Hlavní obsah
Lidé a společnost

Místo klidu a malebných svahů kaňonu v Ústí nad Labem, peklo ve vyloučené lokalitě Mojžíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Canva

V ČR je několik míst, kam není radno chodit. Situace v nich se řeší několik let, ale bohužel situace se vůbec nelepší ba naopak. Města jsou bezradná a nemají žádnou páku na zlepšení stavu.

Článek

Situace v Mojžíři není novinkou a v ghettu se problémoví obyvatelé řeší dlouho. Jak je vidno z tohoto článku, tak gang dětí, drogově závislí, nepořádek, to vše už několik let musí město řešit. Nyní do městské části Mojžíř nechtějí obchodníci rozvážet pizzu, přestali sem jezdit trolejbusy a místo toho jezdí autobus s dalšími asistenty a městskou policií, protože samotní řidiči se bojí kvůli konfliktům, které tu byly.

V létě je situace horší, protože obyvatelé tráví více času venku. Všude se hromadí kupa odpadků. Vedení městské části řeší opakovaně ničení veřejného majetku či stížnosti na hluk.

Jak je patrno z reportáže, tak někteří místní mají snahu a toužili po normálním slušném životě, ale stačí jeden, aby stáhl ostatní nebo je aspoň umlčel. Takže ta hrstka, která by chtěla žít spořádaným životem je překřičena. Jako velký problém vidím, že v ghettu se vaří a užívají drogy.

Radnice v lokalitě nevlastní žádné byty. A poukazuje na to, že je zde vysoká kumulace problémových obyvatel, kteří se cítí beztrestní. Radnice má svázané ruce a žádné represivní nástroje, vše může řešit pouze přestupky. Díky novele má obec šanci sáhnout neplatičům pokut za přestupky na sociální dávky. A toho i obec využila, několikrát již poslali žádost o pozastavení sociální dávek na Úřad práce.

Podle starostky Yvety Tomkové (starostka městské části Neštěmice, do kterých spadá i Mojžíř) obchodníci s chudobou tu pronajímají byty sociálně slabým za ceny, které jsou běžné ve městě, jako je Praha. Dle ní stát obchodníkům umožňuje lukrativně vydělat na pronájmech sociálně slabých, kteří využívají dávek na bydlení.

Nejde o jedinou vyloučenou lokalitu a jak je vidno, ani Michal Kocáb ani nikdo předním ani po něm nevytvořil účinný nástroj, aby k tomu nedocházelo.

Pokud budou drogy lehce k dostání a nebude za ně patřičný trest, pokud děti (ale i dospělé) nenaučíme, jak se správně chovat a pokud ostatní s problémovým chováním se cítí beztrestně, tak se nikdy nic nezmění.

________

https://ustecky.denik.cz/zpravy_region/odpadky-mojzir-usti-20200902.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz