Hlavní obsah
Lidé a společnost

Přichází nejnebezpečnější období pro chodce, reflexní prvky můžou zachránit život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Canva

Přichází chladné počasí, brzo se stmívá a většina lidí se halí do tmavého oblečení. Nezapomeňte na to, že jdete špatně vidět a nevrhejte se zbrkle na přechod, i když máte přednost. Mimo obec platí, že musíte mít na sobě reflexní prvek.

Článek

Začíná období brzké tmy, dešťů a mlh – období snížené viditelnosti. Od roku 2016 platí v ČR povinnost pro chodce mít na sobě viditelný reflexní prvek, pokud se pohybuje mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením. Umístění retroreflexního materiálu má být tak, aby bylo viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Za nesplnění této povinnosti může být udělena bloková pokuta až do výše 2000 Kč.

Ale více než o nějakou pokutu jde především o vaši bezpečnost! Nezapomínejte na reflexní prvky tam, kde je snížená viditelnost. Chodce v tmavém oblečení vidí řidič asi na 20 m, kdy adekvátně zareagovat může jen při nízké rychlosti. Při rychlosti 90 km/hod. je brzdná dráha auta asi čtyřicet metrů. Jestliže se prokáže, že chodec nebyl vybaven reflexními prvky, je možné po něm vymáhat úhradu léčebných a jiných nákladů spojených s danou nehodou.

Nejvíce chodců umírá v listopadu, prosinci a v lednu za snížené viditelnosti. Nejčastější příčinou nehod chodců vlastním přičiněním jsou: náhlé vstoupení do vozovky z chodníku, přecházení mimo přechod nebo „za autem, špatný odhad vzdálenosti a rychlosti vozidla při přecházení.

Reflexního materiálu používejte za tmy, fluorescenční materiály jenom za světla, protože ty zvyšují viditelnost pouze za denního světla a soumraku, ve tmě svou funkci ztrácí.

V modrém oblečení jste viditelní asi na 18 m, v červeném na 24 m, ve žlutém 37 m a v bílém na 55 m. Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu ke zdroji, a to až na vzdálenost 200 metrů. Jejich viditelnost za tmy a snížené viditelnosti je výrazná.

Ani cyklisté by neměli zapomínat na reflexní prvky a světla při jízdě na kole. Na stránkách BESIP si můžete vyzkoušet i aplikaci Vidět a být viděn, aplikace nabízí představu jak rychle a na jakou vzdálenost je řidič schopný reagovat v případě, že se ve směru jeho jízdy pohybuje chodec nebo cyklista za různých světelných a povětrnostních podmínek.

Na silnicích je lepší být viděn, než být neviděn, tak na to pamatujte.

Anketa

Používáte reflexní prvky?
Ano, ale jen mimo obec
33,3 %
Ano i v obci
33,3 %
Někdy nemám u sebe, takže i mimo obec jdu bez reflexních prvků
0 %
Nikdy
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

_______

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Reflexní prvky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz