivem alkoholu v USA. Za takové chování hrozí v USA i vězení. Přestože ho policie opakovaně přistihla opilého za volantem, nic se mu nestalo, protože ho chránil diplomatický pas.

Článek

A místo toho, aby mu byla odebrána diplomatická imunita, tak jak americká strana žádala Černínský palác, aby mohl být stíhán. Tak jej Ministerstvo zahraničích věcí narychlo stáhlo zpět do Prahy. Potrestaný nebude ani tady a může i nadále pracovat jako vrchní rada na Ministerstvu vnitra.

Luděk Moravec se reportérům (Seznamzpravy) vyjádřil, že se jednalo o „situace po střídmé a na místě doznané konzumaci několika porcí piva“. Avšak po zadržení se odmítl podrobit zkoumání hladiny alkoholu z krve i z dechu. Opravdu by se člověk, který tvrdí, že se vešel pod limit daný místními zákony bránil přezkoumání? Washingtonská MPD (Metropolitan Police Department) viní českého diplomata, že řídil pod vlivem alkoholu nebo drog v takové míře, že to narušilo jeho schopnost řídit auto.

Soud v USA kvůli diplomatické imunitě a následném odjezdu zpátky do ČR neproběhl. Celá záležitost byla předána k prošetření na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7. Nebyly shledány důvody pro zahájení trestného řízení.

Interpretace předpisů ministerstvem vnitra byla ve prospěch Moravce. „Vzhledem k tomu, že příslušnými orgány (v daném případě orgány činnými v trestním řízení) nebylo prokázáno porušení právních předpisů ze strany státního zaměstnance, nelze učinit ani závěr o tom, že státní zaměstnanec porušil služební kázeň,“ tvrdí mluvčí vnitra Malá.

Bez ohledu na to, že Moravec byl jako diplomat povinen respektovat všechny aspekty zákona o zahraniční službě, nejen jeho části týkající se dodržování zákonů země, v níž působí. Právní předpis ve své části o povinnostech diplomatů jasně uvádí, že jejich činy nesmí narušit dobrý obraz České republiky v zahraničí.

Mohu jen doufat, že pan Moravec neholduje alkoholu i nadále a neřídí pod vlivem. Snad nezpůsobí jeho nezodpovědné chování nehodu. Celá věc mi však přijde jako výsměch pro poctivé občany. Jak je možné, že za politickou imunitu lze schovat takové chování jako je alkohol za volantem, který může zabíjet? Není ani potrestán, a dokonce nadále vykonává vysoce postavený post? Vysoce postavení lidé mají jít příkladem, ale bohužel jsem svědkem toho, že se spíš za ně stydím nejen za jejich chování, ale především za to, že neumí přijmout trest za své nevhodné chování.

__________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz