Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mobil dokáže vypnout váš zrak a sluch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, canva, progressman

Lidé jdou po ulici se skloněnou hlavou a koukají do mobilu. V uších jim vyhrává muzika. Takoví lidé přichází o jedinečné chvíle – o přítomný okamžik. Ale nejen to, může to být pro ně i nebezpečné.

Článek

Neustálé poslouchání přímo do uší je zdraví škodlivé. Na ulicích vidím plno lidí, jak se hrbí nad svými mobily a neustále palci jezdí nahoru a dolů. Bohužel mnoho lidí si neuvědomuje, že si tímto vypnou dva smysly – zrak a sluch. To, že neslyšíte v dopravě, že vám někdo říká „s dovolením“, protože stojíte v cestě, no budiž. I když i to je nepříjemné pro druhé, ale vás to až tak netrápí. Vnímat, co je kolem, je pro vás však velmi důležité, protože si nemusíte všimnout, že je ve vašem okolí někdo zvláštní, že vás někdo začal sledovat. Asi si říkáte, kdo by mě sledoval? Špatný člověk, co vám jde po peněžence nebo se chce dostat pod sukni. Bohužel takových lidí není málo.

Asi si říkáte, co jsem paranoidní a straším, ale lepší je předcházet problémům, a proto je lepší vnímat svoje okolí. Je důležité být ostražitý a vnímat svět kolem sebe, protože si můžete všimnout něčeho neobvyklého a rychle zareagovat. Taková malá chvilka vám může třeba i zachránit život.

Navíc mám pocit, že se z lidí stávají postupně zombie. Lidé, co nevnímají své okolí, postupně neumí mluvit s ostatními a spíše se dostávají do virtuálního světa než do toho reálného. Ve kterém si vůbec neodpočineme. I když mnoho z nás to bere i jako rozptýlení a kouká jen tak bez duchapřítomně na videa, stejně dostáváme do sebe stále nějaké informace. A ani pro oči to není dobré. Víc lidí mi řeklo, že když odjede na víkend do přírody a nekouká do počítače, jak se jim lépe kouká, jak je nebolí oči.

Je mi líto, když vidím matku koukající do mobilu a dítěti jen nepřítomně odpovídá. Naštěstí potkávám i ženy, které trpělivě na otázky svých zvídavých dětí odpovídají.

Nevypínejte svoje dva smysly – zrak a sluch, virtuální svět není ten opravdový, tak hlavu vzhůru, ať vám něco neuteče.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz