Hlavní obsah
Jídlo a pití

Hmyz je ideálním jídlem k televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská

Žije všude - ve vašem obydlí a dokonce i v nejzapadlejších místech planety

Hmyz je označovaný jako jídlo budoucnosti. Rychle se množí. Snese vysoké teploty, mrazy, vlhkost i sucho. Obsahuje proteiny, tuky a vitamíny.

Článek

Žije všude - ve vašem obydlí, a dokonce i v nejzapadlejších místech planety. Nevyžaduje mnoho, je cenově dostupný, odolný a rychle se množí. Snese vysoké teploty, mrazy, vlhkost i sucho. Obsahuje proteiny, tuky a vitamíny. Byl tady dlouho před námi a je velmi pravděpodobné, že nás všechny přežije. Mluvíme o hmyzu.

Hmyz začíná být v našich končinách populární, objevuje se na festivalech jídla. Někteří však odmítají hmyz ochutnat, protože mají předsudky, že jde o něco ohavného, taková věc se nejí, případně si představují, čím je to asi živeno. Nedoporučuje se konzumovat hmyz, který si nasbíráte v přírodě, většina lidí totiž není schopna s jistotou říct, o jaký druh se jedná. Volně žijící hmyz může být často kontaminován různými pesticidy a hnojivy, navíc nevíme, čím se tento hmyz živil - takovýto hmyz by se opravdu neměl jíst.

Zato chovaný hmyz na konzumaci je krmený ovocem, zeleninou, larvy medem, včelím voskem. Musíme mít na paměti, že chuť hmyzu je dána třemi pravidly – v jakém prostředí žije, čím je krmen a svými feromony. Chuť je také závislá na tom, jakým způsobem je hmyz připravován – na sladko, na slano, pražený, smažený. [1]

Nikdy nekrmíme ničím, co bychom sami nesnědli – nahnilou zeleninou, chemicky ošetřenými slupkami, protože čím krmíme hmyz, to budeme jíst také. Jelikož hmyz částečně přebírá chuť potravy, lze výběrem jídla jeho chuť ovlivnit. Pro výraznou chuť volíme bylinky, například bazalku, mátu, majoránku, rozmarýn. Dosáhnout sladké chuti nám pomůže ovoce. Pro slanou chuť krmíme čistou trávou, zeleninou.

Hmyz je dle klasifikace blízce příbuzný k humrům a krevetám, patří totiž do stejného kmene zvaný členovci. Nedoporučuje se hmyz konzumovat těm, kdo má alergii na tyto korýše.

Foto: Markéta Rohovská

K chovu hmyzu na konzumaci jsou vybrané druhy hmyzu.

Já osobně jsem zkoušela hmyz jíst na speciálním večeru, kdy před našimi zraky kuchař vyčaroval jídlo z hmyzu a zároveň povídal o stravovacích návycích lidí z různých koutů světa. Hmyz oproti některým potravinám zní velmi lahodně. Nevím kdo by dokázal z našeho kraje s chutí sníst polévku z hnízda ptáků, kteří si jej postavili ze slin a vytráveného jídla.

Já bych nemohla jíst hmyz zaživa, byla jsem proto ráda, že hmyz byl připravován na pánvi. Ochutnala jsem nějaké červy, šváby a sarančata. Mile mě překvapila chuť červů, ta mi totiž připomínala okraj z míchaných vajíček, který je vysušený. Někomu připomínali oříšky. Sarančata na víně mi chutnala velmi a snědla bych klidně celou misku. Šváby bych jíst nemusela, ty mě konzistencí ani chutí nezaujali.

Foto: Markéta Rohovská

Důležité je, čím je hmyz krmený, protože se to projevuje i do jeho chuti

Ještě donedávna nebyla platná legislativa na národní a evropské úrovni, která by dovolovala eventuální podnikání s jedlým hmyzem. Počínaje 1. lednem 2018 platí v Evropské unii nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) číslo 2015/2283 o nových potravinách, které jasně definuje hmyz a výrobky z hmyzu jako novou potravinu ve smyslu tohoto nařízení. Hmyz a hmyzí produkty totiž nebyly tradiční součástí jídelníčku obyvatel EU před 15. 5. 1997 a splňují tím jednu z podmínek definice nové potraviny. Proto musí každý druh hmyzu projít schvalovacím procesem a hodnocení bezpečnosti podle tohoto nařízení před tím, než je uveden na trh. [2] Počátkem roku 2023 Evropská komise schválila další druhy hmyzu pro konzumaci lidmi a jejich uvedení na trh.

Nevím, jestli je hmyz jídlem budoucnosti, i když je popisováno, jak je jeho chov snadný a není velká spotřeba vody, i tak je potřeba ho něčím krmit, zeleninu a ovoce je potřeba vypěstovat. Plně doufám, že není tendence pasoucí se stáda nahradit hmyzem. Nechci přijít o louky a pasoucí se zvířata. Hmyz si zatím nedokážu přestavit jako každodenní potravu. Ale je zajímavým zpestřením jídelníčku a určitě jde o zdravější variantu chuťovky třeba k televizi.

Foto: Markéta Rohovská

Hmyz lze přidat i do dezertu

Hmyz se aktuálně řeší u nás, kde máme dostatek jídla a paradoxně i mnoho potravin končí v kontejnerech. O hmyzu začali odborníci pro lidskou výživu uvažovat především pro lidi z třetího světa a to protože, hmyz má pozitivní vlastnosti na chov, zpracování, výživu a mohl by tak pomoct s nedostatkem potravin v Africe.

[1] BORKOVCOVÁ, M., BEDNÁŘOVÁ, M., FIŠER, V., OCKNECHT, P. Kuchyně hmyzem zpestřená: více jak 100 receptů na vynikající jídla. Brno: Lynx, 2009

[2] https://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/potraviny-noveho-typu-nove-potraviny/hmyz/

Anketa

Jedli jste hmyz?
Ano a chutnal mi
8,2 %
Ano, ale nezaujal mě
5,5 %
Ne a nikdy nechci
81,8 %
Ne, ale rád/a bych ho ochutnal/a
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 110 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz